KREATIVAC IZ PETERANCA

FOTO Ruke simpatičnog Ive Antuna stvaraju fora tradicijske minijature: Velim da je moj unuk najveći “krivac”

Nedavno je francuska televizija bila u Hlebinama radi naive. Ali, na kraju su pozvali mene jer se bavim starim zanatima. Začudio sam se koliko su bili oduševljeni, priča nam kreativac iz Peteranca.

15:02h
0
Foto: Ivan Balija
Ivo Antun Erdec // Foto: Ivan Balija

Podravski motivi, čije je 28. izdanje danas svečano otvoreno, okupljaju najbolje podravske umjetnike. Od slika preko raznih skulptura do heklanih i inih radova. Među kreativcima našao se i Ivo Antun Erdec iz Peteranca.

Na svojem štandu na Zrinskome trgu izložio je rezultate svojega hobija, odnosno tradicijske minijature alata, strojeva, namještaja, pa čak i štagelj koji je nemoguće ne primijetiti prilikom šetnje. Svojom veličinom i detaljno izvedenim elementima jednostavno privlači pogled.

– Velim da je moj unuk najveći krivac. Dok je bio mali, vidio je drvena kola i rekao: “Deda, buš mi napravil.” Tako sam krenuo s drvetom – priča Erdec.

Foto: Ivan Balija
Nemoguće je zaobići veliki drveni štagelj // Foto: Ivan Balija
Erdec: Slušam umirovljenike kako ne znaju kaj bi delali. Kako ne znaš, pa nekaj si čovjek mora najti

Najviše koristi drvo koje se ne kala: od oraha, lipe ili jasena do borovine.

– Štagelj je, po tradiciji, od hrastovine, koja se koristila za takvu gradnju. Za minijature je hrast, pak, neprihvatljiv jer puca – progovara iskustvo iz Erdeca, otkrivajući kako je štagelj radio tijekom, otprilike, dva mjeseca, pri čemu je najveći problem bio napraviti krovište, za što je potrebna posebna tehnika vezanja slame.

Priznaje kako nije financijski ugroženi umirovljenik, ali zna da su primanja malena. Svoje radove ne prodaje, iako je imao upita.

– Slušam umirovljenike kako ne znaju kaj bi delali. Kako ne znaš, pa nekaj si čovjek mora najti – veli Erdec, pa dodaje.

Nemam financijsku korist, ali imam zadovoljstvo, kaj mi je više nego da prodajem – poentira.

Još mu je veće zadovoljstvo kada kvalitetu njegovih ruku djela netko prepozna.

– Nedavno je francuska televizija bila u Hlebinama radi naive. Ali, na kraju su pozvali mene jer se bavim starim zanatima. Začudio sam se koliko su bili oduševljeni. Neke sam stvari morao u ruki držati i pokazivati im, recimo sečkaru. Snimao ju je s ne znam koliko strana. Velim, to mi je dopunski motiv da se i dalje time bavi – prepričao nam je.

Foto: Ivan Balija
Erdecov je štand pun zanimljivih izložaka koje imate priliku pogledati u sklopu Podravskih motiva // Foto: Ivan Balija
Nekaj je znal, nekaj se podučil

Inače je umirovljeni automehaničar, što znači da s drvenim materijalima nije imao doticaj. Međutim, stvarajući minijature morao je objediniti uloge kolara, kovača ili cimermana, čak i krovopokrivača za štagelj.

– Nekaj sam znal, nekaj sam se podučil i sve to napravil – zaključuje Erdec čiji štand morate obići.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija