nacionalni tjedan dojenja

FOTO Rodilje i patronažne sestre senzibilizirale javnost, A. Novak: Dobrobit dojenja za rast i razvoj djeteta nije trenutna, smanjuje i kasnija pobolijevanja

Svakog prvog četvrtka u mjesecu u prizemlju županijskog Doma zdravlja od 10 do 12 sati održavat će se grupe za potporu dojenja

16:16h
0
Dojilje
Foto: Ivan Balija

Brojne majke sa svojim mališanima, uz podršku patronažnih sestara Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije, ispunile su u prijepodnevnim satima koprivnički gradski park, gdje je obilježen Nacionalni tjedan dojenja.

Na području Koprivničko-križevačke županije je 23 patronažnih sestara te je uvriježeno da rodilje očekuju prvu posjetu patronažne sestre nakon izlaska iz rodilišta.

– Imamo dvije zakonske posjete, najčešće dolazimo po potrebi i pratimo bebu kako raste. Objeručke nas prihvaćaju, nekad im treba samo podrška oko njege, prvih kupanja, važna im je topla riječ. Oko dojenja smo najviše potrebne, jer se znaju javljati određene poteškoće na koje dojilje ne mogu naći samostalno rješenje pa dobiju savjet – kazala je Andreja Novak, patronažna sestra i međunarodna certificirana savjetnica za dojenje.

Naime, Nacionalni tjedan dojenja obilježava se prvi tjedan u listopadu raznim aktivnostima kako bi se podigla svijest o važnosti i dobrobiti dojenja za dijete, majku i čitavu zajednicu. Odabran je, stoga, jer je četrdeseti tjedan u godini te simbolizira 40 tjedana trudnoće.

– U ulozi majke sam se snašla, normalno da je u početku zahtjevno no uz podršku patronažne sestre Ivane četveromjesečni sinčić i ja sve smo prebrodili. Puno mi je pomogla i savjetima – ponosno je s nama podijelila svoje iskustvo Nina Belaić te dodala da svakodnevno vodi brigu o zdravoj prehrani i redovitim odlascima u šetnju.

Dojilje
Nina Belaić // Foto: Ivan Balija

Moto ovogodišnjeg Nacionalnog tjedna dojenja je ‘Zauzmimo se za dojenje – edukacija i podrška’, a dobrobiti dojenja, ističe A. Novak, su i za majku i za bebu.

– To su nutritivna funkcija, ali isto tako i imunološka zaštita djece. Majčino mlijeko sadrži antitijela koja potiču imunološki sustav bebe te se smanjuje rizik od mnogih bolesti. Dobrobit dojenja za rast i razvoj djeteta, dakle, nije trenutna, nego i kasnije doprinosi smanjenom pobolijevanju od određenih bolesti. Pritom se stvara emocionalna povezanost majke i djeteta, jer majka tijekom dojenja prenosi djetetu osjećaj topline, sigurnosti i zaštićenosti – napomenula je.

Kampanja Topli lanac potpore dojenju pomaže u stvaranju povoljnog okruženja za dojenje te u središte stavlja majku i dijete. Stoga će se, nakon razdoblja pandemije, svakog prvog četvrtka u mjesecu u prizemlju županijskog Doma zdravlja od 10 do 12 sati nastaviti održavati grupe za potporu dojenja.

Dojilje
Andreja Novak, patronažna sestra i međunarodna certificirana savjetnica za dojenje // Foto: Ivan Balija
Dojilje
Foto: Ivan Balija
Dojilje
Foto: Ivan Balija
Dojilje
Foto: Ivan Balija
Dojilje
Foto: Ivan Balija
Dojilje
Foto: Ivan Balija
Dojilje
Foto: Ivan Balija
Dojilje
Foto: Ivan Balija
Dojilje
Foto: Ivan Balija
Dojilje
Foto: Ivan Balija
Dojilje
Foto: Ivan Balija
Dojilje
Foto: Ivan Balija
Dojilje
Foto: Ivan Balija
Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!