767. ROĐENDAN

FOTO Svečanom sjednicom zaključeno prekrasno obilježavanje Dana grada Križevaca, gradonačelnik Rajn: Grad ste vi koji ga svakodnevno živite

Brojna su priznanja podijeljena u ispunjenoj dvorani koji su se riječima hvale obratili uzvanici.

21:05h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Svečanost obilježavanja Dana grada Križevaca i dodjela javnih priznanja održani su danas u velikoj dvorani Hrvatskoga doma.

Na svečanu sjednicu u sklopu 767. rođendana Križevaca stigli su brojni ugledni gosti kao što su župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, zamjenik župana Ratimir Ljubić,  saborski zastupnici Sonja Čikotić, Ljubica Lukačić, Anka Mrak Taritaš, Željko Lacković, Branko Hrg, Josip Križanić, Gordan Maras, Marko Sladoljev i Damir Felak, zatim Davor Vukmirić iz Hrvatskih voda, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, predsjednik županijske Skupštine Željko Pintar i mnogi drugi.

Svečanost je započela izvedbom Lijepe naše od strane sopranistice Ane Fortune, nakon čega je održana minuta šutnje za poginule branitelje. Potom je citiran Antun Nemčić i njegov doživljaj Križevaca u njegovim putositnicama. Predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović započeo je seriju govora.

– Najdragocjeniji resurs ovoga grada su ljudi koji ovdje žive i rade, grade svoju budućnost. Prilika koju ste pružili prije dvije godine neće biti iznevjerena. Ravnomjerno želimo razvijati grad, sva njegova naselja. Križevci su mali, ali bit će moderan, europski grad koji se neće zatvarati u sebe. Hvala svima koji radite na tome da od grada stvorimo ljepše, bolje i uspješnije mjesto za život. Stoga, gradu želim sretan 767. rođendan – započeo je Katanović.

Grade, svima si nam inspiracija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Potom je za govornicu stao čelni čovjek grada Križevaca Mario Rajn. Kazao je kako su ponosni te kako ovogodišnji rođendan slave u naprednijim i boljim Križevcima što dokazuju dobivene nagrade i priznanja. Nabrojao je, primjerice, kako su mladim obiteljima olakšali ulazak u život, osigurali besplatne obroke učenicima, kao i sredstva za dodatnog logopeda. Ponosno je istaknuo status grada prijatelja djece.

– Važnije od nagrada je prihvaćanje naših sugrađana, samo zajedno možemo napraviti iskorak. Grad ste vi koji ga svakodnevno živite. Budućnost Križevaca nastojimo graditi u duhu prošlosti. Međunarodno okružuje to prepoznaje. Težimo povećanju društvenog standarda grada i uređenju grada. Nastojimo mijenjati grad, sa željom da njegov identitet i tradicija ostanu nepromijenjeni. Identitet Križevaca upravo je identitet Križevčana. Snove i ideje ne mogu nam uzeti, oni će biti ostvareni svim izazovima i preprekama unatoč. Zahvaljujem svima koji doprinose razvoju, ponajprije građanima zbog kojih smo ovdje. Križevci su izgrađivani stoljećima. Njegovo smo djelo, ali i graditelji. Ne možemo se odužiti gradu koji nam je dao svoju pripadnost, danas i uvijek imamo razloga za slavlje. Sretan rođendan, grade, svima si nam inspiracija – zadovoljno je pričao Rajn.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren u Križevcima živi od svojega rođenja. Izrazio je želju da se na idućoj obljetnici ponovno svi okupe kako bi čuli nove pozitivne informacije koje grad odašilje prema svijetu.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Pozdravljam svoj grad u kojemu živim od rođenja i kojemu dugujem. Nastojim mu nešto vratiti. Jesam li uspio, vidjet ćemo. Pozdravljam ljude koji čine ovaj grad, koji jesu i nisu ovdje. Gradska je ekipa mlada i relativno neiskusna. Mi koji smo duže ovdje trebamo pomoći i doprinijeti kako bi grad napredovao i razvijao se. Pokušajmo učiniti sve za njega i ljude koji u njemu žive. Zaboravimo na tren naše dresove i odigrajmo utakmicu u istima, na dobrobit građana. U vrijeme mandata gradonačelnika napravljeno je mnogo projekata, a Križevci imaju perspektivu i za više. Križevci su grad znanja, prosvjete i obrazovanja. Na temelju školstva se i dalje mora razvijati. Dajmo sve, svako iz svoje domene, da bismo bili sredina o kojoj će drugi govoriti sa zavišću ili riječima pohvale i željom da i oni budu takvi. To možemo učiniti zajedno, a kao župan dat ću sve od sebe. Prošle godine nisam mogao doći. Sada smo u punom sastavu. Vjerujem kako to govori u prilog želji da pomognemo gradu. Sretan nam svima Dan grada – kazao je u inspirativnom govoru Koren.

