Slovo po slovo

FOTO U četiri multimedijalna rada predstavljeno pismo romskog jezika

Cilj radionice je bio kroz niz likovnih zadataka osmisliti pismo romskog (bajaškog) jezika, dok su sama slova (piktogrami) temeljeni na osobnim sjećanjima iz djetinjstva samih sudionika.

13:24h
0
Foto: Petra Travinić

U subotu je u koprivničkoj AK galeriji održana multimedijalna izložba Slovo po slovo, na kojoj su izlagali članovi Udruge Roma Korak po korak – Monika Horvat, Marina Dolenčić i Elvis Oršoš te član Ateliera Koprivnica – Bojan Koštić.

– U prosincu 2019. Atelieri Koprivnica proveli su edukativni projekt Umjetnost: polje komunikacije, uključivanja i povezivanja unutar kojeg je organiziran niz umjetničko-edukativnih radionica, a od kojih je posljednja provedena pod vodstvom Bojana Koštića. Na toj radionici sudjelovali su članovi Udruge Roma Korak po korak, a rezultati radionice predstavljeni su prošle subote na izložbi Slovo po slovo – kažu organizatori.

Cilj radionice je bio kroz niz likovnih zadataka osmisliti pismo romskog (bajaškog) jezika, dok su sama slova (piktogrami) temeljeni na osobnim sjećanjima iz djetinjstva samih sudionika.

Tako je na izložbi predstavljeno četiri rada koja su nastala tijekom i poslije radionice: serija crteža sudionika koji prikazuju pojmove, ljude i pojave iz djetinjstva sudionika na radionici, jedan video rad koji dokumentira svjedočenja sudionika ispričana na romskom jeziku, seriju od 18 piktograma te jedan svjetlosni objekt s digitaliziranim oblicima tih piktograma.

Na otvorenju izložbe, uz Tanju Špoljar, predsjednicu Ateliera Koprivnica te Bojana Koštića, voditelja radionice i autora izložbe, publici se obratio i Franjo Horvat, predsjednik Udruge Korak po korak Koprivničko-križevačke županije te predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine.

– Ova radionica i izložba obilježava početak suradnje između ove dvije udruge s ciljem otvaranja novih prostora suradnje kroz polje suvremene umjetnosti i kulture – zaključuju.

Izložba je realizirana uz pomoć Grada Koprivnice, Udruge Roma Korak po korak i Nacionalne zaklade Kultura Nova.

čitam...
Loading...