suđenje godine

[FOTO] SLUČAJ ŠKRINJA Počelo suđenje, svjedoci: Smiljana je manipulatorica koja laže i troši sav novac u kladionicama, otac je uvijek favorizirao Jasminu

Danas su na prvom danu ročišta pred suce Tomislavom Brđanovićem ispitana dva svjedoka.

11:25h
0
Foto: Matija Gudlin
Smiljana Srnec // Foto: Matija Gudlin

Na Županijskom sudu u Varaždinu danas je započelo suđenje godine u Hrvatskoj. Smiljana Srnec, 45-godišnjakinja iz Palovca, mjestašca u Međimurskoj županiji, došla je na prvi dan ročišta pod optužbom da je ubila svoju sestru Jasminu Dominić 2000. godine i sakrila njeno tijelo u škrinju u obiteljskoj kući, gdje je otkriveno 19 godina kasnije.

Podsjetimo, 16. veljače pronađeno je tijelo ženske osobe u škrinji u kući obitelji Srnec i Dominić. Prema obdukcijskim nalazima, ispostavilo se da je riječ o Jasmini Dominić, koju nitko nije ni čuo ni vidio od 2000. godine. Usmrćena je s nekoliko udaraca tupim predmetom u glavu, a netko ju je potom sakrio u zamrzivač u kući, gdje je provela punih 19 godina. Sumnja je na kraju pala na sestru Smiljanu Srnec.

Danas su na prvom danu ročišta pred suce Tomislavom Brđanovićem ispitana tri svjedoka, Romeo Kanižaj, Dražen Palfi i Josipa Vugrinec.

Obrana je na početku izjavila da će dokazati da Smiljana nije ubila sestru.

– Tragovi okrivljene pronađeni nisu sami po sebi dovoljni za odgovor na pitanje tko je ubio žrtvu, oni mogu dokazivati da su kontakt s tijelom mogle imati tri osobe ili nitko od njih. Zdravstvenim kartonom i medicinskim vještačenjem dokazat ćemo da nije mogla sama izvršiti pohranu tijela u zamrzivač. Nije imala nikakav motiv za ubojstvo, žrtva ni po čemu nije bila bolja ni uspješnija. Sud ju ne smije proglasiti krivom samo zato što ne želi reći tko je ubio njenu sestru – rekao je branitelj Smiljane Srnec.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Prvi svjedok, Romeo Kanižaj, izjavio je da se družio s Jasminom nekoliko mjeseci kada je konobarila u kafiću, no Smiljanu nije osobno poznavao. Unatoč tome, tražila ga je da joj posudi novac, no on ne zna kako je uspjela uopće doći do njegovog broja.

Problemi s novcem koje je navodno imala Smiljana provlačili su se kroz sva svjedočenja.

– Smiljana je manipulatorica, primjerice, rekla je da ide na praksu, a uopće nije išla u srednju školu, doma je donijela svjedodžbu s peticama, a uopće nije pohađala školu. Smiljana se prema novcu ponašala neodgovorno, danas ako imaš 500 kuna, moraš ih potrošiti u roku sat vremena, išla je u kladionice – rekao je Dražen Palfi, koji je drugi sjeo na klupu za svjedoke.

Jasmine se sjeća iz vremena kada je radila u kafiću, a posljednji put vidio ju je u rujnu 2000. godine u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu, kada su se pozdravili i površno popričali.

– Bila je samozatajna, nikada nije bila problematična – rekao je Palfi o Jasmini.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Obrana je pokušala skrenuti pozornost na druge članove obitelji kao agresivnije od Smiljane, prvenstveno oca Martina. Palfi nije mogao posvjedočiti da je Martin imao agresivnu crtu.

– Bio je sklon alkoholu, viđao sam ga kako pije u kafiću. Nije bio agresivan, nije se nikad žalio na nikoga, o kćeri je pričao samo u smislu da ga Jasmina muči, da mu se ne javlja nikad, govorio je da je u Francuskoj i jedino to je znao – rekao je svjedok Palfi.

Ključan dio njegova svjedočenja bila je tvrdnja da je 2001. godine, dakle nakon što je Jasmina posljednji puta viđena, išao automobilom u Mađarsku sa Smiljanom i njenim suprugom, a Smiljana je iz nekog razloga imala osobnu iskaznicu svoje sestre, iako je cijelo vrijeme tvrdila da je ova u Francuskoj. Kontrola na granici, kaže Palfi, nije ih ni pregledavala.

– Jesi li siguran da si bio 2001. u Mađarskoj i da sam prelazila granicu s Jasmininom osobnom ili si to možda čitao iz lokalnih novina – pitala je okrivljena Palfija na sudu.

– Je, siguran sam, valjda znam kaj sam videl – odgovorio je svjedok.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Branitelj ga je upitao što je s iskazom koji je dao ranije policiji, u kojemu stoji da je Jasminu u Zagrebu vidio 2003. ili 2004. godine, no sudac Brđanović zabranio je to pitanje s obzirom na to da se radi o službenom policijskom spisu.

– Smiljanu sam čuo da govori da se Jasmina samo njoj javlja, da je u Francuskoj i da će doći doma. Kada ju je netko pitao o njoj, imala je stav kao da ju maltretiraju – također je izjavio Palfi.

Josipa Vugrinec okrivljenu je opisala kao “dobru, ali malo čudnu osobu”, a Jasminu kao dobru i lijepo odgojenu. Posljednji put vidjela ju je u srpnju ili kolovozu 2000. godine ispred kuće. Također se prisjetila da je vidjela famoznu škrinju u njihovo kući kada je k njima odlazila na kavu.

– Bila je ispod stepenica u hodniku, odmah se vidjela s ulaza. Nisam nikada previše pažnje obraćala na nju – rekla je svjedokinja.

Potvrdila je da je Smiljana znala imati problema s novcem i da je čula da odlazi u kladionicu, a također joj se okrivljena ponekad požalila na nasilje svog oca Martina.

– Martin je favorizirao Jasminu, svaki roditelj uvijek ima nekog najdražeg, tko je bolji po nečemu, puno je o njoj pričao. Pretpostavljala sam da zato što je Smiljana kod kuće, a Jasmina na fakultetu pa mu je nedostajala – rekla je J. Vugrinec.

Suđenje se nastavlja u četvrtak u 9 sati.

Loading...