Muke Koprivničke knjižnice

FOTO Skučen prostor i vlaga samo su dio problema te je konačno utvrđena lokacija novog multimedijalnog centra

11:36h
0
Nova knjižnica // Foto: Marko Sedlanić
Prijedlog izgleda nove knjižnice // Foto: Marko Sedlanić

Gradska uprava je 13. srpnja ove godine donijela odluku o lokaciji nove knjižnične zgrade koja će biti na atraktivnoj lokaciji u Esterovoj ulici kod crkve sv. Nikole, rekla je Dijana Sabolović Krajina.

Knjižnica Fran Galović u Koprivnici već dulje vrijeme slovi kao jedna od najaktivnijih i najboljih u cijeloj državi, a mnogim Koprivničancima omiljeno je mjesto za zabavne, edukativne i literarne sadržaje. No, isto tako već dugi niz godina postoji velika potreba za novim prostorom jer je potencijal knjižnice daleko prerastao sadašnji skučeni prostor zgrade na Zrinskom trgu.

– Gradska uprava je 13. srpnja ove godine donijela odluku o lokaciji nove knjižnične zgrade koja će biti u Esterovoj ulici kod crkve sv. Nikole. Istaknula bih veliku podršku gradske uprave. Sada slijede daljnje aktivnosti u osmišljavanju koncepta nove zgrade koji podrazumijeva određivanje sadržaja kako bi se raspisao natječaj za idejno rješenje – rekla je ravnateljica knjižnice Dijana Sabolović Krajina.

Već na ulazu u spremište situacija je vrlo skučena // Foto: Matija Gudlin
Već na ulazu u spremište situacija je vrlo skučena // Foto: Matija Gudlin

Istaknula je da je glavni problem knjižnice premali prostor za sve aktivnosti koje bi htjeli provoditi, a za koje jednostavno nema dovoljno mjesta. Također, sve je veći problem velika vlaga, a velik dio knjižničnih sadržaja nije ni dostupan osobama s invaliditetom. Naime, iako je nabavljeno dizalo za osobe s otežanim kretanjem koje bi ih trebalo prevoziti uz i niz stepenice zgrade još prije nekoliko godina, njega je trenutno nemoguće instalirati zbog manjka prostora.

Također, u knjižnici su osmislili kutak za mlade u kojemu se može sjesti i u miru čitati neki od preporučenih naslova. On je vrlo popularan, no zbog manjka prostora napravljen je na doslovce dva metra kvadratna.

Kutak za mlade // Foto: Matija Gudlin
Kutak za mlade // Foto: Matija Gudlin

– Drago nam je da smo vidjeli da je velik dio korisnika na istom tragu kao i mi kada se radi o sadržajima koje bi željeli u knjižnici. Tu je prije svega dostupnost čim većeg dijela građe, koja je sada većinom u zatvorenim spremištima, funkcionalan vanjski prostor s parkiralištem, terasom i igralištem, mogućnost osvježenja jelom i pićem unutar knjižnice u nekoj vrsti kafića… – opisala nam je Ljiljana Vugrinec potrebe korisnika, za koje se nadaju da će većim dijelom biti ispunjene u prostoru nove zgrade.

Obnašatelj dužnosti gradonačelnika Mišel Jakšić rekao nam je da je u planu raspisivanje natječaja, no da se nova zgrada vrlo vjerojatno ne može očekivati tako skoro.

Dizalo za osobe s invaliditetom koje nije u funkciji // Foto: Matija Gudlin
Dizalo za osobe s invaliditetom koje nije u funkciji // Foto: Matija Gudlin

– Riječ je o srednjoročnom projektu koji ovisi o natječaju i o Europskoj uniji. Financiranje se namjerava provoditi iz sredstava Europske unije, naravno, uz određenu participaciju grada o kojoj je još predaleko govoriti – rekao je Jakšić.

Napomenuo je da će nova zgrada biti cijeli multimedijski centar u sklopu kojega će biti i nova knjižnica te da zasad nema konkretnih planova o tome što će biti u sadašnjem prostoru knjižnice na Zrinskom trgu.

Zatvoreno spremište Knjižnice Fran Galović // Foto: Matija Gudlin
Zatvoreno spremište Knjižnice Fran Galović // Foto: Matija Gudlin

Podsjetimo, prošle su godine pristigla tri prijedloga dizajna nove zgrade knjižnice koje su podnijeli Mario Sedlanić, Antonio Grgić i Barbara Kokot. Prijedliog Marija Sedlanića bio je predviđen upravo za lokaciju koja se i sada spominje, Esterovu ulicu, no to ne znači da će knjižnica tako izgledati, jer će se raspisati novi natječaj za idejno rješenje, a ovaj je poslužio da se izgled ove zgrade ilustrira u prostoru.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW