diskriminacija

VIDEO/FOTO Sramota na Apašu, ulaznice prodavali samo za pet županija

Glupo, diskriminacijski i - nezakonito.

19:06h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Prije nekoliko tjedana Marin Brančela, dugogodišnji Rijekin navijač iz Istre, poljubio je vrata Rujevice. Nije mogao na Jadranski derbi jer – nema prebivalište u Primorsko-goranskoj Županiji. Rijeka se Brančeli kasnije iskupila besplatnom članskom iskaznicom, piše 24sata.hr.

Danas se ista stvar, nemogućnost ulaska na stadion, dogodila nekolicini navijača Hajduka koji su došli u Koprivnicu pogledati gostovanje njihovog kluba kod Slavena Belupa.

“Može, ali samo na gostujuću tribinu. Na ostatak stadiona možeš… Ako si iz jedne od ovih pet Županija: Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Međimurska, Bjelovarsko-bilogorska ili Virovitičko-podravska”.

Imamo li na djelu tihu diskriminaciju, neki tajni dogovor unutar HNS-a ili među klubovima? ‘Splitski portal’ objavio je video u kojem se jasno vidi i čuje s čim su se Hajdukovi navijači susreli danas u Podravini.

Priložena je i fotografija papira na kojem su jasne upute svima koji kontroliraju ulaske na stadion. Možeš li na utakmicu ili ne tj. na koju tribinu smiješ ili ne: ovisi o prebivalištu. Kriva adresa? Živio, majstore. ‘Ajde u kafić pa gledaj, na stadion nećeš.

 

Jasno nam je da i među navijačima ima onih kojima nije mjesto niti na jednoj javnoj površini, ali zabraniti nekome da ode na stadion ili mu uvjetovati na koji dio stadiona smije ići ovisno o tome gdje mu je boravište, gaženje je temeljnih sloboda.

U ovom slučaju riječ je o pravu navijača tj. gledatelja no priča je daleko šira. To se ne smije raditi. A i nije pametno. Veliki broj navijača bilo kojeg hrvatskog kluba ima adrese u Zagrebu.

I da se danas npr. u Koprivnici našlo deset-dvadeset nasilnih gostujućih navijača kojima na osobnoj iskaznici piše da im je prebivalište u Zagrebu.Hladno bi ih pustili na koju god tribinu žele?

Glupo, diskriminacijski i – nezakonito. Policija tvrdi ‘odlučio je organizator’, klub tvrdi ‘to je odluka policije’. A kako se događa već na drugoj HNL-lokaciji. Da nije u pitanju plan donesen iza kulisa, smatraju u 24sata.