Održane edukativne vježbe

FOTO U centru Koprivnice obilježen Svjetski dan oživljavanja, građani ponovili gradivo i vježbali na lutkama

- Svaka minuta odgađanja pružanja prve pomoći, točnije reanimacije, smanjuje šansu za preživljavanje za 10 % - poručili su organizatori.

13:03h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Svjetski dan oživljavanja obilježava se 16. listopada, a u subotu 19. listopada obilježen je u Koprivnici u organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije i Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica. Građanima su podijeljeni prigodni letci i održane su edukativne vježbe na temu pružanja prve pomoći unesrećenima.

– Svaka minuta odgađanja pružanja prve pomoći, točnije reanimacije, smanjuje šansu za preživljavanje za 10 posto – poručili su organizatori.

Osim podizanja svijesti o važnosti pružanja prve pomoći, praktičnim vježbama zainteresirani građani mogli su isprobati i naučiti kako pravilno reanimirati unesrećenu osobu, ali i koje su mjere prevencija kardiovaskularnih bolesti.

U Hrvatskoj, prema procjenama, godišnje oko devet tisuća ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice. Nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika. To je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska Hitne medicinske pomoći zato je bitno s pružanjem prve pomoći započeti odmah jer pružanje bilo kakve pomoći bolje je nego ne činiti ništa.

Podsjećamo da je broj za hitne medicinske intervencije 194.

Spomenimo na kraju, u ime Grada Koprivnice podršku su svojim prisustvom dali zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž i pročelnik Dario Jembrek te u ime Koprivničko-križevačke županije zamjenik župana Ratimir Ljubić.

 

čitam...
Loading...