Sjednica Gradskog vijeća

FOTO Suvalj optužio Komunalac da je digao kredit od 50 milijuna kuna bez suglasnosti, Jakšić: Nije nam potrebna

17:14h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Sjednica Gradskog vijeća Grada Koprivnice danas je počela iznenađenjem iz redova oporbe. Naime, već prije prve točke nezavisni Antonio Grgić i Mrežin Ivica Suvalj tražili su uklanjanje s dnevnog reda točke o davanju suglasnosti tvrtki Komunalac za sklapanje Ugovora o refinanciranju kredita, odnosno 50 milijuna kuna zaduživanja koje je planirano. Osim toga, Grgić je zatražio i micanje točke o kratkoročnom zaduživanju Grada za 15 milijuna kuna.

– Opet smo dovrdeni u neugodnu situaciju, nismo dobili materijale i donose se odluke koje su duboko netransparentne. Nije navedeno za što je novac namijenjen, kako će se trošiti, trebali bi o tome imati tematsku sjednicu – rekao je Grgić.

Foto: Ivan Balija
Ivica Suvalj // Foto: Ivan Balija

Suvalj je bacio pravu ‘bombu’ vijećnicima rekavši da je Komunalac već podigao kredit o kojemu bi se danas trebalo raspravljati, nakon čega je Klub vijećnika HDZ-a i Mreže zatražio stanku.

– Došlo je do proceduralne pogreške. smije li se dati suglasnost nakon dizanja kredita ili se daje za dizanje kredita? On je već dignut, a danas raspravljamo o suglasnosti za taj kredit – rekao je Suvalj.

Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

Nakon stanke, gradonačelnik Mišel Jakšić izvijestio je vijećnike da se oba prijedloga odbijaju.

– Ovo danas je samo dizanje transparentnosti, danas ne raspravljamo o novim kreditima. Službeno pravno tumačenje je da nije potrebna prethodna suglasnost jer se ne dižu novi krediti. Suglasnost za kredit za Pevec imamo još iz 2012., a suglasnost za refinanciranje nije potrebna. Glavnica je ostala ista, samo se dramatično smanjuje kamata na 1,9 posto, ničega novoga nema – rekao je Jakšić.

Također, za kratkoročni kredit Grada obrazložio je da je on nužan zbog financiranja europskih projekata.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Završili smo spojnu cestu Reka-Starigrad, pokrenuto je reciklažno dvorište, nismo još dobili sva sredstva za Inkubator kreativnih industrija, a ove godine pokrećemo energetsku obnovu Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski i izgradnju vrtića u Starigradu. Za sve to nismo još dobili sva sredstva, niti ih možemo očekivati do kraja godine. Zaduženost grada smanjili smo na rekordno niske stope i taj trend mislimo nastaviti – rekao je gradonačelnik.

čitam...