PICOKIJADA

FOTO Slatki stolek novost je na ovogodišnjoj Picokijadi, a naša županija ima najviše zaštićenih kolača u državi

Inače, naša županija ima čak tri kolača na listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine, najviše u državi. Uz bregovsku pitu, tu je i mazanica iz Virja i đurđevačka pogača z oreji.

13:31h
0
Foto: Grad Đurđevac

Najkraća i najslađa izložba na ovogodišnjoj Picokijadi, izložba kolača Pogače, zlevanke, diganke i prkači, imala je u svojem sastavu tri nova, zgodna događanja; modnu reviju šamija, slaganje najvećeg slatkog picoka u Europi od diganki i prvi đurđevački Slatki stolek. Oko njega su se po prvi puta okupili svi oni upisani na listu nematerijalne kulturne baštine pri Ministarstvu kulture i oni koji bi je htjeli zaštiti.

Kako bi se pohvalile svojim cukerančićima u Đurđevac su za Slatki stolek došle žene iz Pazina. Pazinski cukerančići, koji se serviraju na čašu i jedu uz ispijanje malvazije, pobudili su veliki interes mnogobrojne publike. Slično je bilo i s bregovskom pitom iz Koprivničkih Bregi. Tamošnja Udruga žena prva je uspjela na području naše županije zaštititi tu poslasticu. Inače, naša županija ima čak tri kolača na listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine, najviše u državi. Uz bregovsku pitu, tu je i mazanica iz Virja i đurđevačka pogača z oreji.

-Drago mi je da smo uspjele, kao organizatori, okupiti sve slatko i zaštićeno u Hrvatskoj. Tu smo priredbu u sklopu izložbe kolača nazvale Slatki đurđevački stolek, ne bez razloga. Stolek, jer nas je još uvijek premalo u Hrvatskoj koji imamo nešto slatko zaštićeno, mada mislimo da ima poslastica i kolača koji bi trebali imati svoje mjesto na toj važnoj listi pri Ministarstvu kulture – ističe Mirjana Mišulin, predsjednica Udruge žena grada Đurđevca.

Naglasila je kako je nakana organizatora bila i da se savjetima pomogne zainteresiranim udrugama žena koje imaju želju zaštiti kolač svojeg kraja. Tu mogućnost su iskoristile za Stolekom članice Udruge prijatelji kulture iz Koprivničkih Bregi, koji žele zaštititi bregovske vrtanje, članice Udruge žena Hrvatsko srce iz Peteranca koje su u postupku zaštite mudlina,  žene iz Daruvarskog Brestovca koji imaju nakanu zaštiti krumpirove pogačice, te članice Udruge žena iz Novigrada Podravskog koje bi zaštitile medenjake.

Đurđevačke organizatorice izložbe kolača Pogače, zlevanke, diganke i prkači, Bernarda Ferderber i Mirjana Mišulin, vjeruju da će iduće godine za Đurđevačkim slatkim stolekom biti još više izlagačica i zaštićene slatke gasto-baštine te da će Stolek biti tradicionalno postavljen na Picokijadi, a želja im je i da Stolek preraste u Stol.

Foto: Grad Đurđevac
Foto: Grad Đurđevac
Foto: Grad Đurđevac
Foto: Grad Đurđevac

čitam...