Problemi sa snijegom

FOTO SNJEŽNO STANJE U ŽUPANIJI Franjo Cestar: Jedino moja ulica nije očišćena od snijega, komunalni redar i načelnik nas zanemaruju, Dejan Plantić: To nije istina, ralice su od jutra na terenu

Sada ni snijeg nije očišćen, zbog čega sam se pokušao žaliti komunalnom redaru, no nisam dobio odgovor. Teško se prolazi, djeca se muče kada idu u školu, užas. Dojadilo mi je biti jedini koji se žali i prijavljuje nepravilnosti, rekao je Franjo Cestar.

13:58h
0
Franjo Cestar
Foto: Ivan Brkić

Snijeg je preko noći zabijelio Podravinu i Prigorje, a neki predjeli našli su se u problemima zbog novog sniježnog pokrivača.

Tako nam se stanovnik Ulice Stjepana Radića u Glogovcu, Franjo Cestar, požalio na stanje u svojoj ulici. Kako kaže, još uvijek ništa nije očišćeno, a što je još čudnije, tako nije u ostatku tog naselja.

– Snijeg je očišćen u svim ostalim ulicama osim u našoj. Ta ulica je općenito u jako lošem stanju, nije asfaltirana, zanemarena je, prava rupa na rupi. Sada ni snijeg nije očišćen, zbog čega sam se pokušao žaliti komunalnom redaru, no nisam dobio odgovor. Teško se prolazi, djeca se muče kada idu u školu, užas. Dojadilo mi je biti jedini koji se žali i prijavljuje nepravilnosti – rekao je on.

Kaže da njegova ulica nije problematična samo tijekom zimskih mjeseci, nego i cijele godine, a za sve drži odgovornima spomenutog komunalnog redara Dejana Plantića i načelnika općine Koprivnički Bregi, Marija Hudića.

Franjo Cestar
Franjo Cestar u neočišćenom odvojku svoje ulice // Foto: Ivan Brkić

– Trebate vidjeti kakve su to šikare tijekom ljeta, ima zmija, životinja, svega. Ništa se ne održava ni ne čisti, opravdanje je da se šikara ne smije dirati jer drži nasip, a taj nasip ionako nije za ništa – razočaran je Cestar.

Načelnik Mario Hudić rekao nam je da je nalog za čišćenje ulica izdan još u 6 sati ujutro, a da je spomenuta ulica u Glogovcu zapravo županijska cesta o kojoj bi trebao brinuti ŽUC. Ostale lokalne ceste čisti njihov koncesionar, tvrtka Blažek d.o.o. No, napomenuo je da gospodin Cestar živi u odvojku te ulice do kojeg se vjerojatno nije još stiglo u trenutku kada nam se požalio.

– Glogovac je dosta specifičan, ima puno odvojaka, klanaca i sličnih ‘šturceva’. Najprije se čiste asfaltirane ceste, a zatim i sve ostale, tako da gospodina nitko ne zanemaruje, sve će danas biti očišćeno. Kontaktirao sam dečke koji čiste i rekli su mi da je već 90 posto naselja očišćeno, tako da nema razloga za brigu – rekao nam je načelnik, koji se nije osobno mogao uvjeriti u stanje na terenu s obzirom na to da je danas u Zagrebu.

Mario Hudić // Foto: Matija Gudlin

Prozvani komunalni redar Dejan Plantić također je potvrdio da je čišćenje u tijeku od ranoga jutra te da nije bilo moguće sve očistiti istovremeno s obzirom na to da se moraju pobrinuti za područje cijele općine.

– Ralice su na terenu, pokrivamo Koprivničke Brege, Glogovac i Jeduševac. Nije istina da jedino nije očišćeno u odvojku Ulice Stjepana Radića, a kroz sat vremena sve će biti čisto. Prioritet su bile asfaltirane ceste, područja oko škola, vrtića, parkirališta i ostala mjesta gdje se kreće veći broj ljudi – rekao nam je Plantić.

U trenutku kada je naš fotoreporter bio u spomenutoj ulici i posjetio Franju Cestara, njegov odvojak nije bio očišćen te je zaista bio jedini dio ulice koji je bio pod snijegom i bljuzgom.

Što se tiče stanja na županijskim cestama, u Županijskoj upravi za ceste izvijestili su nas da nemaju informacija o eventualnim problemima te da sve teče glatko.

– Sve ceste u našoj nadležnosti tijekom noći i dana očišćene su, poravničene i posipane – tvrdi voditeljica održavanja županijskih i lokalnih cesta Vesna Božićević-Remenar.

U Koprivnici određene probleme stvara mokar i težak snijeg zbog kojeg čišćenje ide sporije, no, kako nam je rekao voditelj zimske službe Hrvoje Kuzmić, ceste su prohodne, a ekipe su i dalje na terenu.

Zimska služba // Foto: Matija Gudlin
Hrvoje Kuzmić // Foto: Matija Gudlin

– Čistilo se od ponoći, ekipe su bile cijelu noć vani. Ostalo nam je još nešto korekcija i neka parkirališta. Prohodno je bilo već od 7 sati, nismo zaprimili nikakve pozive građana o eventualnim problemima. Nije ni bilo toliko snijega da bi bilo poteškoća u organizacijskom smislu – uvjerava nas Kuzmić.

Kaže kako se nisu strogo držali pravila o 15 centimetara snijega na prometnicama, koliko je određeno za početak čišćenja, jer bi tek tada nastao prometni kolaps u gradu, pogotovo s obzirom na to da čišćenje ide nešto sporije.

– Mogli bismo čekati 15 centimetara, no to je predviđeno za ceste koje su mahom van naselja, tako da smo krenuli i ranije. Male su poteškoće zbog mokrog snijega koji usporava čišćenje, primjerice, stvaraju se velike grude tijekom čišćenja koji se nakon prolaska stroja znaju otkotrljati na cestu ili stazu – pojašnjava voditelj zimske službe.

Poziva građane da ispune svoju dužnost i počiste ispred ulaza u zgrade, radnje, trgovine i prilaze kućama te tako olakšaju već umornim radnicima koji su preostali na terenu.

– Većina ljudstva je kod kuće jer su radili cijelu noć, radnici Komunalca čiste zebre, svi koji su preostali vani pri kraju su snaga. Apeliram na one koji mogu da nam pomognu, u smislu da počiste ono što bi po zakonu i morali – napominje Kuzmić.