HUMS Koprivničko-križevačke županije

FOTO Svečano proslavljena 50. obljetnica osnutka županijske podružnice Udruge medicinskih sestara

13:13h
0
Foto: Matija Gudlin

Nakon odavanja počasti minutom šutnje poginulim i nestalim zdravstvenim djelatnicima, braniteljima i svima ostalima koji su prije 25 godina u Vukovaru dali živote za Hrvatsku započela je svečana proslava 50. obljetnice osnutka Podružnice Hrvatske udruge medicinskih sestara Koprivničko-križevačke županije.

Svijest o potrebi stručno obrazovanih medicinskih sestara javila se krajem drugog svjetskog rata. Uz Zdenku Kovačić 1961. i 1962. u koprivničkoj bolnici zaposlene su Marijana Stanešić i Krunoslava Ivančić koje su bile prve predsjednice naše podružnice HUMS-a, a prisustvovale su ovogodišnjoj proslavi.

Trenutna predsjednica podružnice HUMS-a Koprivničko-križevačke županije Marina Friščić istaknula je kako je podružnica od svog osnutka organizirala stručna predavanja, seminare i tečajeve pomoću kojih su se širila znanja i informacije vezane uz medicinu i sestrinstvo. Dodala je i kako je bitan njihov rad na usavršavanju mladih kadrova, unapređenju međuljudskih odnosa i očuvanju ugleda svoga zvanja.

Naša podružnica u samim počecima brojila je tek 20 članova dok je danas jedna od najvećih u Republici Hrvatskoj.

– Veličina svakog grada može se mjeriti po puno parametara, no najbitniji su njegovi ljudi. Dokaz da je Koprivnica grad sa srcem su i naši zdravstveni djelatnici koji su nam uvijek pri ruci kada je potrebno – izjavio je Mišel Jakšić, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika.

Iako je ova svečana proslava kruna 50. obljetnice osnutka u planu je i izdavanje monografije podružnice koja će se predstaviti na dan Međunarodni dan sestrinstva.

– Vjerojatno niste svjesne koliko je vaša bitna uloga u pružanju zdravstvene usluge i zaštite cjenjena. Zdravstveni sustav u Hrvatskoj je nažalost osakaćen, došlo do velikog odljeva doktora i medicinskih sestara iz naših bolnica u inozemne, no uvjeren sam da će se uvjeti za zdravstvene djelatnike poboljšati – rekao je Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije.

Svečanoj sjednici uz medicinske sestre i drugo osoblje prisustvovali su predstavnici županije, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić, ravnatelj Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek Mato Devčić, glavna sestra Ružica Evačić, predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara Tanja Lupieri i drugi uvaženi gosti.

Program je upotpunjen nastupom članova KUD-a Delovi, a dodjeljena su i priznanja najzaslužnijim djelatnicama.

 

čitam...
Loading...