četvrta sezona

FOTO Sustavna arheološka istraživanja u Đurđevcu bliže se kraju

Ovakav primjer mogao bi postati model stvaranja međunarodnih suradnji kojima je osnovni cilj skrb o našoj kulturnoj baštini.

12:36h
0
koprivnica.hr

Od sredine svibnja 2019. godine Muzej grada Koprivnice provodi četvrtu sezonu sustavnih arheoloških istraživanja na srednjovjekovnom lokalitetu Đurđevac – Sošice. Iako se tijekom ovogodišnje kampanje planiralo otvoriti cjelokupan prostor na kojem se rasprostire srednjovjekovna arhitektura, kao što je to učinjeno 2017. godine, loši vremenski uvjeti početkom kampanje usporili su radove i uvjetovali djelomičnu izmjenu prvotnih ciljeva.

Tako su ovogodišnja istraživanja usmjerena na prostor gotičke crkve 14. i 15. stoljeća, te romaničke crkve koja joj je prethodila, s namjerom cjelovitog istraživanja groblja unutar crkvene arhitekture. Uz arheološku ekipu iz Hrvatske koja se sastoji od pet arheologa i dva antropologa pod voditeljstvom Roberta Čimina i Ivana Valenta iz koprivničkog muzeja, od sredine lipnja pa sve do 12. srpnja 2019. godine ona je upotpunjena s 12 studenata antropologije sa Sveučilišta Mississippi State. Ti su studenti, pod vodstvom dr. sc. Anne Osterholtz, na istraživanjima sudjelovali u sklopu Međunarodne ljetne škole (bio)arheologije koju Muzej grada Koprivnice provodi u suradnji s Institutom za antropologiju u Zagrebu. U prvom dijelu te škole, provođenom u Zagrebu, američki su se studenti radili na obradi osteoloških ostataka koji su istraženi i prikupljeni na istom lokalitetu u prijašnjim sezonama.

Ovaj se tjedan arheološki i antropološki radovi na terenu dovršavaju, a sveukupno je istraženo preko 180 novih grobova. Već sada je poznato kako će se s ovom međunarodnom ljetnom školom (bio)arheologije nastaviti i dogodine, kada će se istraživati groblje izvan crkvene arhitekture. Danas su radnu ekipu na terenu obišle predstavnice Grada Koprivnice, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić, koje su ukratko upoznate s tijekom i rezultatima opsežnih radova, a iskoristile su priliku da se američkim partnerima zahvale na realizaciji ove suradnje.

Valja napomenuti kako su financijska sredstava za ovogodišnju kampanju osigurali Ministarstvo kulture RH, Grad Đurđevac, Muzej grada Koprivnice i Mississippi State University, a sveukupno je u ovogodišnji terenski rad uloženo preko 250.000 kuna. Ovo je uspješan primjer međunarodne suradnje u kojoj je korist svih dionika podjednaka: strani studenti dobivaju praktično znanje, a hrvatske institucije nenaplatnu pomoć u svojim istraživanjima. Ovakav primjer mogao bi postati model stvaranja međunarodnih suradnji kojima je osnovni cilj skrb o našoj kulturnoj baštini.

čitam...
Loading...