Kad žene inspiriraju

FOTO Što je to računalno razmišljanje, kako je nastala aplikacija Pametnica za djecu, zašto su zgrade pametne samo su neke od tema prošlog TEDx-a

17:30h
0
Podijeli objavu
TEDx // Foto: Matija Gudlin

Žene vas mogu inspirirati i potaknuti na djelovanje jer vještina ne poznaje spol. Poruka je ovo desetog TEDxKoprivnicaLibrarya koji se ove subote održao u Stručno-znanstvenom odjelu koprivničke knjižnice Fran Galović.

Posjetiteljima kojih je sve više, a čiji broj je ograničen prostorom, svoja dostignuća i vizije prezentiralo je sedam uspješnih žena i jedan muškarac. U svojem svakodnevnom radu ove iznimne osobe ostavljaju veliki trag, a poruka koju su prenijeli publici je da vještina ne poznaje spol.

U svakodnevnom životu primjenjujemo računalno razmišljanje, a da toga nismo ni svjesni. O tome kako da ga primijenimo u različitim područjima govorila je profesorica matematike i informatike Lidija Kralj koja je kratkim i jednostavnim zadacima potaknula publiku na razmišljanje.

Iako živimo u vremenima kada sve veći broj stvari dobiva prefiks pametno, većina nas nije svjesna da postoje i pametne zgrade. O tome što su i kako ih izgraditi govorila je Tea Žakula, docentica i voditeljica Laboratorija za energetsku učinkovitost na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Kroz zanimljive primjere pokazala je kako priroda nudi najbolja rješenja za pametne zgrade.

maMUZE // Foto: Matija Gudlin
maMUZE // Foto: Matija Gudlin

One su žensko kreativno lice Koprivnice, a preko udruge Mamuze, koja se bavi promicanjem suvremene umjetnosti i kulture, vračaju gradu dano. Naravno radi se o Maši Zamljačanec i Andreji Salajec koje su nas u svom izlaganju vratile u prošle dane gradske kulturne scene.

Bivši i sadašnji studenti Akademije dramskih umjetnosti Andrea Kaštelan, Arijana Lekić-Fridrih i Marin Leo Janković predstavili su svoj umjetnički web-projekt Od5do95. Djevojčice, djevojke i žene progovaraju o tome što znači biti žena u Hrvatskoj danas te kako se njihov životni put razlikuje od onog njihovih majki, baka i prabaka.

Irena Orlović // Foto: Matija Gudlin
Irena Orlović // Foto: Matija Gudlin

Nakon što je rodila djevojčicu s poteškoćama u razvoju, Irena Orlović kreirala je edukativnu web-aplikaciju Pametnica. Ova uspješna poduzetnica vlasnica je izdavačke kuće Harfa, a izabrana je i za poduzetnicu godine. Svojom teškom životnom pričom zadivila je publiku.

Druženje se odvilo povodom TEDWomen konferencije koju organizira TED svake godine, a njena posebnost jest da naglašava snagu žena i djevojaka koje su kreatorice i donositeljice promjena.

Podijeli objavu