Veleposlanici u Koprivnici

FOTO Tanya Dimitrova: Ovdje se zapošljavaju i na život odlučuju ljudi iz drugih dijelova Hrvatske, pa i sama pomišljam kako bih ovdje provela mirovinu

17:00h
0
Veleposlanici u posjetu Koprivnici // Foto: Martina Maloča

Stekla sam dojam da se kod vas nije teško zaposliti, jer su nas u razgledavanju Podravke vodile dvije gospodične iz Varaždina i Zagreba, na temelju čega zaključujem da ovdje ima mjesta za ljude iz cijele Hrvatske, podijelila je dojmove Dimitrova.

Danas su u organizaciji Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva, Koprivnicu posjetiti veleposlanici Bugarske, Irana, Japana, Kazahstana i Azerbajdžana.

Posjet je uključivao turneju po cijeloj Koprivnici od njenih ulica, Komunalca odnosno bazena Cerine, Podravke preko Peveca s ciljem njegove prodaje te ručka u Podravskoj kleti, pa do izložbe kineskih umjetnika u Područnoj školi Bakovčica. U sklopu posjeta organiziran je i prijem kod obnašatelja dužnosti gradonačelnika Mišela Jakšića.

Uz veleposlanike, delegaciju su činili i Andrija Karafilipović, glavni tajnik KHDP-a i počasni veleposlanik Kine, Ana Jurković, stručna suradnica KHDP-a te Radovan Knežević kao član Izvršnog odbora KHDP-a.

Veleposlanica Bugarske // Foto: Martina Maloča
Veleposlanica Bugarske // Foto: Martina Maloča

– Ovo je 39. posjet Koprivnici od nastanka RH Hrvatske, a 43 su veleposlanika u tom periodu sa mnom bila ovdje s ciljem kulturnog i gospodarskog povezivanja – rekao je Karafilipović koji osjeća posebnu emotivnu sponu s ovim gradom, a koja se posebno odnosi na naivno slikarstvo vezano uz ovaj kraj.

Jakšić je gostima predstavio Koprivnicu sa svim njenim kvalitetama, znamenitostima, projektima i ciljevima te se pohvalio njenom energetskom učinkovitošću te stjecanjem ISO certifikata. Prezentirao je grad kao ekološki osvještenu sredinu, grad bicikla, njeno novo naselje sa šparnim hižama i sandwich kućom.

– Hvala što ste nas posjetili povodom našeg 660-og rođendana, kao grad među Top 10 ekonomski najrazvijenijih te po kvaliteti življenja u Hrvatskoj, pa i šire – rekao je Jakšić i osvrnuo se na činjenicu da je Koprivnica i grad prijatelj djece, jedna od najtolerantnijih sredina te jedan od tri centra visokog obrazovanja na sjeveru zemlje.

Također, spomenuo je i našu kulturu i poznata događanja poput činjenice da je ovaj kraj centar naivne umjetnosti, zatim Renesansni festival i Podravske motive.

Susret u Gradu bio je u vedrom tonu // Foto: Martina Maloča
Susret u Gradu bio je u vedrom tonu // Foto: Martina Maloča

Uime veleposlanika, predstavnicima Grada na hrvatskom se obratila veleposlanica Bugarske Tanya Dimitrova, fascinirana brojnim biciklističkim stazama i fenomenalnom infrastrukturom.

– Stekla sam dojam da se kod vas nije teško zaposliti, jer su nas u razgledavanju Podravke vodile dvije gospodične iz Varaždina i Zagreba, na temelju čega zaključujem da se ovdje ne zapošljavaju samo lokalni ljudi, nego ima mjesta i za one iz cijele Hrvatske – podijelila je svoje dojmove veleposlanica Bugarske iznenađena što su se osobe iz tih gradova odlučile na život u Koprivnici, umjesto da putuju na posao, rekavši da im je tu život ugodan.

– Ovaj je grad na mene ostavio toliko dobar dojam da mi je kroz glavu proletjela misao da bih ovdje mogla živjeti u mirovini – zaključak je T. Dimitrove koja je Koprivnicu pozvala na povezivanje i suradnju s ponekim gradom u Bugarskoj.

 

 

čitam...