PROSLAVA ZAŠTITNIKA SV. VIDA

FOTO Svečanošću u obnovljenom Domu kulture obilježen Dan općine Pitomača, Grgačić: Nismo se opustili, iskoristili smo sve mogućnosti

Pozdravni govor sjednice održao je Rikard Bakan, predsjednik Općinskog vijeća, pozdravivši okupljene uzvanike. Na predivan događaj, održan u skladu s propisanim higijenskim mjerama, stiglo je mnoštvo cijenjenih gostiju.

11:11h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Novoobnovljeni Dom kulture, mještanima poznatiji pod nazivom Kinosala, bio je mjesto održavanja jučerašnje svečane sjednice Dana općine Pitomača i proslave zaštitnika svetog Vida. 

Pozdravni govor sjednice održao je Rikard Bakan, predsjednik Općinskog vijeća, pozdravivši okupljene uzvanike. Na predivan događaj, održan u skladu s propisanim higijenskim mjerama, stiglo je mnoštvo cijenjenih gostiju među kojima su predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković, saborski zastupnik Josip Đikić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, zastupnici u Hrvatskom saboru, bivši načelnici općine Pitomača, državni tajnici, načelnici županijskih općina te župani susjednih županija, gospodarstvenici i mnogi drugi.

Foto: Ivan Balija
Rikard Bakan // Foto: Ivan Balija

– Zahvalan sam što ste s nama, u općini vina, kruha i pjesme. Dobro nam došli, ugodno se osjećajte u našoj i vašoj Pitomači – rekao je Bakan na početku sjednice.

Svečana sjednica posvećena je 10. godišnjici smrti dr. Marijana Jergovića, pitomačkog liječnika i skladatelja, pokretača Glazbenog festivala Pjesme Podravine i Podravlja te 50-godišnjici osnutka Festivala dječjeg amaterskog filma – FEDAF.

Načelnik općine Pitomača Željko Grgačić pozdravio je brojne goste okupljene u Domu kulture.

– Dragi i vrli prijatelji, sretan sam što sam s vama na ovaj dan. Prošle godine obećao sam da ćemo 2020. biti u obnovljenoj dvorani Doma kulture. I, evo nas, na događaju kojim potvrđujemo da su obećanja data s pokrićem održiva i predodređena za uspjeh. Vjerujem da se vesele svi Pitomačani te kolege načelnici i vijećnici, kao i svi prijatelji naše Pitomače. Veselim se i s vama, gospodarstvenicima, koji zaslužujete moj naklon i poštovanje, kao i dobitnici općinskih odličja – rekao je Grgačić, izrekavši kako je zahvalan svima što čine dobro za Pitomaču.

Foto: Ivan Balija
Načelnik općine Pitomača Željko Grgačić // Foto: Ivan Balija

Gospodarstvo je, kazao je, pokretačka snaga općine te glavni aspekt njegova promišljanja. Između ostaloga, naveo je kako su osigurali pogodne uvjete u poduzetničkoj zoni Rakitka u Kladarama s čijim se širenjem također krenulo kako bi se osigurali uvjeti za nove ulagače. Izgrađen je i početkom godine svečano otvoren Poduzetnički inkubator, a s time na umu poduzetnicima su na raspolaganju financijska sredstva podrške njihovim investicijama – bilo da se radi o nabavi opreme ili rekonstrukciji. Jednako tako, nastavljeno je s projektom kontrole kvalitete tla, sufinanciranjem nabave sadnica jagoda i ostalog voća, uspostavljen je registar vinograda, a sve je kvalitetnija i suradnja s Agencijom za poljoprivredu i hranu, govorio je Grgačić, dotaknuvši se općinskog trgovačkog društva Draft d.o.o. osnovanog sa susjednim općinama Kloštar Podravski, Podravske Sesvete i Špišić Bukovica s ciljem izrade prijava za razne natječaje.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Posebno mjestu u govoru načelnika zauzela je obnova Kuće Petra Preradovića pretvorene u atraktivno vizualno i funkcionalno zdanje. Osim toga, završena je i prva faza obnove Petrova vrta koji je predan na korištenje. U realizaciji je, pak, projekt izgradnje centra za posjetitelje Križnica kojim će se prenamijeniti stara zgrada te stvoriti jedinstvena turistička destinacija. Vrijedan je više od 15 milijuna kuna. Dotaknuo se i skorašnjeg projekta edukativno-poučne staze Banov brod te izgradnje i opremanja vatrogasnog doma u Starogradačkom Marofu.

Kao najveća općinska investicija ističe se Aglomeracija Pitomača, projekt izgradnje sustava odvodnje vrijedan 200 milijuna kuna. Od velikog je značaja i izgradnja kružnoga toka kod ulica Petra Preradovića i Petra Krešimira, čiji radovi kreću ovoga ljeta. Općina Pitomača uključila se i u projekte zaštite okoliša izgradnjom reciklažnog dvorišta koje je od velike važnosti.

