svečanost

FOTO Sjajne medicinske sestre ispunile kino Velebit na novom županijskom Kongresu sestrinstva

Ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić zahvalio je svima na dolasku te kazao je kako je tema Kongresa i više nego aktualno posebice jer županijska bolnica već desetljećima radi kroz koncept dnevnih bolnica te zbrinjava pacijente u takvom režimu.

20:45h
0
Foto: kckzz.hr

U organizaciji Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek Koprivnica, u kinu Velebit, u petak, 10. svibnja, svečano je otvoren Treći Kongres sestrinstva Koprivničko – križevačke županije. Tema Kongresa je Dnevne bolnice – izazov za rad u multidisciplinarnom timu.


To je aktualna tema u kojoj djelatnici okolnih zdravstvenih  ustanova razmjenjuju svoja svakodnevna iskustva i razmišljanja te rade na organizacijskom i stručnom unapređenju sestrinske prakse. Pozdravnim govorima okupljenima su se obratili ravnatelj Opće bolnice Koprivnica dr. Mato Devčić, pomoćnica ravnatelja magistra sestrinstva Ruža Evačić, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Slava Šepec i župan Darko Koren.

U ime grada Koprivnice, obratio se gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Iskoristio bih ovu priliku da vam čestitam na trećem po redu Kongresu sestrinstva, u našem gradu, u našoj županiji. Samo ovakvi kongresi i slična događanja, raspravama o novim mogućnostima i tehnologijama u zdravstvu mogu tjerati naš zdravstveni sustav naprijed, pogotovo sa posebnim osvrtom na ono najvrijednije što naš zdravstveni sustav ima, a to su ljudi. Usporedit ću vas sa jednom uspješnom reklamom – “kad ne bismo imali emocije svi bismo bili samo strojevi”. Medicinske sestre su definitivno srce i duša našeg zdravstvenog sustava, ona prva ruka, ona prva osoba iza vrata. Čestitam vam još jednom iz sveg srca na zanimanju koje ste odabrale za svoj životni poziv – rekao je u svom pozdravnom govoru gradonačelnik Mišel Jakšić.

Foto: kckzz.hr

Župan Koren je okupljene sudionike podsjetio na značajnu ulogu medicinskih sestara i tehničara u pružanju zdravstvene skrbi svim građanima te naglasio koliko ljudi koji se bave tim zanimanjima pozitivno utječu na brojne živote u nesigurnim vremenima,  nastojeći u praksi ostvariti viziju dobrote i altruizma prema drugim ljudima.

– Suočeni smo s mnogim izazovima i kontinuiranim nedostatkom financija u bolničkom sustavu, no pokušavamo to popraviti na način da korisnici ne ostanu zakinuti ni u jednom aspektu. Unatoč teškom vremenu svjedočimo velikim investicijama, posebice u našu županijsku bolnicu u koju ćemo uložiti 50 milijuna kuna i stoga zahvaljujem ravnatelju Devčiću i svima koji su doprinijeli tome. To je investicija koja će u velikoj mjeri unaprijediti zdravstveni sustav i uslugu koju pružamo našim pacijentima. Medicinske sestre uz liječnike su temelj zdravstvenog sustava i Županija će odgovoriti na najbolji način da im se pomogne, jer to je sektor o kojem svi ovisimo. Na vama je drage medicinske sestre i liječnici, velika odgovornost i znam da ste toga svjesni što potvrđuje i to da dajete sve od sebe i svoj posao ne gledate kroz novac već kao poslanje i na tome vam čestitam – naglasio je župan.

Posebnost na svečanom otvorenju Kongresa bio je nastup pjevačkog zbora Stručnog i organizacijskog odbora sestara Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek Koprivnica.

Ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić zahvalio je svima na dolasku te kazao je kako je tema Kongresa i više nego aktualno posebice jer županijska bolnica već desetljećima radi kroz koncept dnevnih bolnica te zbrinjava pacijente u takvom režimu.

Foto: koprivnica.hr

– Na kongresu ćemo sagledati sve aspekte koji se tiču takvog koncepta rada, a tu su  vrlo bitan element sredstva iz europskih fondova kojima se ne ulaže samo u infrastrukturu dnevnih bolnica već i kadrove. Zdravstvena strategija za razdoblje 2020.-2030. predviđa velika ulaganja u obrazovanje liječnika, specijalista, specijalizanata i medicinskih sestara što znači da nam slijedi svjetlija budućnost – istaknuo je Devčić.

Prigodnim riječima obratila se i predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Slava Šepec kazavši kako ovakvi skupovi imaju izuzetno značenje te pokazuju kako u Koprivničko-križevačkoj županiji postoji jasna vizija razvoja sestrinstva. Naglasila je i potrebu vertikalne edukacije sestara koje ulaze u visoko obrazovanje kako bi stekle znanje, a time i još veću sigurnost u obavljanju teških zadataka svoje profesije.

Na kongresu će u ova dva dana biti održana brojna izlaganja predavača, liječnika i vodećih stručnjaka sestrinske profesije, kroz teme zbrinjavanje pacijenata kroz dnevne bolnice. Na kongresu će se raspravljati i iskustvima u pružanju zdravstvenih usluga na takav način, a kroz usporedbu s drugim ustanovama u Hrvatskoj, načinom organizacije rada te izmjenom informacija medicinske sestre, medicinski tehničari i liječnici će zajedno doprinijeti kvaliteti rada i novim idejama.

Detaljan program možete vidjeti OVDJE.

čitam...