U Edukacijskom centru koprivničke Opće bolnice danas se za medicinske sestre Koprivničko-križevačke županije održava simpozij na temu Etike skrbi.

Simpozij su svojim dolaskom uveličali mnogobrojni uzvanici, a među njima i pročelnica Željka Koluder Vlahinja, pravnica Hrvatske komore medicinskih sestara Ljiljana Lujanec, ravnatelj bolnice Mato Devčić, njegova zamjenica Biljana Marković, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Mirjana Hanžeković, ravnateljica Doma za stare i nemoćne Vesna Križan.

– U cijeloj Hrvatskoj trud, rad i zalaganje djelatnika Opće bolnice Koprivnica prepoznat je, kao i njezin doprinos ukupnom zdravstvenom sustavu. Etika u zdravstvenoj skrbi jedna je od tema u kojoj se kontinuirano nalaze dvojbe, a danas smo ovdje okupili iskusne osobe koje mogu govoriti na tu temu – rekao je Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice.

Etika skrbi // Foto: Matija Gudlin
Ljiljana Sambol održala je prvo predavanje // Foto: Matija Gudlin

Ravnatelj Devčić dodao je kako mu je iznimno zadovoljstvo sudjelovati u ovakvim događajima, i najavio kako će se ovakvi događaji nastaviti i ubuduće.

– Etika skrbi u sestrinstvu temelj je sestrinskog rada i odnosa prema pacijentu, ona podrazumijeva profesionalnu odgovornost i suradnju s pacijentom. Pacijent treba biti aktivan dionik svojeg liječenja, za što je potrebno ostvariti odnos međusobnog poštenja i povjerenja. To je ono što mu daje osjećaj sigurnosti i vjere, o čemu ovisi uspješnost i dinamika njegovog liječenja. O ovoj temi je poželjno razgovarati, razmjenjivati iskustva i usvajati nova znanja. Ovaj današnji skup je u vašem interesu, ali i vaših pacijenata te cijele naše zajednice – izjavila je Željka Koluder Vlahinja, pročelnica za zdravstvo.

Etika skrbi // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Kroz izlaganja pozvanih predavača dotaknute su mnoge medicinsko-pravno-etičke dileme.

Središnji fokus Etike skrbi je zadovoljavanje potreba za koje se preuzima odgovornost koja se danas prepoznaje kao interdisciplinarni problem.

– U medicini je u posljednjih nekoliko desetljeća došlo do velikog napretka u znanosti i tehnologiji, ali i u humanoj etičkoj znanosti i stoga je potrebno uravnotežiti temeljne vrijednosti kako bi djelovanje bilo učinkovito za korisnika – rekla je Ružica Evačić, predsjednica simpozija.

čitam...