Glavna tema i atrakcija

FOTO Renesansni festival otkrit će tajne željeza fascinantnim, stoljećima starim procesom, Ivan Valent: Imamo 1001 pitanje na koja ćemo dobiti odgovore

13:15h
0
Obrada rudače
Ivan Valent, kustos Muzeja Grada Koprivnice // Foto: Ivan Brkić

Stoljećima se u Podravini izrađivalo željezo u posebnim pećima, čije su tajne još uvijek predmet istraživanja i zanimanja arheologa i povjesničara. Neke od tih tajni bit će rasvijetljene na Renesansnom festivalu.


Projekt Muzeja Grada Koprivnice integriran je u glavnu temu ovogodišnje manifestacije, Tajne željeza. Na festivalu će se graditi četiri peći za taljenje željeza, u kojima će se uz pomoć prirodne željezne rudače pokušati dobiti željezo, kao što se to nekada radilo na ovim prostorima.

Kao što nam je rekao kustos koprivničkog Muzeja Ivan Valent, na prostoru Podravine od 2008. godine provode se arheološka istraživanja vezana uz peći za taljenje željezne rudače. Riječ je o projektu Hrvatske zaklade za znanost TransFER (IP-06-2016-5047), “Proizvodnja željeza uz rijeku Dravu u antici i srednjem vijeku: stvaranje i transfer znanja, tehnologija i roba”, voditeljice dr. sc. Tajane Sekelj Ivančan s Instituta za arheologiju.

Obrada rudače
Foto: Ivan Brkić

Osim što će se na manifestaciji provesti pravo znanstveno istraživanje i uživo vidjeti kako su peći funkcionirale, to će biti i pravi doživljaj za posjetitelje. U sklopu procesa posjetiteljima će se prikazati i objasniti na koji se način i gdje prikupljala željezna rudača potrebna za sam proces taljenja, prezentirat će se procesi vezani uz pripremu rude, izrada, sušenje i priprema same peći za taljenje, te u konačnici i cjelokupan proces taljenja. Uz navedeno posjetitelji će moći saznati i dosadašnja saznanja vezana uz peći za taljenje željezne rudače na prostoru Podravine te dosadašnje iskustva prikupljena tijekom prethodnih taljenja.

– U jednom trenutku opsluživat ćemo sve četiri peći i sve ćemo dokumentirati, količinu rudače i ugljena, sve što se ubacuje, tako da znamo cijeli proces. Imat ćemo tri različita tipa peći, svaka ima svoje zakonitosti i drugačije se ponaša, a za jednu dosad ne znamo ni kako zapravo funkcionira. Sve ćemo to moći saznati na Renesansnom festivalu – najavio je Valent.

Obrada rudače
Foto: Ivan Brkić

Peći će se izrađivati ‘od nule’, u potpunosti će biti izgrađene na manifestaciji, osušene i zagrijane, kako bi se u njima mogao odvijati cijeli proces taljenja. Glina za peći nabavljena je u Križevcima, dok je željezna rudača došla iz rudnika u Prijedoru, iz BiH.

– Moramo precizno regulirati plamen u pećima kada se one suše i zagrijavaju. Drva se ubacuju vertikalno, odozgora, i uz pomoć tog sporog plamena zapravo dobivamo ugljen, koji je glavna sirovina. Ugljen je bio dosta skup za napraviti, a ovakvim načinom zagrijavanja mi ga odmah i dobivamo od tog drveta koje koristimo za zagrijavanje. Nakon toga, svaka peć se ponaša ovisno o postotku oksida u željeznoj rudači. Brzinu taljenja uvjetuje upuhivanje zraka mijehom, za svaku peć postoji interval koji treba stabilizirati tako da se rudača ravnomjerno tali i na dnu stvara željezo, koji je konačan produkt. Sve ovisi o tome koliko si vješt, moraš provjeravati unutrašnjost peći. Tu su i nečistoće iz rudače, koje valja izdvojiti i izbacivati iz peći kako se ona ne bi začepila i uništila proizvod – opisao nam je naš kustos proces taljenja.

Obrada rudače
U Podravini se nekada izrađivalo željezo u velikim glinenim pećima // Foto: Ivan Brkić

U Podravini su istraživanjima pronađena brojna nalazišta s ostacima takvih peći, što pokazuje da su se one koristile za izradu željeza od 4-5. stoljeća pa sve do 16. i ranog 17. stoljeća.

Prava vrijednost ove atrakcije bit će i nakon festivala. Naime, te peći će se rastaviti tako da će se moći promotriti njihov presjek i istražiti kako izgledaju različiti dijelovi peći i usporediti ono što je dobiveno ovim projektom s onim što je pronađeno na arheološkim lokalitetima.

Jedno je imati nešto arheološki istraženo, a drugo je to zapravo napraviti. Primjerice, postoji jedan tip peći koji nam uopće nije jasan, koliko god da je istraživan i koliko god da ima literature o njemu, postoji previše nelogičnosti oko njegovog funkcioniranja. Imamo 1001 pitanje, koja ćemo sada moći rješavati. Možeš čitati o nečemu, no ako to sam ne napraviš, nije to to, nisi vjerodostojan i cijeli znanstveni proces nije zadovoljen – kaže nam Valent.

Nema sumnje da će, osim znanstvene vrijednosti ovog istraživanja, ono biti i idealan sadržaj za Renesansni festival. Gradnja samih peći, taljenje željeza, plamen, cijeli proces kojim se dobivalo željezo od kojega se radilo sve ono što možemo vidjeti na Renesansnom festivalu, bit će izuzetno atraktivan. Dođite i otkrijte tajne željeza!

Obrada rudače
Visokokvalitnom rudačom dobit će se željezo // Foto: Ivan Brkić

čitam...