Šume bilogore

FOTO Kako smo uživali u berbi kestena i kako su u šumariji bili iznenađeni pitanjem za dozvolu

09:30h
0
U berbi kestena pripazite na šumska stvorenja // Foto: Matija Gudlin

Razdoblje stabilnog i iznadprosječno toplog vremena prekinuto je krajem prošlog tjedna, no to nije izgovor da se ne uputite u obližnju šumu i uživate berbi ranojesenskih plodova.

Upravo takvo jesensko vrijeme idealno je za šumske aktivnosti pa smo se tako jednog poslijepodneva zaputili preko vinskog puta Banjkovica u šume Bilogore. Odmah u startu susreli smo se s povećom bjelouškom koja nam je dala do znanja da ulazimo u carstvo životinja.

Šumskim, ili bolje rečeno vinskim stazama ulazili smo sve dublje u šumu. Putem smo uživali u pogledu na podravsku ravnicu i lijepu goričku arhitekturu. Iako je velik broj kleti obnovljen ili tek nedavno izgrađen ima i onih koje su tu već dulje vrijeme. Podsjećaju nas na vremena kad se kao glavni građevni materijal koristilo drvo, blato i slama. Njihova glavna funkcija bilo je čuvanje vina i svega onoga što je potrebno za njegovu proizvodnju. U unutrašnjosti kriju lagve, preše za grožđe, pute, mali stolić i pokoji tronožac za domaćina i njegove goste. Mnoge su u ruševnom stanju tako da je u njihovoj ljepoti najsigurnije uživati sa sigurne udaljenosti dok razmišljate o prošlim vremenima.

Plodovi su ove sezone nešto manji // Foto: Matija Gudlin
Plodovi su ove sezone nešto manji // Foto: Matija Gudlin

Na putu srećemo simpatičnu bakicu koja nam objašnjava kako ove godine kestena nema, no htjeli smo se sami uvjeriti u tu tvrdnju pa nastavljamo dublje u šumu. Ubrzo smo zaključili kako je njezina tvrdnja netočna, dolazimo do prvog kestena ispod čijeg debla su razasute poluotvorene ježovke u kojima se kriju slasni plodovi.

Prošla zima bila je blaga pa su svi štetnici preživjeli, a zbog puno vlage nakon zime plodovi su nešto sitniji.

Dublje u šumi pronašli smo kesten koji je dao deblje plodove, baš ono što smo tražili. U njegovoj blizini našle su se bukve i hrastovi ispod čijih je krošnji tlo prekriveno sitnim žirovima.

Slatkasti plodovi pitomog kestena bogati su izvor vitamina C, K, B1, kalcija, željeza i kalija. Kod nas se najviše konzumiraju pečeni ili kuhani, a koriste se i kao dodatak jelima.

Budući da su dani sve kraći, ako vam je teren nepoznat planirajte povratak za danjeg svjetla. Budući da nam teren nije bio poznat pri povratku smo zalutali, ali uz malo promišljanja brzo smo se vratili na pravu stazu.

Odlučite li se na ovakvu avanturu imajte na umu kako je za branje kestena, kao i ostalih šumskih plodova, potrebna dozvola. Dozvolu možete kupiti u šumariji, a cijena dnevne je 25 kuna. Uz kupljenu dozvolu možete ubrati do 10 kilograma kestena. Ukoliku istu nemate, lugari kažnjavanju novčanom kaznom čak do 7000 kuna. Kada smo kontaktirali koprivničku Šumariju gospođa s druge strane linije bila je iznenađena upitom o cijeni dozvole. Vrlo vjerojatno im je broj ovakvih upita mali.

čitam...