Međunarodni dan osoba s invaliditetom

FOTO Slavko Kuzmić: Strašno je kada mlada i zdrava osoba završi u kolicima, cijeli svijet joj se preokrene, no mi ih pokušavamo uključiti u društvo

Drago mi je što kao Udruga imamo suradnju sa svim institucijama u gradu jer sami ne bismo mogli ništa napraviti. Moram napomenuti da smo mi jedna od rijetkih Udruga koja i zapošljava osobe s invaliditetom. Situacija za Udruge je općenito teška, u Hrvatskoj ih je sad 350, a ugasilo ih se oko 50, većinom zbog manjka novca, rekao je Slavko Kuzmić.

15:42h
0
Štićenici Podravskog sunca sve su razveselili pjesmom i recitacijama // Foto: Sanjin Bojić

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, u COOR Podravskom suncu priređen je prigodni program i predstavljanje novosti i projekata koji unaprjeđuju zapošljivost osoba s invaliditetom i borbu protiv nasilja u obitelji.

Kako je rekao predsjednik Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije Slavko Kuzmić, situacija je još uvijek teška, ali svakog dana se bore da bude bolja.

– Nažalost, osoba s invaliditetom je sve više, mnogo mladih je u posljednje vrijeme stradalo. Teško je, oni koji primjerice stradaju u prometnim nezgodama dugo nisu niti svjesni što im se dogodilo, kao da im se cijeli svijet preokrenuo naopačke, zdrava osoba od 20 godina odjednom završi u kolicima. Pokušavamo ih uključiti u život, u aktivnosti, vodimo na rehabilitaciju, razgovaramo s njima. Drago mi je što kao Udruga imamo suradnju sa svim institucijama u gradu jer sami ne bismo mogli ništa napraviti. Moram napomenuti da smo mi jedna od rijetkih Udruga koja i zapošljava osobe s invaliditetom. Situacija za Udruge je općenito teška, u Hrvatskoj ih je sad 350, a ugasilo ih se oko 50, većinom zbog manjka novca. Mi se uspijevamo održati uz pomoć dobrih ljudi, grada i županije, ali sve je to često nedovoljno – rekao nam je Kuzmić.

Slavko Kuzmić // Foto: Sanjin Bojić

Dožupan Ratimir Ljubić smatra da je iznimno važno brinuti za interese i kvalitetu života osoba s invaliditetom te da Županija kao institucija radi sve što može, no i dalje ima prostora za napredak.

– Cilj nam je da osobe s invaliditetom ne odudaraju od ostalih građana naše županije, da inkluzija bude potpuna. Nažalost, nije svugdje tako, od nekih arhitektonskih barijera pa do poteškoća kod zapošljavanja i odnosa građana prema njima u svakodnevnom životu. Želimo smanjiti taj jaz između osoba s invaliditetom i ostalih građana. Trudimo se da osobe s invaliditetom imaju prednost pri zapošljavanju, no u stvarnosti je ta mogućnost negdje veća, negdje manja – upozorava Ljubić.

Štićenici Podravskog sunca sve su razveselili pjesmom i recitacijama // Foto: Sanjin Bojić

Da je obilježavanje ovog dana važno i za Koprivnicu istaknula je dogradonačelnica Melita Samoborec. Kako kaže, Grad sa svim udrugama osoba s invaliditetom ima izuzetno dobru suradnju.

– Preko suradnje uključujemo tu skupinu ljudi, kojima život u startu nije dao jednake pozicije, u sve djelatnosti grada, kulturne, sportske, društvene i gospodarske. Uskoro krećemo u projekt proizvodnje tjestenine od koprive, koju će raditi Udruga Bolje Sutra, za koji ćemo dati i prostor, a imamo i jako puno drugih aktivnosti – naglasila je dogradonačelnica.

Uz predstavljanje projekata i prigodno druženje, okupljene su razveselili i štićenici Podravskog sunca, koji su uz glazbenu pratnju Ivice Suvalja otpjevali nekoliko blagdanskih pjesama.