Grad živi svoj san 

Davor Vukmirić ispred Hrvatskih voda čestitao je gradu njegovu obljetnicu, dotaknuvši se, među ostalim, projekta Aglomeracije kojega su, rekao je, predali u ruke grada i koji će ove godine krenuti s radovima.

Darko Sobota s radošću je pozdravio u ime premijera Andreja Plenkovića. Istaknuo je kako su Križevci grad povijesti i bogate kulture.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Grad živi svoj san i nitko mu ga nema pravo oduzeti – poentirao je Sobota, prisjetivši se kako je prije tridesetak godina ovdje proveo lijepe i bezbrižne godine.

Na njega se u nastavku nadovezao Damir Felak.

– Grad je kroz povijest imao bolja i gora razdoblja, no posljednja je vlast puno učinilo. Gradonačelnik i ostali imaju poprilične probleme s obzirom na 60-ak naselja koji nisu dio grada, a u njima živi mnogo stanovnika. Potrebno je puno znanja i umijeća za zadovoljenje potreba. Učinjeno je puno i na tome čestitam gradonačelniku i suradnicima – smatra Felak.

Izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Branko Hrg, govorio je o tome kako se plodovi rada nacionalne vlasti vide prolaskom kroz županije, odnosno hrvatske regije.

–  Svi mi koji se bavimo politikom radimo za plaću i za stvaranje boljih uvjeta život. Grad ima prekrasne ljude, ima status grada prijatelja djece, dobit će atletsku stazu. Imamo obavezu i zadatak raditi na tome, a oni koji nisu plaćeni, a jednako tako rade, zaslužuju posebne zahvale. Nacionalna politika brine o svim dijelovima Hrvatske i želi se s njima upoznati. Svima zajedno želim ugodan današnji dan i da se ponovno okupimo – kazao je Hrg, podsjetivši kako su Križevci među prvim gradovima koje je predsjednica posjetila početkom svojega mandata

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Dodijeljena su i priznanja

Sopranistica Ana Fortuna nastupala je u glazbenom predahu, nakon čega su dodijeljena brojna priznanja. Priznanje za životno djelo pripalo je Stjepanu Jembreku kao osobi aktivnoj u brojnim križevačkim udrugama tijekom niza godina. Plaketu grada dobili su NK Radnik-Križevci, DVD Sveta Helena i DVD Glogovnica. Dobitnici priznanja grada su Antonio Kossi, mons. Nikola Kekić, Marija Prodan, Ante Kamenjašević, Danijela Jobač, Josip Petrlić Pjer, DVD Apatovec, KUD Prigorje, Ivana Tlak Gajger. Svima njima Marko Katanović i Mario Rajn uručili su zahvalnice.

– U ime svih se zahvaljujem na nagradama. Područja iz kojih dolazimo ističu odliku Križevaca, a to je da grad čine mjestom ugodnim za život i mjestom kojega volimo. Ponosni smo i sretni zbog dobivenih nagrada. Entuzijazam je nužan za aktivnosti kojima se bavimo – za kraj je kazao predsjednik NK Radnik-Križevaca Darko Jambreković.

Svojom je izvedbom prepunu dvoranu ponovno oduševila Ana Fortuna, zasluživši gromoglasan pljesak kojim je zaključena svečana sjednica, a druženje nastavljeno prigodnim domjenkom.