projekt europske unije

FOTO Šoderici se vraća stari sjaj, uredit će se šetnica, stižu električni bicikli, hibridno vozilo, dječja igrališta i još puno toga

Provedbom ovog projekta očekuje se povećanje broja posjetitelja, otvaranje novih ugostiteljskih objekata i smještajnih kapaciteta te da Šoderica postane turistička destinacija i zamjena za ljetovanje.

13:14h
0
Prirodna baština Šoderice
Foto: Ivan Brkić

Početna konferencija projekta Europske unije Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad održana je u Ribičkom domu na jezeru Šoderica.

Planira se uređenje šetnice u dužini jednog kilometra od Ribičkog doma do iza objekta Lazine, javna rasvjeta, dva vidikovca, klupe i koševi za smeće, nabava 10 električnih bicikala, jedno hibridno vozilo, edukativne table na kojima će se vidjeti prirodne ljepote, dva dječja igrališta, edukacije, radionice i promo materijali – nabrojio je načelnik općine Ivan Sabolić.

Planira se zaposliti i turistički vodič na 24 mjeseca koji će biti plaćen iz projekta.

Voditelj projekta je općina Legrad, a partneri u projektu su PORA i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode.

Prirodna baština Šoderice
Sudionici projekta // Foto: Ivan Brkić

Na početku konferencije zamjenik župana Ratimir Ljubić je čestitao općini Legrad na projektu koji je teško dobiti, a još teže provesti. Općina Legrad ima puno europskih projekata i puno aktivnosti na svom teritoriju.

– Općina Legrad je prepoznala PORA-u kao razvojnu agenciju koja pomaže lokalnim zajednicama, kompetentna je i ima iskustva i rezultate – rekao je Ljubić.

Prisjetio se i zlatnih 80-ih godina kada je Šoderica bila u punom sjaju i kada se tražilo mjesto više. Bila je bogata ugostiteljska ponuda, ljetno kino, živa muzika.

– Sada nikome nije interes ulagati u Šodericu, rade samo dva-tri ugostiteljska objekta i to samo preko ljeta – kaže Ljubić.

Svi se trude vratiti jezeru stari sjaj, da se ima čime  pohvaliti. Provedbom ovog projekta očekuje se povećanje broja posjetitelja, otvaranje novih ugostiteljskih objekata i smještajnih kapaciteta te da Šoderica postane turistička destinacija i zamjena za ljetovanje.

Prirodna baština Šoderice
Foto: Ivan Brkić

Vodeći partner projekta je Općina Legrad te je načelnik Sabolić zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi projekta i pisanju dokumentaciije.

Projekt je vrijedan 4.839.671 kuna, od toga bespovratnih sredstava 3.700.000 kuna. Aktivnosti projekta su promicanje održivog razvoja prirodne baštine, a traje 46 mjeseci. Započeo je u veljači 2017. i trajati će do siječnja 2021. godine.

Ravnateljica javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Željka Kolar kaže da je specifična lokacija projekta po tome što se odvija na području županije i općine, na jezeru koje je višestruko zaštićeno sukladno Zakonu o zaštiti prirode.

– Studije su pokazale da je područje Šoderice evidentirano kao potencijalno vrijedno za edukaciju o prirodi. Postavit će se info table i oznake te table za slijepe i slabovidne osobe, edukativne table za posjetitelje i slikovnice za djecu – kaže Ž. Kolar.

Šoderica je također zanimljiva za edukaciju djece vrtićkih i školskih skupina.

– Treba surađivati s tim skupinama da bi uspjeli u provedbi projekta – zaključila je Ž. Kolar.

Prirodna baština Šoderice
Foto: Ivan Brkić
Prirodna baština Šoderice
Foto: Ivan Brkić
Prirodna baština Šoderice
Foto: Ivan Brkić
Prirodna baština Šoderice
Foto: Ivan Brkić

čitam...
Loading...