Jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj

FOTO Stari podravski običaji prikazani na izložbi kola i odtimer traktora

14:06h
0
Podravina od leta do leta // Foto: djurdjevac.hr

Ova pokretna izložba starih običaja, obrta i folklornog nasljeđa Podravaca jedinstvena je i na području Hrvatske ne može se vidjeti ništa slično.

Jedinstvena izložba starih običaja, obrta i folklorne baštine Podravine održana je u sklopu Picokijade, a dodatno ju je obogatila i povorka oldtimer traktora i starinskih aranžiranih kola.

Povorka pod nazivom Podravina od leta do leta sastavni je dio Picokijade od samog početka, a samim time čuva izvornost i tradiciju đurđevačke Podravine.Podravina od leta do leta

Ova pokretna izložba starih običaja, obrta i folklornog nasljeđa Podravaca jedinstvena je i na području Hrvatske ne može se vidjeti ništa slično. Povorka je svojim prikazom sve posjetitelje podsjetila na zaboravljene običaje, zanate, nošnje, radove i način života.

U povorci je sudjelovalo šest udruga koje su sve prisutne vratile u prošlost i oživjele tradiciju ovog kraja. Stručni žiri dodijelio je prvu nagradu KUD-u Delovi za njihova kola Od blata je zbita i ritkom pokrita. Druga nagrada dodijeljena je DVD-u Sirova Katalena koji su se predstavili uz slogan Vatru gasi brata spasi, dok je treća nagrada pripala Udruzi prijatelja kulture Vlado Dolenec iz Koprivničkih Brega za njihova starinska kola.

Nagrade je sudionicima povorke uručila zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica i ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca Edita Janković Hapavel, a priznanja za nesebično sudjelovanje dobile su i sve Udruge koje su sudjelovale u ovogodišnjoj povorci. Voditelj programa bio je naš poznati televizijski voditelj Branko Uvodić.