Potpisano sedam ugovora

FOTO Starije osobe dobit će prijeko potrebnu skrb u kući diljem županije, Valentina Čadavec: To je jedina pomoć na koju mogu računati svaki dan, a i puno su manje usamljeni

U svim ovim godinama smo i evoluirali, proširivali se i na Gradsko društvo Crvenog križa, a danas smo došli do te razine da je uključeno 20 općina i dva grada. Brinuli smo za 400-tinjak osoba, zaposlili i teže zapošljive žene, rekao je Darko Koren.

16:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Program pomoći u kući za starije osobe, dnevni boravak u Križevcima i sufinanciranje smještaja u privatnim ustanovama i ove godine će dobiti sredstva iz županijskog proračuna i od jedinica lokalnih samouprava koje programe provode.


Radi se o 20 općina i dva grada, Križevcima i Đurđevcu, koji sudjeluju u programima orijentiranima na pružanje prijeko potrebne pomoći starijim osobama u njihovim domovima. Kao što je rekao župan Darko Koren, program je danas u svojoj desetoj godini, za njega je dosad izdvojeno iz proračuna više od sedam milijuna kuna, uz još četiri milijuna koje su osigurali gradovi sudionici i općine Koprivničko-križevačke županije. Samo za 2018. godinu županija je pripremila 1,3 milijuna kuna.

– Prije desetak godina bili smo jedni od prvih koji su krenuli s ovakvom vrstom pomoći osobama starije životne dobi u njihovim domovima, na efikasan način primjeren potrebama i mogućnostima. U svim ovim godinama smo i evoluirali, proširivali se i na Gradsko društvo Crvenog križa, a danas smo došli do te razine da je uključeno 20 općina i dva grada. Brinuli smo za 400-tinjak osoba, zaposlili teže zapošljive žene… Zahvaljujem svim onima koji marljivo obavljaju te zadaće jer je to korisnicima možda i najvrjednije što se u njihovim životima događa – smatra župan.

Foto: Matija Gudlin
Valentina Čadavec //Foto: Matija Gudlin

Koliko je pomoć u kući važna, posvjedočila je i predsjednica kluba Mariške, Valentina Čadavec. Kako kaže, usluga je posebno vrijedna stanovnicima ruralnih i seoskih sredina.

– Njima je ova pomoć zaista neophodna, jedina na koju mogu sigurno računati svaki dan, svaki tjedan. Znamo da su u ruralnim područjima pretežito staračka kućanstva, to je problem u cijeloj državi. Ta pomoć im osigurava, osim kućanskih poslova i osobne higijene, i zadovoljavanje nekih drugih potreba, a najvažniji je možda socijalni kontakt koji dobivaju od gerontodomaćice, osjećaju se sigurno i manje usamljeno. To je najveća kvaliteta ovog programa – uvjerena je ona.

Foto: Matija Gudlin
Đurđica Trbus // Foto: Matija Gudlin

Đurđica Trbus, ravnateljica križevačkog društva Crvenog križa, istaknula je da je Koprivničko-križevačka županija jedna od rijetkih koja je nastavila pružati ovakvu vrstu pomoći nakon promjene zakona koji ju je svrstao među socijalne usluge.

Iako su na vlasti došli tek prošle godine, gradonačelnici Mario Rajn iz Križevaca i Hrvoje Janči iz Đurđevca naglasili su da im je projekt pomoći u kući bio jedan od onih koje su namjeravali nastaviti kako bi zadržali kontinuitet važan za svoje sugrađane.

– Unatoč svim ostalim projektima koji nam se nude, kontinuitet je zadržan. Uvijek se spominje i gospodarstvo i usmjerenost na nove tehnologije, ali civilizacijski standard zaslužuju svi naši sugrađani. Svaka društveno odgovorna i empatična lokalna ili regionalna samouprava mora podržavati takve projekte – rekao je Rajn.

Foto: Matija Gudlin
Mario Rajn i Hrvoje Janči // Foto: Matija Gudlin

S njime se složio i njegov kolega Janči, koji najavljuje i nove projekte u tom smjeru.

– Imamo 25 osoba o kojima brinemo, a prijavit ćemo se i na projekt Zaželi, kojim bi još 15 osoba skrbilo o 100 korisnika – najavio je Janči.

Potpisano je ukupno sedam ugovora kojima će u 2018. godini biti osigurana skrb za starije osobe.

čitam...