– Nastavili smo s projektima povećanja energetske učinkovitosti javnih objekata. Uz pomoć Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja izvedeni su radovi na Dječjem vrtiću Potočnica. Općina Pitomača uspješno je sudjelovala u provedbi EU projekta Old Drava. Projektom Zeleno srce Podravine stanovnici općina Pitomača i Špišić Bukovica informirani su o održivom gospodarenju otpadom – objasnio je Grgačić, navevši i sufinanciranje dolazaka liječnika specijalista te sufinanciranje rada Zavoda za hitnu medicinu i pedijatrijske ordinacije za koju su osigurana sredstva za ugradnju dizala.

Foto: Ivan Balija
Saborski zastupnici Josip Đakić (lijevo) i Željko Lacković (desno) // Foto: Ivan Balija

Nije, pritom, zaboravio spomenuti niti umirovljenike za koje su osigurane božićnice i uskrsnice te ostale potrebite Pitomačane i Pitomačanke, od najmanjih kojima je izgrađeno i obnovljeno deset igrališta, do mladih obitelji kojima je pružena mogućnost sufinanciranja kupnje zemljišta i stambenog prostora. Potonjom će mjerom, vjeruje načelnik, pomoći demografskoj situaciji.

Na djeci i mladima je budućnost. Projektom Igraonice sreće osigurano je kvalitetnije provođenje produljenog radnog vremena kroz pet novih igraonica – naglasio je Grgačić.

Vrijedne ruke pomoći još je jedan od projekata kojim je zaposleno 15 nezaposlenih žena za pružanje skrbi osobama kojima je pomoć potrebna. Usto, Općina Pitomača financijski pomaže u radu Dječjeg vrtića Potočnica, Glazbene igraonice Područne škole dr. Marijan Jergović, Osnovne škole Petra Preradovića, Srednje škole Stjepana Sulimanca, Visoke škola za menadžment u turizmu i informatici. S ponosom je istaknuo da osiguravaju stipendije za stotinjak studenata.

– Nismo se opustili i odmarali. Zasukali smo rukave i iskoristili sve mogućnosti, posebice u vidu nominiranja i realiziranja projekata, što je direktan pokazatelj da EU fondovi i kvalitetna programska politika mijenjaju i razvijaju Hrvatsku – rekao je Grgačić.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja, iako zbog koronavirusa ove godine nije održan, i nadalje će održavati visoku razinu glazbene kulture. Naročito je ponosan, dodaje, na projekt Kultura je na selu, kao i na tradicionalne koncerte sjećanja posvećene prvom počasnom građaninu Dragi Britviću i utemeljitelju pitomačkog festivala dr. Marijanu Jergoviću.

– Udruge svojim djelovanjem u kulturi pokazuju da naša baština ne smije postati tek požutjela slika u prašini, već da upravo nadahnuti baštinom moramo graditi budućnost – uvjeren je Grgačić, svjestan i kako sportaši šire dobar glas Pitomače, pa su tako ishodili građevinsku dozvolu za izgradnju sportsko-rekreacijskog centra Pitomača, po čijoj će realizaciji dobiti kvalitetno sportsko vježbalište.

Vrijednim žiteljima općine Pitomača želim sretno i radosno Vidovo, dan naše općine. Neka nas sve čuva dragi Bog – zaključio je načelnik Grgačić, posebno zahvalan premijeru Plenkoviću te mjeri njegove Vlade o fiskalnoj decentralizaciji radi smanjenja razlike između razvijenih i manje razvijenih općina, bez koje općina Pitomača, tvrdi, ne bi mogla ispoštovati obaveze financiranja vlastitog učešća u svim spomenutim projektima.

Foto: Ivan Balija
Vesna Bedeković, Andrej Plenković i Željko Grgačić // Foto: Ivan Balija

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je Grgačić na načelničkoj dužnosti već 13 godina.

Foto: Ivan Balija
Andrej Plenković // Foto: Ivan Balija

– Drago mi što mi je pripala čast, kao predsjedniku Vlade, da nakon 22 godine dođem u Pitomaču i vidim koliko se trudite i radite. Posebno mi je drago što smo u Domu kulture, koji nosi ime Drage Britvića, uz Petra Preradovića vašega najčuvenijega sugrađanina. Impresivan je. Također mi je drago da projekt aglomeracije nosi sa sobom novu kvalitetu života. Tu je i željezničko povezivanje Pitomače s drugim mjestima i gradovima. Kao Vlada učinili smo maksimalne napore da decentralizaciju osjetite svi na terenu. Drago mi je da je ova županija u mandatu naše Vlade povećala izvorne prihode za 90 posto. Postali ste bitno snažniji akteri, možete rješavati brojna pitanja i projekte. Potaknuli smo snažan regionalan razvoj kombinirajući nacionalna i europska sredstva. Ukupno, kod vas je ugovoreno 1,7 milijardi kuna. To su samo mali, konkretni primjeri kojima smo nastojali da se rad Vlade vidi na lokalnoj razini. Siguran sam da smo u određenoj mjeri uspjeli. Partnerstvo moramo nastaviti za dobrobit ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske. Čestitam svima koji ste ovdje. Zajednički, i nakon izbora, radit ćemo za dobrobit Pitomače, mještana, Virovitičko-podravske županije i Hrvatske – riječi su premijera Plenkovića.

