Okupljanje HOS-ovaca

FOTO U centru Koprivnice “Za dom spremni” vidjelo se i čulo na sve strane, pitali smo policiju je li to protuzakonito

Napominjemo da su tijekom okupljanja puštane pjesme izvođača Thompsona koje nisu zabranjene, kažu iz PU koprivničko-križevačke.

15:00h
0
Ilustracija // Foto: Sanjin Bojić

Pripadnici HOS-a u subotu su se okupili na koprivničkom Zrinskom trgu na otvorenju sportskih igara. Pristigli su HOS-ovci iz cijele Hrvatske, a na sebi su imali svoje prepoznatljive crne odore s grbom na kojemu je pisalo “Za dom spremni”, kao i zastave s istom frazom. Uz to, svirala je Thompsonova pjesma “Lijepo li je Hrvat biti” koja sadržava takav stih.


S obzirom na to da je situacija oko zabranjivanja pokliča “Za dom spremni” gotovo neprestana tema u hrvatskim medijima, u određenim slučajevima pojedinci su prijavljivani, a u drugima pak nisu, i malo kome je jasno što se smije, a što se ne smije vezano uz te tri riječi, upitali smo Policijsku upravu koprivničko-križevačku je li u tom slučaju bilo elemenata za prijavu.

– Tijekom javnog okupljanja nisu zabilježena protupravna ponašanja, odnosno
narušavanje javnog reda i mira. Napominjemo da su tijekom okupljanja puštane pjesme izvođača Thompsona koje nisu zabranjene, dok su obilježja na odorama i zastave koje su nosili pripadnici javnog okupljanja registrirani kao znakovna obilježja Udruge – odgovorili su iz policije, te dodali da je javno okupljanje uredno prijavljeno.

Dakle, isticanje spornog obilježja zapravo je bilo dozvoljeno zato što HOS kao udruga ne podliježe propisu o zabrani veličanja totalitarnih režima te ga smiju na okupljanjima, kao što je to bilo ono subotnje u Koprivnici, isticati u javnosti.

čitam...