ZKUU

FOTO Seminar tradicijskih glazbala privukao brojne zainteresirane iz susjednih mjesta

Voditelj seminara bio je Stjepan Večković, solista na tradicijskim glazbalima u Ansamblu LADO.

09:48h
0
n
Foto: ZKUU

U organizaciji i domaćinstvu Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, prošlog vikenda u Koprivnici, u Hotelu Podravina, održao se seminar tradicijskih glazbala. Polaznici iz Koprivnice, Đurđevca, Križevaca, Delova, Virja, Svetog Ivana Žabna i Kalinovca imali su prilike naučiti sve o ovoj vrsti glazbala.

Hrvatska je izuzetno bogata tradicijskim glazbalima: gajde, četveroglasne i peteroglasne (podravske) dude, diplice, sopile, roženice, razne vrste mihova (hercegovački, dalmatinski, istarski), jedinke, dvojnice, strančica, okarina, šurle, samica, trstenice, diple bez mješine te razna druga glazbala.

Osim tehnika sviranja, učilo se kako se održavaju i naštimavaju dude i gajde te kako se izrađuju piskovi, a polaznici koji ne čitaju notno pismo učili su osnove glazbe.

Voditelj seminara bio je Stjepan Večković, solista na tradicijskim glazbalima u Ansamblu LADO, izrađivač tradicijskih glazbala i dugogodišnji voditelj raznih seminara.

Seminar je realiziran uz potporu Ministarstva kulture RH i Koprivničko-križevačke županije. Na kraju seminara, svim polaznicima uručene su potvrde o sudjelovanju, a predsjednica ZKUU, Nada Šešić, u ime ZKUU Večkoviću je poklonila sliku Đure Jakovića -Zimskog nastalu na 7. Županijskoj likovnoj koloniji u Bakovčicama.