Brend Chamavka

FOTO Svestrana Lana noću čisti zgradu, a danju šiva stvari koje odmah poželite imati

16:00h
0
Lana Blašković sa svojim proizvodima // Foto: Matija Gudlin

Ne znam ni krojiti i zato ni ne mogu sačiniti nešto točno po narudžbi. Možete mi reći da želite crvenu pregaču, a ja ću ju napraviti najbolje kako znam, smije se Lana.

Sve je počelo s rođendanskim poklonima. U krugu obitelji i prijatelja Koprivničanke Lane Blašković (28) usvojili su praksu da za rođendane ne kupuju poklone te umjesto toga nešto izrade vlastitim rukama.


– Prijateljici sam izradila ceker s ‘oblekicom’, kada je selila na stan dobila je unikatnu pregaču, a kada je stiglo dijete bacila sam se u izradu didaktičkih igračaka – ispričala nam je simpatična Lana u svojoj maloj kreativnoj radionici u obiteljskoj kući napunjenoj šarenim materijalima i raznim proizvodima koji su njenih ruku djelo.

I tako se prije četiri godine rodila Chamavka, brend pod čijim imenom Lana izrađuje pregače, igračke, cekere s oblekicom, vijence s dječjim imenom za njihovu sobu i razne druge stvari koje kada vidite, odmah ih poželite imati.

Lanine pregače osvojile su brojne kupce // Foto: Matija Gudlin
Lanine pregače osvojile su brojne kupce // Foto: Matija Gudlin

Sve je unikatno i kada mi netko kaže da želi vlak za dijete, ja ću ga napraviti, ali onakav kakav sam sama zamislila. Nikad ne napravim dvije iste stvari i zato su one posebne i zanimljive – priča Lana.

Njeni su kreativni proizvodi osvojili brojne kupce pa joj narudžbe putem Facebooka stižu iz cijele Hrvatske, no Lana kaže da joj je taj posao prvenstveno hobi koji je ispunjava.

– U popodnevnim satima čistim jednu zgradu u Koprivnici i divno je raditi za nekog drugog, ‘nit brige nit pameti’. Ujutro se dižem u sedam sati i posvećujem se izradi vlastitih artikala što mi je najveći gušt – objašnjava ona.

Šivati je naučila na staroj mašini u bakinoj sobi, gdje je radila tri godine, a sada se preselila u svoju radionu i sa sobom ponijela i mašinu.

– Ne znam ni krojiti i zato ni ne mogu sačiniti nešto točno po narudži. Možete mi reći da želite crvenu pregaču, a ja ću ju napraviti najbolje kako znam – smije se Lana.

Lana šije na staroj bakinoj mašini // Foto: Matija Gudlin
Lana šije na staroj bakinoj mašini // Foto: Matija Gudlin

No za sada nije bilo nezadovoljnih klijenata, dok Lana kaže da se najviše kupuju stvari za djecu.

– Radim didaktičke igračke raznih obilika koje šušte, zveče i imaju u sebi koštice trešnje. Materijali su svi proizvedeni u Hrvatskoj i nabavljam ih u tvornici u Čakovcu – kazuje Lana. Materijale obožava te kaže da se ponekad zanese pa ih kupi toliko da si ne može vratiti novac.

O otvaranju vlastitog posla za sada ne razmišlja.

– Iako, ako uspiješ u Koprivnici, onda možeš uspjeti i svagdje drugdje – zaključuje Lana.

 

čitam...