kad se male ruke slože

FOTO Rukotvorine udruge A je to Art pronašle su put do daleke Kanade, svi imaju njihove teško izradive ukrase, a za svake blagdane tiho pomognu potrebitima

Udruga se okuplja svake srijede po dva sata i zajedno radi u sklopu svoje radionice, a u posljednje vrijeme moderan je decoupage. To je umjetnost ukrašavanja predmeta ljepljenjem papira s motivima po njemu. Svi u udruzi A je to Art rade volonterski, a decoupagom ukrašavaju komode, kredence, stolove i stolice, što im god dođe pod ruku.

16:00h
0
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Kreativna udruga A je to Art – Podravina osnovana je prije tri godine. Nakon tri godine rada dogovorili smo sastanak s njima da čujemo što danas rade i kako im ide. Kako su tada rekli, cilj udruge je očuvanje kulturne baštine te organiziranje raznih kreativnih radionica za odrasle i djecu, a sve to uz moderan pristup. Nije ostalo na tome, već udruga neprestance sudjeluje u raznim humanitarnim akcijama i pomaže potrebitima, no nemaju to potrebu objaviti na sva zvona, rekle su nam Valentina Jadanec i Patricija Čekada.

– Sve je počelo od želje da se opustimo i podružimo na kraju radnog dana. Isprva su bila četiri člana suosnivača, nas dvije, Ivan Jadanec (predsjednik) i jedan Dragec koji nas je napustio zbog posla. Došli smo na ideju da bi bilo dobro stvoriti neke nove ukrase, ‘sfrkati’ papir na novi način. Proširile smo vidike preko interneta i tako krenule – rekle su pokretačice udruge.

Glavno sredstvo im je novinski papir koji namataju u tanku rolicu, pa izdube i na kraju oblikuju po želji. Može se bojati, lakirati, namatati, a specifično je po tome da iziskuje veliku koncentraciju i jako troši mišiće ruke, tako da jedna osoba na dan može napraviti jedan paket od šest kuglica. Više od toga ne ide jer ruke se ukoče, previše bole, govori Patricija.

– Od božićnog asortimana imamo pletene kuglice, pletene boriće, male životinjice, šalice, okviri za slike i razno. Poanta je da recikliramo sav materijal koji bi netko bacio, najviše papir, novine. Pripreme za Božić traju cijele godine, kuglice se pripremaju cijelo vrijeme jer iziskuju puno truda. Unazad posljednja dva tjedna je prava ludnica i ima nas po svim stranama – izjavila je Valentina Jadanec.

Osim toga, rade i zvjezdice za bor, boriće, podmetače, magnete, kutijice, ukrašavaju namještaj i razno.

Foto: Udruga A je to Art Podravina
Foto: Udruga A je to Art Podravina

Udruga se okuplja svake srijede po dva sata i zajedno radi u sklopu svoje radionice, a u posljednje vrijeme moderan je decoupage. To je umjetnost ukrašavanja predmeta ljepljenjem papira s motivima po njemu. Svi u udruzi A je to Art rade volonterski, a decoupagom ukrašavaju komode, kredence, stolove i stolice, što im god dođe pod ruku. Udruga broji 30 članova od kojih je pola aktivno.

– Neprofitna smo organizacija, ali imamo uvedenu gospodarsku djelatnost prodaje izrađenih suvenira. Sva zarada ide za udrugu, a pomaže nam i Grad, dali su nam prostor. Prve dvije godine mi smo ulagale svoj novac. S novcima koje sada zaradimo kupujemo repromaterijale koje koristimo u izradi. Imali smo radionicu gdje su nam stigli gosti koji su nam pokazali neke nove načine izrade, tako se može reći da stalno napredujemo – dodaje Jadanec Valentina.

Foto: Udruga A je to Art Podravina
Foto: Udruga A je to Art Podravina

Djecu posebno vesele ukrasi jer kuglice su nerijetko oslikane motivima poznatih likova iz crtića, poput pingvina, princeze iz crtića Frozen, anđeleka, božićnih motiva, Djeda Mraza. Patricija Čekada napomenula je da svake godine za blagdane imaju akciju Božić svima. Sakupljaju se nekvarljive namirnice i dijele se ljudima koji žive sami, starijima i nemoćnima. Prošle godine Nova TV popratila je njihovu akciju.

– Nemamo potrebu da se javno zna kome pomažemo, draže nam je ispod radara to učiniti. Nazove nas učiteljica iz Mičetinca, kaže kako ima sjajnu djecu u školi koja su odlični učenici, no doma bi im dobro došla pomoć pa Udruga ode i pomogne, jednostavno i tiho – govore Valentina i Patricija.

Sjajni rad udruge A je to Art Podravina došao je čak do daleke Kanade. Tamo postoji Kanadska udruga hrvatskog folklora koja je smještena u Torontu, a radovi đurđevačke udruge i u njihovom su vlasništu. Radovi su rasprostranjeni po cijeloj našoj, ali i susjednoj županiji. Udruga je radila i 500 komada magnetića za uzvanike iz cijelog svijeta koji su stigli na Svjetski neurološki kongres u Opatiji. Radile su i naklade knjiga. Često surađuju i s Damirom Bajsom koji pomaže u radu na način da dijeli letke i slično.

Foto: Udruga A je to Art Podravina
Foto: Udruga A je to Art Podravina

Udruga A je to Art Podravina surađuje sa svim udrugama na području grada Đurđevca i cure se ne mogu sjetiti udruge s kojom nisu surađivale. Unatoč zabavnom imenu udruge koje podsjeća na crtić u kojem dva majstora sav posao kojeg se prime maksimalno zakompliciraju i na kraju ne naprave, ovdje nije takav slučaj. Valentina i Patricija doimaju se kao dvije majstorice koje znaju što rade, cijele se daju i sve rade s osmijehom. Ono najvažnije, njima gotovo sav posao kojeg se uhvate – uspije. Osim pokojeg papira kad ga treba namotati…

Njihove rukotvorine mogu se vidjeti u đurđevačkom Advenstskom selu, a svoje proizvode najviše prodaju preko Facebook stranice i preko njihove internetske stranice A je to Podravina. Ako vas što zanima, slobodno navratite i pogledajte, možda pronađete nešto za sebe. Samo budite brzi jer ostalo je još nešto malo ukrasa.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW