Povodom 200. obljetnice

FOTO Rodna kuća Petra Preradovića pretvorit će se u suvremeni multimedijski izložbeni prostor

Očekuje se kako će obnova rodne kuće Petra Preradovića biti gotova do obljetnice njegovog 200-tog rođendana, 19. ožujka 2018. godine.

12:24h
0
Foto: pitomaca.hr

Uskoro će krenuti radovi na obnovi rodne kuće pjesnika Petra Preradovića u Grabrovnici u općini Pitomača.

Njegova rodna kuća rekonstrukcijom će biti pretvorena u suvremeni, moderni, multimedijski izložbeni prostor koji će kronološki predstavljati pjesnikov život i djelovanje.

Moglo se to čuti na početnoj konferenciji EU projekta Općine Pitomača, partner je mađarski grad Csurgo, iz programa prekogranične suradnje Hrvatska – Mađarska pod nazivom Preradović i Csokonai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području.

Projekt su pripremili stručnjaci Županijske razvojne agencije VIDRA. Ukupna vrijednost projekta, zajedno s mađarskim partnerom iznosi 11 226 725 kuna. U Grabrovnici će se tako obnoviti rodna kuća Petra Preradovića, a u mađarskom Csurgu, rekonstruirati muzej s dodatnim aktivnostima, a sve u sjećanje na Mihaly Vitez Csokonaia mađarskog pjesnika romantizma.

Uz domaćina, načelnika Općine Pitomača, Željka Grgačića, početnoj konferenciji su između ostalih nazočili saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović, ravnateljica VIDRA—e Emina Kovač, gradonačelnik Csurga Janos Fustos.

Grabrovnica i općina Pitomača će tako dobiti još jedan kvalitetan turistički sadržaj, koji će potaknuti otvaranje novih radnih mjesta i dodatan razvoj turizma na ovom području.

Očekuje se kako će obnova rodne kuće Petra Preradovića biti gotova do obljetnice njegovog 200-tog rođendana, 19. ožujka 2018. godine.

Preradovićeva rodna kuća sagrađena je u 18 stoljeću, nalazi se u središtu Grabrovnice, a nekada je bila stara graničarska postaja. Posljednji puta obnovljena je 1968. godine.