Foto: Ivan Balija
Vesna Bedeković // Foto: Ivan Balija

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković posebno je govorila o projektu Spektar vrijednom 8,2 milijuna kuna, financiranom iz EU fondova kojim će se osigurati sredstva za obnovu stare škole te omogućiti psihosocijalna pomoć, pomoć usluga u kući i usluga rane intervencije, prije svega djeci i mladima do 21. godine, osobama srednje i starije dobi, osobama s invaliditetom i teškoćama u razvoju te osobama koje su bile žrtve nasilja. Nositelj projekta je razvojna tvrtka Draft koju zastupa direktor Davor Deskar. Svečanost je iskorištena za svečano uručivanje ugovora o financiranju, izuzetno značajnog projekta za Pitomaču.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Izvršit će se rekonstrukcija naše stare škole. Želim naglasiti, Pitomačani to znaju, da je stara škola najstarija zgrada u Pitomači. Ta je zgrada mijenjala svoje namjene, kroz nju su prošli brojni učenici, pa i ja. Ona ima posebnu vrijednost, arhitektonsku i sentimentalnu. Oduvijek je služila ljudima, bila je mjesto socijalnog kontakta. Raduje me što će doživjeti cjelovitu rekonstrukciju i ponovno služiti ljudima kroz pružanje nove usluge – pojasnila je V. Bedeković.

U ime ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, koja zbog obaveza nije mogla prisustvovati svečanosti Dana općine, V. Bedeković kazala je kako dvorana Doma kulture nije dovršena, ali će biti uvođenjem kino i audio opreme. Dosad je u dvoranu, potvrdila je, uloženo 2,9 milijuna kuna.

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović iskazao je zadovoljstvo što može prisustvovati svečanosti. Impresioniran je, također, izgledom obnovljenog Doma kulture.

Foto: Ivan Balija
Igor Andrović // Foto: Ivan Balija

– Pitomača je biser županije, općina s najvećim brojem stanovnika koji su vrijedni, gostoljubivi, koji na pitomim krajevima čuvaju svoje običaje i tradicije. Sve to imamo prilike vidjeti ovih dana. Dan općine prilika je da se podsjetimo na sve što je napravljeno. Slušajući načelnika, kao da dvije godine nije imao svečanu sjednicu, toliko je stvari naveo. Drago mi je što je županija dala svoj obol u dijelu projekata. S punim pravom možemo reći kako je općina Pitomača u prethodnom razdoblju ostvarila velike uspjehe, ona može biti uzor svim općinama diljem Hrvatske. Projekti se rade s ciljem ostanka i opstanka ljudi. Bez ljudi, ulaganja i investicije nemaju smisla. Zahvaljujem načelniku Grgačiću na odličnoj suradnji. Samo sinergijom možemo napraviti puno za ovaj kraj. Svima želim konstruktivan i dobar rad do kraja mandata – izjavio je Andrović, čestitavši još jednom načelniku i svim stanovnicima.

Foto: Ivan Balija
Josip Đakić // Foto: Ivan Balija

Saborski zastupnik Josip Đakić kazao je kako je učinjeno u prethodnom razdoblju mjerilo vrijednosti onih koji služe kroz politiku.

– Zahvaljujući Vladi RH i odlukama Hrvatskog sabora, fiskalnom decentralizacijom omogućeni su projekti koji stasaju u našoj općini. Puno toga načelnik nije stigao nabrojiti. Premijer Plenković prvi je premijer nakon dugo godina, nakon 1998. godine, koji je s nama, u općini koja ima snagu i potencijal za budućnost. Na pragu smo gradskoga tipa Pitomače kakav ona dugo zaslužuje. Gradeći Pitomaču pokazali smo kako se može služiti svome narodu u svakome trenutku i segmentu. I dalje vjerujemo da kroz politiku možemo graditi domovinu koja će biti po mjeri stanovnika – snažnu i sigurnu Hrvatsku s općinama poput Pitomače koje će prerasti u gradove – govorio je Đakić.

Foto: Ivan Balija
Dobitnici općinskih povelja // Foto: Ivan Balija

U sklopu svečane sjednica dodijeljena su općinska priznanja za osobe i institucije koje su doprinijele općini Pitomača. Dobitnici su Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica, vlč. Boris Divković, Federico Dodero, vlč. Ljubiša Krmar, Peter Logar, Živko Slijepčević i Tomislav Stokić. 

Foto: Ivan Balija
Ljubiša Krmar // Foto: Ivan Balija

– U ime nagrađenih Poveljom općine Pitomača s likom Petra Preradovića dobio sam čast uputiti vam riječ zahvale. Vjera nas uči da su zahvalnost i zahvalna molitva najispravniji stav pred Bogom i čovjekom. istinske radosti ima samo kad se radujemo onome pored sebe. Od srca svima hvala, blagoslovio bas Bog – rekao je, između ostaloga, vlč. Krmar.

Cjelokupna svečanost započela je intoniranjem hrvatske himne, dok su pauze između govora ispunile glazbene točke, kao što i pristaje općini Pitomača.

čitam...