KAKAV-TAKAV STUDENTSKI ŽIVOT

FOTO Studenti Sveučilišta Sjever ponovno u klupama, s radom krenula i dugo zatvorena menza: “Ustaneš i odeš za laptop, kao da nisi student”

Restoran Baza radit će od 7.30 do 15.30 sati. Ponuđena jela mogu se naručiti na 048/617-014 ili pri dolasku u restoran.

17:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

S prvim danom ožujka studenti koprivničkog Sveučilišta Sjever premijerni su put ove akademske godine dobili mogućnost otići u menzu. Podsjetimo, restoran imena Baza, smješten u prostoru kampusa, svečano je otvoren u listopadu 2019. No, pandemija koronavirusa njegova je vrata zapečatila tijekom gotovo cijele 2020. godine.

– S KTC-om, zakupcem našega prostora studentskog restorana, dogovorili smo početak rada. Naravno, u skladu s epidemiološkim mjerama. Odnosno, funkcionira kao dostava – naručite pa vam dostave na terasu. Restoran kao restoran ne radi – objasnio nam je prorektor koprivničkog sveučilišta Mario Tomiša.

Jelovnik od 1. ožujka studentice i studenti mogu pronaći ovdje. Baza će raditi od 7.30 do 15.30 sati. Ponuđena jela mogu se naručiti na 048/617-014 ili pri dolasku u restoran.

Foto: Ivan Balija
Na ulazu su zaštitari, ne može se u zgradu ući samo tako, već profesor dolazi po studente u određeno vrijeme. Ulaze, sve se evidentira, svako je mjesto točno označeno redom i brojem, objasnio je prorektor Tomiša // Foto: Ivan Balija

Osim toga, krenuo je i ljetni semestar akademske godine 2020./2021., pa su se studenti vratili u klupe. Čak su i obrezivali voćke, u čemu smo ih zatekli po dolasku pred zgradu sveučilišta.

– Od 25 do 50 posto nastave – ovisno o tome je li riječ o predavanjima, vježbama ili seminarima – održat će se kontaktno, ostalo je online. Tako će svaki student na fakultetu otprilike biti tijekom dva dana tjedno, dok će ostala tri-četiri pratiti od kuće – rekao nam je Tomiša.

Mario Tomiša // Foto: Sanjin Bojić

– Zdravlje prije svega. Prostor sveučilišta dezinficira se svakodnevno. Prvi blok nastave je od 8 do 11 sati, a od 11 do 14 sati drugi. Između 14 i 15 sati traje dezinficiranje, tada u zgradi nema studenata. Tada su preostali blokovi do 20 sati, nakon čega ponovno ide dezinficiranje svih površina, klupa, računala, wc-a… Na ulazu su zaštitari, ne može se u zgradu ući samo tako, već profesor dolazi po studente u određeno vrijeme. Ulaze, sve se evidentira, svako je mjesto točno označeno redom i brojem. Na taj način u slučaju proboja, do kojega se nadamo kako neće doći, možemo utvrditi gdje je student sjedio i tko je bio oko njega. Precizno smo i rigorozno definirali. Nadamo se kako će sve biti u redu, ali u slučaju dogodi li se nešto, možemo detektirati što je bilo, kada i gdje – predstavio je Tomiša plan rada.

Što koprivnički studenti kažu na povratak u klupe te prvi dolazak u menzu?

I same studente, kojih se nemali broj našao u redu pred menzom, čekajući topli obrok, upitali smo što im znači kakav-takav povratak studentskome životu.

Foto: Ivan Balija
Alen // Foto: Ivan Balija

– Menza se otvorila, hrana je super, sve dolazi na vrijeme. Na početku godine imali smo svaki dan kontaktno, dok ovaj imamo dva kontaktno, ostalo online – ispričao nam je Alen, student prve godine Medijskoga dizajna.

– Dosad je život bio klasični studentski, noodlesi i takve gluposti te restoran na drugome kraju grada u kojemu smo kupovali kao i svi drugi – dodao je Alen.

Njegova kolegica Klaudija istaknula je kako je lijepo družiti se s prijateljima, što dosad nisu mogli. Menzu još nije testirala, kaže, ali hoće narednih dana.

Foto: Ivan Balija
Klaudija // Foto: Ivan Balija

– Došli su novi predmeti, jako su zanimljivi. Radujem se nastavku akademske godine, mislim da će biti super zabavno. Sada će sigurno biti ljepše. Malo se izgubio osjećaj, ustaneš iz kreveta i odeš za laptop. Nemaš osjećaj da si student, tako da je lijepo vratiti se u formu – smatra Klaudija pa dodaje kako je online nastava bila u redu i organizacija poprilično dobra, premda ponekad malo zbunjujuća.

Na terasi pored menze smjestila se i Ana, polaznica istoga smjera i iste godine, kao Alen te Klaudija.

– Počeo je drugi semestar. Osim prva dva tjedna, nismo nastavu imali uživo. Dva ćemo dana imati uživo, ostale online. S time da nam je u ta dva dana sve nagurano pa smo cijeli na faksu, teže ćemo pratiti, što po meni baš i nije dobro. Ali zbog putnika valjda nije moglo drugačije – misli Ana.

Foto: Ivan Balija
Ana // Foto: Ivan Balija

– Drago mi je što se menza otvorila. Nismo imali gdje ručati, posebno studenti koji su bliže fakultetu gdje nema dućana. Možemo otići jesti, a problem s x-icom će se riješiti. Bilo bi puno bolje da imamo svaki dan faks – riječi su Anine koja je u danima bez menze pripremala, otkrila nam je, piletinu, rižu, pommes frites ili tjesteninu, ali bilo je i dana kad se gladovalo, što je dobacila uz smijeh.

Na pitanje imaju li osjećaj da će biti pomalo izgubljena generacija koja je zakinuta za, nazovimo ga, klasičan studentski život, potvrdno su kimnuli i kazali: “Da.”

Dodajmo kako je prorektor Tomiša poručio kako se svi problemi s neprihvaćanjem x-ica, s čime nas je upoznao studentski trojac, moraju rješavati u referadi.

– Dobili su uputu i mail. Moraju otići u referadu i riješiti problem sa studentskom službom – komentirao je Tomiša.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija