ZAVRŠNA KONFERENCIJA

FOTO Reciklažno dvorište u Herešinu u ožujku otvara vrata, a Koprivnica je već u vrhu po gospodarenju otpadom, Jakšić: Bez uhodanog sistema nema takvih rezultata

Vrijednost projekta je 5.231.962,86 kuna uz odobreno sufinanciranje od 85 posto, što iznosi 4.187.015,30 kuna, dok je iznos vlastitih sredstava 738.885,06 kuna.

14:45h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Reciklažno dvorište Herešin danas je stiglo do završne konferencije. Stručni suradnik za europske poslove i održivi razvoj Nebojša Kalanj, ujedno voditelj je projekta, potvrdio je kako je dvorište službeno izgrađeno 8. siječnja, a tjedan dana kasnije isporučena je potrebna oprema, nakon čega je dobivena uporabna dozvola. Službeno će biti otvoreno 8. ožujka te će imati ljetno i zimsko radno vrijeme. Tijekom zime, radit će od 8 do 17 sati, tijekom ljeta od 7 do 18 sati, a subotom od 8 do 13 sati.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić naglasio je kako su građani iznimno savjesni, a pohvalio je i rad Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac. Podsjetio je kako je Koprivnica u top deset hrvatskih gradova po razvrstavanju otpada.

– Bez uhodanog sustava ne možeš imati takve rezultate, niti možeš očekivati dolazak do brojke od 60 posto koji traži Europska unija. Po službenim podacima Ministarstva financija, u top deset smo i po povlačenju europskih sredstava – rekao je Jakšić, dodavši kako su napravili iskorak glede gospodarenja otpadom, pri čemu, smatra, ne postoji jasna nacionalna politika kako otpad rješavati.

Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

Valja naglasiti kako je oštro odbacio mogućnost da će za njegova mandata biti građena bilo kakva spalionica otpada u Koprivnici.

Dvorište pokriva područje Koprivnice i osam naselja

Predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec rekla je kako je izgradnjom reciklažnog dvorišta znatno povećan kapacitet za prikupljanje korisnog otpada. Nacionalni je cilj 2022. godine odvajati 60 posto mase komunalnog otpada, pri čemu je Koprivnica u samome vrhu s 51 posto čime su europske norme već zadovoljene. Dvorište će svojim radom pokrivati područje Koprivnice, Bakovčica, Draganovca, Herešina, Jagnjedovca, Kunovec Brega, Reke, Starigrada i Štaglinca, odnosno 10.848 kućanstava te 30.854 stanovnika, prema popisu stanovništva iz 2011. godine.

Foto: Ivan Balija
Nataša Tetec // Foto: Ivan Balija

– Dosadašnjim iskustvom znamo da su papir, metalna i staklena ambalaža, plastika i karton otpad koji se najviše sakuplja u reciklažnim dvorištima. K tome ćemo prikupljati problematični otpad, motorna strojna ulja, lijekove, izolacijske materijale i ostali otpad koji ne želimo da završi na odlagalištu te da se pravilno zbrine – kazala je N. Tetec, objasnivši kako na postojećem reciklažnom dvorištu u Dravskoj obavljaju predsortiranje plastike i papira prikupljenog putem vreća i kanti iz domaćinstava.

Napomenimo kako je potvrdila da je u pripremi projekt kompostane. Postojeću, dodala je N. Tetec, žele proširiti, obnoviti, uvesti nove tehnologije i prikupiti što više biootpada koji će pripremati za kompost.

Staro reciklažno dvorište u Koprivnici neće se zatvoriti. Ondje ćemo i dalje prikupljati papir i plastiku, a građani će moći dovoziti otpad. Od 8. ožujka moći će dovoziti i ovamo, u Herešin – kazala je N. Tetec.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Članica Uprave Dubravka Horvat zahvalila se građanima koji su u 2019. godini, u reciklažnom dvorištu u Dravskoj, prikupili tisuću tona otpada, s time da je redovitim odvozom s kućnog praga otišlo još više od dvije tisuće tona papira i plastika.

Foto: Ivan Balija
Dubravka Horvat // Foto: Ivan Balija

– Glomazni otpad, koji se višestruko povećava, ovdje će se moći usitniti, pripremiti za oporabitelje te se neće voziti na odlagalište. Količine miješanog komunalnog otpada svake su godine sve manje, što govori da dobro odvajamo otpad. Građani imaju puno upita, zaista smo im objasnili da ne odlazi sve u jedan kamion – objasnila je D. Horvat.

Lokacija je površine, otprilike, 2702 kvadranta metra, a vrijednost projekta je 5.231.962,86 kuna uz odobreno sufinanciranje od 85 posto, što iznosi 4.187.015,30 kuna, dok je iznos vlastitih sredstava 738.885,06 kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.