Vojnički kamp za mlade

FOTO U tri dana obuke školarci su se učili orijentaciji, prvoj pomoći, samoobrani, streličarstvu i airsoftu

Drugi dan je započeo tjelovježbom i osnovama samoobrane. Prva glavna tema tog dana bio je boravak u prirodi i preživljavanje. Potom je uslijedio airsoft, gdje je odrađena i edukacija o opasnostima koje oružje predstavlja

18:30h
0
Upoznavanje sa streličarstvom // Foto: AU Podravina

AU Podravina i Klub tajlandskog boksa Samuraj nastavili su i ove godine s projektom ‘vojničkog kampa’ za osnovnoškolce.

Trodnevni kamp u prostoru koprivničkog kampusa odnosno bivše vojarne imao je za svrhu naučiti mlade ljude nekim vještinama s kojima se ne susreću u svojoj svakodnevici te ih staviti u uvjete života koji njima nisu svakodnevni.

U četvrtak su, nakon smještaja, polaznici podijeljeni u tri grupe, a instruktor im je dodijelio prvu temu – orijentacija u prirodi i topografija, gdje su učili kako se orijentirati uz pomoć sunca, mjeseca, zvijezda, znakova na zemljištu, objekata.

Nakon toga obrađena su priručna sredstva za orijentaciju, kompas i na kraju orijentacija pomoću karte. Na kraju, polaznici su morali pronaći točke na zemljištu koje su im prethodno postavili instruktori i pokazati da se znaju kretati po azimutu.

Tjelovježba i disciplina // Foto: AU Podravina

Druga tema tog dana bilo je streličarstvo, gdje su članovi streličarskog kluba Dragolas archery djeci demonstrirali povijesne lukove, samostrele, bičeve i povijesnu opremu. Nakon kratkog teoretskog djela svi sudionici su se mogli okušati u streličarstvu.

Zadnja tema prvog dana bila je prva pomoć, na kojem su dvije medicinske sestre Ana Brkić i Ines Tetec, sudionicima objasnile osnovne principe iz područja prve pomoći.

Drugi dan je započeo tjelovježbom i osnovama samoobrane, uz pomoć Vinka Peharde iz KTB Samuraj. Prva glavna tema tog dana bio je boravak u prirodi i preživljavanje. Potom je uslijedio airsoft, gdje je odrađena i edukacija o opasnostima koje oružje predstavlja, a pogotovo ono zaostalo iz Domovinskog rata s kojim djeca mogu doći u doticaj, te kultura ophođenja oružjem i sportska disciplina ANTP. Posljednji za taj dan bio je Domovinski odgoj, koju je održao umirovljeni časnik OSRH brigadir Darko Kereša.

Vojna stega u bivšoj vojarni // Foto: AU Podravina

Zadnji je dan bio namijenjen za natjecanje koje je zamišljeno kao svojevrsna provjera znanja onog što su sudionici prošli tijekom kampa. Prvi dio, bio je teoretski i timski, gdje su sudionici odgovarali na pitanja instruktora, vezanih uz teme koje su provedene na kampu. Dok je druga faza bilo natjecanje u ATNP-u.

Ekipni pobjednik natjecanja bila je prva grupa sudionika. Dok je pojedinačno na ATSC-u poredak od prvog do petog mjesta bio sljedeći – Ivan Deković, Ivan Petak, Sebastijan Krušelj, Antonia Krstanović te Deni Blažek.

Za nagrade su se pobrinuli Klub tajlandskog Boksa Samuraj, AU Podravina, Extreme airsoft shop, Caffe bar Petica, a dio obroka sponzorirala je Podravka.

Dojam organizatora, instruktora, roditelja i djece bio je i više nego odličan. Jedine primjedbe bile su na prekratko trajanje kampa.

– Za sljedeći put svakako ćemo nastojati da kampa traje najmanje pet dana. Također, trudit ćemo se podizati kvalitetu tema i uvoditi nove stvari. Pokušat ćemo naći i nove načine financiranja u svrhu podizanja kvalitete, s obzirom na to da je ovaj projekt materijalno i financijski izuzetno zahtjevan – poručuju organizatori.

čitam...