Dan sestrinstva

FOTO Ružica Evačić: Gotovo 80 posto zdravstvene zaštite i skrbi o bolesnicima odrađuju medicinske sestre kroz 24 sata, sedam dana u tjednu

Nažalost, društvo i institucije ne prepoznaju kompetencije medicinskih sestara kroz razrede koeficijenata, ali neminovno je da se to u budućnosti dogodi. Naše medicinske sestre poželjan su kadar u zemljama Europske unije, riječi su glavne sestre bolnice.

17:00h
0
Medicinske sestre // Foto: Matija Gudlin

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva predstavnice županijske podružnice Hrvatske udruge medicinskih sestara posjetile su Županiju te najavile sutrašnji Prvi Kongres medicinskih sestara Koprivničko-križevačke županije. 

Župan Darko Koren istaknuo je kolika se važnost pridaje zdravstvenom sustavu kao jednom od najvažnijih društvenih segmenata, kroz primjer 50-postotnog udjela proračuna koji odlazi na zdravstvo.

Osvrnuo se na važnost uloge medicinskih sestara i tehničara te spomenuo problem odljeva medicinskog kadra.

– Radi se o posljedici novog poretka u Europi, jer je Hrvatska pristupanjem EU otvorila granice za sve. Nema mehanizama da se spriječi ljude da potraže bolje u životu, ali na nama je da pokušamo djelovati na to u skladu s našim ovlastima i mogućnostima – rekao je župan.

Naglasio je plemenitost i važnost ovoga poziva i zahvalio sestrama na njihovoj predanosti.

– Posao koji vi radite, sigurno ne biste mogli raditi kad biste ga promatrali samo kroz materijalne parametre. Taj se posao ne može raditi bez ljubavi i predanosti. Na tome se treba graditi sustav, dok se brojke ne promjene na bolje – pozdravne su Korenove riječi.

Medicinske sestre u Županiji // Foto: Matija Gudlin

Predsjednica županijske podružnice Hrvatske udruge medicinskih sestara Marina Friščić naglasila je kako s 220 članova, Podružnica spada u najveće u Hrvatskoj te kako su na prijem doveli svoje najbolje medicinske sestre u županiji. Ispričala je i više o aktivnostima koje županijske sestre provode povodom Dana sestrinstva.

– Otvorile smo izložbu u vrtnom centru Agro kuće gdje su sestre izlagale što one rade izvan sestrinskog poziva te smo održali javnu tribinu s motom zdravog života i promocije zdravlja, kroz predavanja o nutricionizmu, zdravom kretanju i biljkama te smo imali i školske nastupe djece – osvrnula se predsjednica.

Za narednu je godinu najavila okretanje HUMS-ovih aktivnosti braniteljima te izdavanje monografije povodom 50 godina županijske Podružnice udruge sestara. Za 27. svibnja, također, najavila je događanje u Đurđevcu vezano uz oboljele od multiple skleroze.

Ravnatelj koprivničke bolnice napomenuo je kako je već više od 100 godina sestrinstvo formalno priznato u svijetu.

Glavna sestra bolnice Ružica Evačić // Foto: Matija Gudlin

– Sestrinstvo je temelj zdravstvene struke i brige o pacijentima te mislim da i pažnja i ulaganja koje formalna politika pridaje ovoj struci i njihovom danu, sve većim rezultatima to pokazuje. Unazad devet mjeseci, za aktualne administracije Bolnica je posebnu pažnju posvetila edukaciji i kvaliteti rada bolničkih i županijskih sestara – rekao je Devčić te iskazao uvjerenje kako će Županija i uprava bolnice dodatno stimulirati ovakve aktivnosti i projekte.

Dodao je kako je većina prisutnih sestara bitan čimbenik u kreiranju zakonskih akata i donošenju propisa vezanih uz kvalitetu i skrb o bolesnicima, sudjelujući na nacionalnoj razini, u tijelima Vlade.

Glavna sestra bolnice i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Ružica Evačić uputila nas je u brojku od 841 medicinske sestre u županiji, od čega ih je 191 školovana na višoj razini obrazovanja.

– Upravo taj broj ponukao nas je da održimo kongres sestrinstva kroz koji će sestre prenijeti svoj rad kroz izlaganja. Sestre su bile vrlo zainteresirane te će na njemu izlagati 49 medicinskih sestara iz naše županije, na temu komunikacije – uputila nas je R. Evačić.

Ravnatelj bolnice Mato Devčić // Foto: Matija Gudlin

Dodala je kako medicinske sestre moraju biti vrlo dobro educirane, školovane, emocionalno jake, inteligentne i mudre kako bi mogle sve potrebno odraditi na svojim radilištima te ih žele slati i na daljnja školovanja.

– Gotovo 80 posto zdravstvene zaštite i skrbi o bolesnicima odrađuju medicinske sestre kroz 24 sata, sedam dana u tjednu. One, stoga, teže dobiti autonomiju u svojoj profesiji, došavši do vrhunca školovanja do stupnja postdiplomskih i doktorskih studija. Nažalost, društvo i institucije ne prepoznaju njihove kompetencije kroz razrede koeficijenata, ali neminovno je da se to u budućnosti dogodi – riječi su glavne sestre bolnice.

Istaknula je kako su naše medicinske sestre poželjan kadar u zemljama Europske unije i kako se nada da će odljeva biti sve manje. Informirala nas je kako je prošle godine iz Hrvatske otišla 161 medicinska sestra te izrazila nadu da će se učiniti potrebno da se sestra u ovoj zemlji osjeti priznata u društvu kao profesionalac.

Zamjenik župana Ivan Pal rekao je kako je sustav školovanja medicinskih sestara prvi u Hrvatskoj koji je prilagođen europskom kvalifikacijskom standardu.

– Medicinska škola prva je srednja škola koja traje pet godina i to je najbolji primjer školovanja drugim smjerovima odnosno zanimanjima. Mi bismo bez problema mogli upisati dva razreda vrlo kvalitetne djece, no nemamo za to tehničkih uvjeta, školskog prostora i kapaciteta bolnice – rekao je Pal i zahvalio lokalnim medicinskim sestrama na ogromnom doprinosu razvoju školovanja medicinskih sestara.

čitam...
Loading...