Dan Općine Legrad

FOTO Sabolić: Do kraja godine sanirat ćemo dug i prvi put ostvariti višak prihoda

12:00h
0
Dan Općine Legrad // Foto: Matija Gudlin
Dan Općine Legrad // Foto: Matija Gudlin

U povodu proslave Dana Općine Legrad i blagdana Presvetog Trojstva prekjučer, u petak, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća u Društvenom domu u Legradu na kojoj su se okupili brojni prijatelji ove općine.

Tom prilikom, Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad, osvrnuo se na proteklu godinu, rezultate, postignuća, planove, ali i probleme s kojima se susreću.

– Najbolja vijest za sve stanovnike je da smo se financijski stabilizirali i vjerujemo da ćemo do kraja godine uspjeti sanirati dug i prvi put nakon nekoliko godina ostvariti višak prihoda. Tome u prilog ide potpuno zatvaranje kredita za biciklističke staze – rekao je Sabolić.

Ivan Sabolić // Foto: Matija Gudlin
Ivan Sabolić // Foto: Matija Gudlin

Istaknuo je kako je napravljeno nekoliko velikih infrastrukturnih objekata od asfaltiranja cesta, uređenja zelenih površina i obnove objekata, a nabavljena je i velika količina opreme koja krasi javne površine i objekte.

– Do danas smo iz Europske unije preko njezinih izravnih programa izvukli 2,45 milijuna kuna što iznosi 1443 kune po stanovniku pri čemu spadamo u 15 posto najboljih općina – kazao je Sabolić.

Usto, u pripremi je još nekoliko prijava na program INTERREG Hrvatska-Mađarska poput primjerice  projekta Legrad-Ortilos za izgradnju biciklističke staze prema Halasz Csardi te  projekta Nagyatad-Gola-Legrad za uvođenje e-bike sustava i izgradnju šetnice.

Dodao je kako je ovogodišnja suradnja s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izuzetno dobra, a tome u prilog govori činjenica da je Fond u stopostotnom iznosu financirao dva velika projekta poput izrade dokumentacije za reciklažno dvorište u iznosu od 73.000 kuna te otkup zemljišta za geotermalni projekt u iznosu od 1,5 milijuna kuna.

– Provodimo i nekoliko socijalnih projekata, a najdraži nam je onaj po kojem dajemo zemljište mladim parovima za jednu kunu – ponosno je istaknuo Sabolić te dodao kako potpomažu i projekt suradnje osnovnih škola Legrada i Zakanyja.

Jedan od najznačajnijih projekata, kaže Sabolić, je izgradnja nove zgrade osnovne škole koju financira Koprivničko-križevačka županija, a ukupna vrijednost projekta je 17 milijuna kuna. Završetak radova i preseljenje u novu školu očekuje se početkom nove školske godine.

– Postižete ogromne rezultate u jednoj kulturi dijaloga. Ne znam postoji li u povijesti Legrada ovakav razvojni ciklus u kojem se toliko toga napravilo. Vi u Legradu pazite na svoje mještane i od srca vam želim da u takvom suglasju to nastavite raditi i dalje – kazao je Mišel Jakšić, zamjenik koprivničke gradonačelnice.

Riječi hvale, čestitki i dobrih želja nije nedostajalo ni Ivanu Palu, zamjeniku koprivničko-križevačkog župana.

Dan Općine Legrad // Foto: Matija Gudlin
Dan Općine Legrad // Foto: Matija Gudlin

– Županija u ovoj općini doista prepoznaje ozbiljnog partnera. Svoje zajedništvo pokazali ste i na primjeru izgradnje škole koju je započela jedna opcija, a završava druga i nikome nije palo na pamet da razmišlja o političkim opcijama jer djeca ne spadaju u političke opcije – dodao je Pal.

Iako se kako kaže Sabolić na području Legrada puno toga napravilo u proteklih godinu dana, planova ne nedostaje. Tako je u planu primjerice sufinanciranje obnove sakralnih objekata u Legradu, modernizacija javne rasvjete, otklanjanje nedostataka na zgradi vrtića te izgradnja sportskih terena na Šoderici i sportskom parku Fizeš. S druge strane, ono sa čime se bore su neriješeni imovinsko pravni odnosi između Općine i države koji koče nekoliko projekata, zatim loše lokalne ceste, dio neasfaltiranih cesta, problemi sa zakupom državnog poljoprivrednog zemljišta ili nesanirana divlja odlagališta otpada.

– To su problemi koje nažalost bez pomoći drugih institucija ne možemo riješiti jer premašuju iznose naših godišnjih proračuna – zaključio je Sabolić.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i priznanja zaslužnim mještanima. Zlatna plaketa uručena je Mariji Horvat iz Kutnjaka i Dragutinu Matošu iz Legrada, povelja Lovačkoj udruzi Kuna Legrad, a zahvalnica skupini učenika Ekići pri Osnovnoj školi Legrad.

Svečanoj sjednici prisustvovali su i zastupnici Hrvatskog sabora Gordan Maras i Damir Felak, zatim Verica Rupčić, predsjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, načelnici i zamjenici načelnika okolnih općina, poslovni partneri i predstavnici društava i udruga s područja Legrada.

čitam...
Loading...