VOLONTIRAJ I RECIKLIRAJ

FOTO Šumski ljudi zavladali Crvenkapicom, pogledajte kako su Jagodice izradile maske od recikliranog materijala

Učenici Gimnazije Fran Galović od prošle godine sudjeluju u projektu naziva Volontiraj i recikliraj, a kroz njega su djecu predškolske dobi i osnovne škole učili o ovoj važnoj životnoj aktivnosti.Tako su gimnazijalci, i to volonterski, poučavali djecu od četiri do 15 godina metodama recikliranja.

14:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Učenici Gimnazije Fran Galović od prošle godine sudjeluju u projektu naziva Volontiraj i recikliraj, a kroz njega su djecu predškolske dobi i osnovne škole učili o ovoj važnoj životnoj aktivnosti. Tako su gimnazijalci, i to volonterski, poučavali djecu metodama recikliranja.

– Zajedničkim provođenjem eksperimenata, radionicama, povezivanjem s lokalnom zajednicom i samostalnim recikliranjem papira te izrađivanjem predmeta od recikliranog papira sudionici projekta učili su o održivom razvoju i aktivnom građanstvu. Projekt vertikalno povezuje sve tri razine formalnog obrazovanja do punoljetnosti i također promiče vršnjačko i međugeneracijsko učenje i toleranciju – rekla nam je Mišela Lokotar, prof. biologije i kemije te jedna od nositelja, odnosno autora projekta Volontiraj i recikliraj.

Uz Mišelu Lokotar, nositelji, odnosno kreatori projekta su Željka Perošić prof. fizike i kemije u Gimnaziji Fran Galović te mentorica u projektu, Ivana Čempuh i Martina Hanjš iz skupine Jagodica vrtića Tratinčica, odnosno objekta Crvenkapica, a također i Kristina Bukvić iz Osnovne škola Gola.

Foto: Ivan Balija
Nika // Foto: Ivan Balija

– Nama se jako svidjela ideja ovog projekta, pogotovo jer smo dobili priliku da radimo s djecom vrtićke dobi i vrlo je zanimljivo. Klincima je pak najzanimljivije dok su uključeni u nešto, dok imaju svoj zadatak, a to je super jer su prilikom recikliranja sami tiskali, prešali. A na kraju svih krajeva naučili su puno toga, znaju što se smije, što se ne smije, dok vide  smeće na podu kažu ‘netko zločesti je to napravio’ – rekla je gimnazijalka Nika Šprem

Jedna od provedenih aktivnosti bila je terenska nastava u šumi. Naime, učenici gimnazije organizirali su izlet u šumu za djecu vrtićke dobi kojoj su pripremili niz aktivnosti kako bi ih potaknuli na razmišljanje o dobrobiti biljaka za čovjeka i čitav živi svijet. Tako su gimnazijalci vrtićarce učili kako se orijentirati u šumi, napraviti otisak kore, prepoznati hrast, bukvu i mahovinu te ih poticali na razmišljanje koje sve proizvode dobivamo od drveta s naglaskom na proizvodnju papira.

Mališani iz Crvenkapice također su učili kako se reciklira papir, posjetili su Hartmann gdje su imali priliku iz prve ruke vidjeti kako se reciklira papir u industriji, a ovih dana su izrađivali maske za maškare, upravo od recikliranog papira.

Tako su se danas mališani iz skupine Jagodica obukli u svoje maske izrađene od recikliranih materijala i pokazali nam kako izgledaju šumski ljudi.

Foto: Ivan Balija
Martina Hanjš // Foto: Ivan Balija

– U vrtiću smo skupljali stari novinski papir, a onda smo u suradnji s učenicima naše gimnazije učili kako se on reciklira, a potom smo od tog papira izrezivali listove, a od starih tkanina radili suknjice i druge razne predmete i lagano su nastajale ove predivne maskice, a drago mi je da su djeca sama inicirala ovu aktivnost  – rekla je odgojiteljica Martina Hanjš.

Što su pak neki od vrtićaraca naučili, pročitajte u nastavku
Foto: Ivan Balija
Viktor // Foto: Ivan Balija

– Znao sam da se od drveća radi papir, a znam i da šuma daje kisik – rekao je Viktor.

Ivan je oduševljen posjetom šumi i poduzeću Hartmann, naučio je puno toga, kaže nam, ali trebalo bi mu više vremena da nam sve objasni.

Foto: Ivan Balija
Ivan // Foto: Ivan Balija

– Teško bi se reklo, ali znam nekaj o tome kak smo reciklirali papir. Neki strojevi suše, neki peru, znam i da poduzeće Hartmann radi podloške za jaja – rekao je Ivan. a što je malenoj Patriciji ostalo u sjećanju, objasnila nam je u nastavku.

Foto: Ivan Balija
Patricija // Foto: Ivan Balija

– Meni su najzanimljiviji bili strojevi koji su “tiskali jaja”, svakaj sam naučila i radila sam ovu masku – rekla je Patricija.

Inače, sudionici ovog projekta i dalje svakodnevno recikliraju papir, a od njega se proizvode fascikli koje će vrtićarci koristiti za čuvanje svojih radova. Projekt Volontiraj i recikliraj provodi se do lipnja ove godine, a jedna od sljedećih aktivnosti održat će se već idući mjesec, točnije 18. ožujka. Radi se o obilježavanju dana Global recycling day, odnosno Svjetskog dana recikliranja, koji se u Hrvatskoj obilježava treću godinu zaredom.

 

čitam...