vjerovali ili ne

FOTO I to se dogodilo: Stiglo je Zvono

13:13h
0
Zvono // Foto: Matija Gudlin
Zvono // Foto: Matija Gudlin

Radnici su danas, u četvrtak, postavili skulpturu zvona, ali kako doznajemo samo za probu.

Radovi na Spomeniku hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata na koprivničkom Florijanskom trgu privode se kraju. Radnici su danas, u četvrtak, postavili skulpturu zvona, ali kako doznajemo samo za probu.

Alem Korkut, autor skulpture, istaknuo je da je 300 kilograma teško zvono izrađeno u Ljevaonici Ujević i objasnio zbog čega se odlučio baš za zvono.

Alem Korkut // Foto: MAtija Gudlin
Alem Korkut // Foto: MAtija Gudlin

– Ideja je bila vezana uz prvotno zamišljenu temu odnosno natječajni naziv sloboda. Razmišljao sam i sjetio sam se da je fizička pojavnost slobode, odnosno ono što je najteže zaustaviti, zapravo zvuk. Htio sam napraviti simbol tog zvuka i neko središte iz kojeg bi se on kretao dalje u prostor. Ovo zvono je izvor tog zvuka, a kompletno uređenje oko njega je kompletni dio skulpture, dakle imamo cijelo spomen područje – rekao je.

Dodao je kako se oko središnjeg zvona nalaze koncentrični krugovi koji podržavaju širenje tog zvuka, a djeluju i kao sjećanje na neke godove i na vrijeme koje je prošlo i koje prolazi.

– Ono nije rađeno isključivo kao zvono jer bi to bila puno zahtjevnija tehnika već se radi o skulpturi zvona. Nije namijenjeno da radi veliku buku, iako je i to bilo jedno od pitanja i ideja, ali radi se o središtu grada pa su se ljudi bojali da bi ta jaka buka mogla biti problem – zaključio je Korkut.

Radove postavljanja zvona pratila je i Maja Ištvan-Krapinec, pročelnica nekadašnjeg Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, ali nije željela ništa komentirati.

Maja Ištvan Krapinec došla je pogledati postavljanje Zvona // Foto: Matija Gudlin
Maja Ištvan Krapinec došla je pogledati postavljanje Zvona // Foto: Matija Gudlin

Točan datum završetka radova i svečanog otvorenja spomenika još uvijek nije poznat.

Podsjetimo, Vesna Želježnjak, koprivnička gradonačelnica, početkom veljače istaknula je kako su za izradu spomenika predviđena sredstva u iznosu otprilike 1,3 milijuna kuna, ali točan iznos znat će se kada se po završetku radova napravi konačni obračun. Iz gradskog proračuna za spomenik je otišlo milijun kuna, od čega je 500.000 kuna od spomeničke rente, dok je iz Ministarstva branitelja stiglo 300.000 kuna.

Rok završetka ovih radova probijen je već nekoliko puta. Predviđeno je bilo da će spomenik biti gotov na Dan koprivničkih branitelja, a kasnije je rok prolongiran na 31. listopad prošle godine.

čitam...