Zajedno protiv govora mržnje

FOTO S ciljem promicanja tolerancije i nenasilja održane su prve radionice i sportsko natjecanje u Gimnaziji Fran Galović

U projektu su sudjelovali predstavnici nadležnih državnih tijela i institucija, predstavnici jedinica lokalne i područne samouprave, predstavnici sportskih organizacija, predstavnici medija, sportaši, sportski klubovi te srednje škole.

11:30h
0
Foto: Matija Gudlin

Jučer je u Gimnaziji Fran Galović ravnateljstvo policije provelo projekt pod nazivom Zajedno protiv govora mržnje.

Cilj projekta je promicanje kulture, tolerancije i nenasilja te prevencije svih oblika govora mržnje kao društveno neprihvatljivog oblika ponašanja, a u konačnici prevenciju kriminaliteta kojeg motiviraju različiti oblici mržnje.

– Ako ćemo govoriti o našem gradu, o našoj županiji, mi smo županija koja je apsolutno zastupljena u smislu sporta i imamo brojne poznate sportske klubove i individualne sportaše. Problem se javlja u manjem obimu ili većem obimu kada nam u gostovanja dolaze veći sportski klubovi i tada je potreban veći angažman policije, u preventivnom smislu, kako bi se spriječili određeni događaju poput unošenja pirotehnike – izjavila je Maja Vrbek, policijska službenica.

Foto: Matija Gudlin

Organizator je Policijska uprava koprivničko-križevačka u suradnji s partnerom Gimnazijom Fran Galović Koprivnica.

– Imamo u školi 72 sportaša, za njih je najvažnije da ih odgajamo i obrazujemo, a onda ostali učenici uče preko njih i njihovog ponašanja na samim sportskim borilištima kako se treba ponašati na stadionima, odnosno tribinama. Škola već 10 godina nema zabilježen niti jedan govor mržnje niti vandalizma, a to je sve rezultat dobrog kućnog odgoja, s jedne strane i s druge strane preventivnih programa škole – rekao je ravnatelj Vjekoslav Robotić.

U projektu su sudjelovali predstavnici nadležnih državnih tijela i institucija, predstavnici jedinica lokalne i područne samouprave, predstavnici sportskih organizacija, predstavnici medija, sportaši, sportski klubovi te srednje škole.

– S domaćim navijačima već 10 godina nije zabilježen ni jedan eksces i na to smo ponosni, ali javlja se problem s gostujućim navijačima i svaki eksces nastane iz govora mržnje. Naši gimnazijalci trebaju samo nastaviti s takvim načinom navijanja, a i sugrađani, bez govora mržnje i bez nasilja jer mi smo ponosni na to da domaćih ekscesa nema – komentirao je Srećko Lončarek stanje na domaćim stadionima.

Foto: Matija Gudlin

Program je započeo multimedijalnim kutkom gdje je održano kratko predavanje uz projekciju devet spotova dostavljenih od strane Ravnateljstva, te slanje kratkih poruka osam sudionika u programu.

Uslijedila je interaktivna radionica za srednjoškolce, koju su proveli policijski službenici, pod nazivom Prevenirajmo zajedno govor mržnje na sportskim natjecanjima.

Također, održan je sportski dio programa u kojem su policijski službenici Interventne jedinice PU i gimnazijalci odigrali nogometnu utakmicu te otrčali štafetu.

– Kada igrate za klub kao što je Podravka često se susrećete s govorom mržnje i roditelji često nisu svjesni toga da ono što oni govore u žaru borbe, može nas, na terenu, povrijediti i ostanu neki ožiljci poslije toga. Koliko god oni toga nisu svjesni, to utječe na nas jer mi smo još djeca u razvoju, ne znamo se najbolje nositi s tim i nekada je to jako teško podnijeti –  rekla je Maja Delić, učenica i sportašica te je dodala kako bi svi roditelji koji navijaju trebali tretirati sve na terenu jednako jer ipak se oni još razvijaju, a ti roditelji na tribinama su im primjer.