TRAGOVI

FOTO Talentirana Lana Ključarić svoja je djela prezentirala u Galeriji Koprivnica

Radi se o izložbi radova, koji su u svojoj konceptualnoj osnovi autobiografski i psihološki piktogram autorice.

14:01h
0
Foto: Grad Koprivnica

Izložba Tragovi mlade osječke autorice Lane Ključarić otvorena je u petak, u Galeriji Koprivnica.


Otvorenju izložbe, ispred Grada Koprivnice, prisustvovala je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

Radi se o izložbi radova, koji su u svojoj konceptualnoj osnovi autobiografski i psihološki piktogram autorice. Izolirani potezi olovke stvaraju zgusnuta polja crnine i polja bjeline, združuju koncentraciju oka, duha i ruke te s papira kreću u preuzimanje prostora. U trenucima istinskog suočavanja same sa sobom i u preispitivanju i promišljanju stvaralačkog procesa, umjetnica formalističkom redukcijom ispisuje nove apstraktne znakove na papiru i ta je tanka crta tinte skromna i nenametljiva koliko i sadržajno sveobuhvatna. Kroz kružne, sjenčane, kose i ravne tokove povučenih crta na papiru promatrač ulazi u sfere neizrečenog i psihološki se spaja s umjetnicom u njezinu iskazu.

– Zašto kemijska olovka? Jer je umjetnica drži u ruci od rođenja i njezina varljiva jednostavnost odiše pitanjima trajnosti: naše ljudske i one umjetničke. Ovi tragovi na papiru, koji svoje crnilo ostavljaju sve dok u olovci ima tinte, mogu i označavati uzorak naših otkucaja srca, koji su također mjerljivi i stvarni sve dok u nama ima duha i daha. Kada se jedna olovka isprazni, njezinu je radu došao kraj, trag se zaustavlja i obrisi crteža više se ne šire – napisala je Valentina Radoš o autorici.

Lana Ključarić je rođena 1981. godine u Osijeku. Godine 2007. diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, odjel za grafiku. Živi i radi u Osijeku.

čitam...