Mala knjižnica

FOTO Slikovnicama i knjigama do ugodnije boravka kod stomatologa i prevencije govornih poremećaja

Zajedničkom suradnjom knjižničara, stomatologa, pedijatara, odgajatelja i ostalih stručnjaka nastoje se prevenirati govorni poremećaji koji su sve učestaliji kod djece.

15:16h
0
Mala knjiznica

Od početka studenog 2017. godine u Stomatološkoj ordinaciji Danijele Glavosek Kovačić, dr.dent.med. u Legradu, Knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica otvorila je još jednu Malu knjižnicu.

Projekt Mala knjižnica pokrenut je 2013. godine u okviru provođenja prve nacionalne kampanje za poticanje rane pismenosti Čitaj mi! Cilj je poticati čitanje djeci od najranije dobi, a ciljna skupina su upravo djeca od rođenja do polaska u školu, njihovi roditelji i drugi članovi obitelji.

Ono što je također bitno za pokretanje ove akcije su rezultati UNICEF-ovog istraživanja prema kojem u Hrvatskoj oko 1 700 jednogodišnjaka te oko 800 trogodišnjaka nema kod kuće niti jednu slikovnicu (UNICEF-ovo anketno istraživanje provela je agencija Ipsos Puls 2012. godine na uzorku od 1621 roditelja). Ovim projektom nastoji se osigurati što šira dostupnost slikovnica roditeljima na koprivničkom području, ali i u ruralnim sredinama.

Do sada je otvoreno 5 malih knjižnica, pedijatrijske ordinacije dr. Valentić i dr. Vondračeka, specijalistička pedijatrijska ambulanta, Odjel pedijatrije, Centar za pružanje usluga u zajednici Svitanje i Dječji vrtić Igra.

Pokretanjem Male knjižnice u Stomatološkoj ordinaciji u Legradu slikovnice će biti dostupnije djeci na tom području, a ujedno učiniti boravak kod stomatologa ugodnijim.

Inicijalni fond sadrži 20 slikovnica namijenjenih djeci od najranije dobi do početnika u čitanju te slikovnicu Crvenkapica na romskom, bajaškim narječjem, i hrvatskom jeziku koju su izradili učenici, knjižničarka i pomagač u nastavi u Osnovne škole Mihovil Pavlek Miškina u Đelekovcu.

U stomatološkoj ordinaciji 500 pacijenata su djeca, a od toga oko 40 djece romske nacionalne manjine. Zajedničkom suradnjom knjižničara, stomatologa, pedijatara, odgajatelja i ostalih stručnjaka nastoje se prevenirati govorni poremećaji koji su sve učestaliji kod djece.

Nadamo se da će malene pacijente i njihove roditelje nove priče razveseliti, iznenaditi, poučiti i tako skratiti vrijeme čekanja na pregled, a svoje dojmove o ovoj akciji moći će ostaviti u Knjizi utisaka. Za veći izbor slikovnica i za posudbu, roditelji mogu s djecom posjetiti Bibliobus ili Dječji odjel Knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW