FOTO // Stanari nakon pola godine čekanja dobili ključeve stanova u trećoj Šparnoj hiži

18:05h
0
Treća Šparna hiža prilikom otvorenja u utorak, 28. listopada 2014. // Foto: Koprivnica.net

Na prigodnoj svečanosti u Koprivnici je u utorak otvorena treća Šparna hiža, niskoenergetska zgrada izgrađena po Programu društveno poticane stanogradnje koji se provodi u Gradu Koprivnici. Ključeve je vlasnicima stanova uručila koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak u pratnji ravnateljice Agencije za društveno poticanu stanogradnju Jasne Markušić.

Zgrada je inače izgrađena s pola godine zakašnjenja u odnosu na planirano. Stoga će izvođač radova, građenje Osijek, morati platiti penale u maksimalnom iznosu od 380.000 kuna, a vrijednost radova projektiranja i građenja iznosi nešto više od 9,6 milijuna kuna.

– Izgraditi Treću šparnu hižu u nizu u ovim današnjim vremenima je u najmanju ruku zahtjevno. Tu su i naši izvođači radova, nisam vidjela projektante, tu su oni koji su nadzirali, i svi oni zajedno s nama mogu biti ponosni da smo ipak zgradu sagradili. Sad je upitno, netko će reći prije ili poslije, ima li problema, nema li problema, međutim zgrada je tu, to je naš najveći uspjeh. Našim stanarima to je budući dom i to nam mora biti jedno zadovoljstvo. Trebamo gledati ono pozitivno u svemu tome, a ne negativno – rekla je Jasna Markušić.

Potom je riječ uzela gradonačelnica Vesna Želježnjak.

– Čestitam budućim stanarima koji su malo duže čekali, eli evo, tko čeka, taj i dočeka. Ovo je treća Šparna hiža, ovo je nešto što nema nijedan grad. Moramo biti ponosni na sve ono što se začelo raditi za ovaj cijeli kvart kojeg smo nazvali zeleni kvart. On zaista to i jest, nadam se da će i ostali stanovi uskoro biti prodani i da ćemo dalje krenuti sa četvrtom Šparnom hižom. Neću reći u kojem periodu jer, očito, svaka riječ se važe, ali imamo u budućnosti plan da idemo dalje sa svim programima koje smo si zacrtali. Preko puta, na ovoj ledini, trebalo bi niknuti također jedno novo naselje, ali obiteljskih kuća, nadam se da ćemo i to ostvariti. Za sve treba strpljenja, vremena i novaca, a vidite da radimo sve ono što si zacrtamo – rekla je gradonačelnica, koja je potom predala ključeve novim stanarima.

Treća Šparna hiža je višestambena zgrada sa 24 stana u čijem prizemlju se nalazi i poslovni prostor od 186 četvornih metara. Zgrada je smještena u A+ razred prema pravilniku o energetskom certificiranju, što znači da troši manje od 15 kwh energije po m² godišnje. Cijena kvadrata stambenog prostora je oko 7500 kuna. Zasad je prodano 18 stanova, a na prodaju će se ponuditi i poslovnu prostor u prizemlju površine 186 četvornih metara.

Svečanosti su nazočni bili gradski vijećnici, zamjenici gradonačelnice, pročelnice gradskih upravnih odjela, saborski zastupnik Darko Ledinski kao idejni začetnik društveno poticane stanogradnje u gradu Koprivnici, predstavnici agencije APN-a, direktori gradskih ustanova i poduzeća te predstavnici poslovnih banaka i štedionica. Došli su i ravnatelji agencija iz Dubrovnika, Varaždina i Rijeke.

{vsig}vijesti/10-2014/sparna-hiza{/vsig}