NEVRIJEME

FOTO Tuča kakva se ne pamti uništila je sve usjeve i trud koji je Božica uložila: Sve sam si lepo uredila, tko će mi sada to nadoknaditi?

Predsjednica Vijeća mjesnog odbora Starigrad, Snježana Veličan, potvrdila nam je kako je jučer sudjelovala u spomenutom obilasku svih ulica u Starigradu te se uvjerila kako je šteta na svim nasadima izuzetno velika. 

19:30h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Nevrijeme je u srijedu poharalo Koprivničko-križevačku županiju, a tuča koja je pogodila Koprivnicu i prigradska naselja napravila je veliku štetu, pogotovo na području Draganovca, Starigrada i Jagnjedovca, gdje je najteža situacija.


Na teren su istog dana izašle ekipe gradskog komunalnog i prometnog redarstva te Dobrovoljnih vatrogasnih društava kako bi u što kraćem roku osposobile prometnice uklanjanjem nanesene zemlje, lišća i leda s kolnika, no mnogi stanovnici naselja Starigrad su i danas zabrinuti jer su im vrtovi uništeni.

Jedna od njih je i Božica Polančec koja se pita hoće li njoj i svima drugima biti nadoknađena šteta te hoće li biti proglašena elementarna nepogoda. Poptuno su joj uništeni kukuruz i krumpir. Ipak, već jučer je pošpricala sve kako bi spasila što se spasiti da, no vrijeme će pokazati krajnji ishod. Mrkva, luk, salata, paradajz, krastavci, paprika – za to spasa nema, rekla je Božica te dodala kako se ne sjeća je li ikad ovakva tuča pogodila Starigrad.

Foto: Ivan Balija
Uništeni mladi luk // Foto: Ivan Balija

– Zakaj se rakete na ispaljuju, pitam ja nadležne. Sjećam se, još iz vremena kad sam dijete bila, susjeda Katenčića koji je nekad davno imao rakete, pa mi nismo imali takve probleme dok je tuča bila, usjevi nisu stradali, a danas, gdje su – pita se Božica Polančec.

Puno puta kada samo obična kiša padne, žali se naša sugovornica, sva voda iz Prvomajske ulice dođe u njezinu Mlinarsku. S druge strane žali se i na vodu koja joj se slijeva u vrt i dodatno ga uništava sa svakom kišom, a smatra da nadležni nisu odradili svoj posao.

– Svojevremeno je pukla cijev preko puta mene, zvala sam Komunalac, došli su, ali nisu nikad zemlju navozili, voda stoji i ulazi mi u vrt i potapa mi sve – objašnjava.

Foto: Ivan Balija
Voda koja se slijeva u vrt već godinama joj uništava nasade, kaže Božica // Foto: Ivan Balija

Salatu, ciklu, paprike sve će to Božica ponovno posaditi i nadati se najboljem, no pita se tko će joj i hoće li joj netko nadoknaditi svu štetu.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Sve sam si lepo očistila, nakolila paradajze, okopala i onda dođe tuča i uništi sve – tužna je naša sugovornica iz Starigrada.

Kontaktirali smo Grad Koprivnicu kako bi saznali poduzima li se već što u vezi spomenutog problema.

– Naš referent iz Upravnog odjela za financije, gospodarstvo i europske poslove, Josip Fonjak, obilazi najteže oštećena prigradska naselja i popisuje štetu. Komisija za procjenu štete skuplja dakle podatke, onda te podatke Grad Koprivnica uz zahtjev za proglašenje elementarne nepogode šalje u Županiju, a tek potom Županija proglašava elementarnu nepogodu. Dakle, u postupku je prikupljanje podataka o nastaloj šteti – rekli su iz Gradske uprave.

Foto: Ivan Balija
Kukuruz je također nastradao // Foto: Ivan Balija

Predsjednica Vijeća mjesnog odbora Starigrad, Snježana Veličan, potvrdila nam je kako je jučer sudjelovala u spomenutom obilasku svih ulica u Starigradu te se uvjerila kako je šteta na svim nasadima izuzetno velika.

Snježana Veličan // Foto: Matija Gudlin

– Sada je potrebno pratiti stranice Grada i Županije i čekati da se proglasi elementarna nepogoda, ali bitno je reći da će ljudi sami morati prijaviti štetu kako bi dobili naknadu, dakle potrebno je pratiti narednih dana vijesti i službene stranice Grada i Županije kako bi svi bili u toku – rekla je Veličan te dodala kako bi najbolje bilo da mještani fotografiraju svoje vrtove.

– Dio polja, vrtova, sve će se to kroz nekoliko tjedana oporaviti, ali naravno trajna šteta će se vidjeti tek naknadno. Gospodin Fonjak nije još izašao s Komisijom na teren, a ja ne znam kad će Komisija izaći na teren, tako da mještanima baš zato savjetujem da fotografiraju trenutno stanje svojih vrtova i polja – rekla je predsjednica Vijeća mjesnog odbora Starigrad te dodala kako je sigurna da će elementarna nepogoda biti proglašena.

 

čitam...