hrvatske šume

[FOTO] U Drnju otvoren najsuvremeniji pogon za sjetvu sjemena i proizvodnju šumskih sadnica, M. Grahovac Tremski: Proizvodit će se tri milijuna sadnica

Na šumskom području kojim gospodare Hrvatske šume, godišnje se zasadi oko 9 milijuna šumskih sadnica.

13:32h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Zbog posljedica klimatskih promjena koje narušavaju prirodnu ravnotežu, potreba za šumskim sadnicama postaje sve veća. Kako bi održale visoko postavljene ciljeve gospodarenja, zahvaljujući kojima je Hrvatska danas jedna od najpošumljenijih europskih država, Hrvatske šume otvorile su u Drnju najsuvremeniji proizvodni pogon za sjetvu sjemena i proizvodnju šumskih sadnica.

Rasadnička proizvodnja šumskih sadnica proizvedenih iz šumskog sjemena, iz autohtonih sastojina ili klonskih sjemenskih plantaža, važan je segment u pomaganju šumama da se prilagode klimatskim promjenama i ostanu zdrave i vitalne.

Hrvatske šume kontinuirano ulažu u ovaj način gospodarenja našim nacionalnim blagom s ciljem specijalizacije rasadničarske proizvodnje po rasadnicima, povećanja proizvodnje sadnica u kontejneru, te ulaganja u nove tehnologije.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Na šumskom području kojim gospodare Hrvatske šume, godišnje se zasadi oko 9 milijuna šumskih sadnica.

Rasadnik je danas otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak.

– Ovo je važna investicija za šumarstvo Republike Hrvatske. Imamo osigurane mlade sadnice za obnovu naših šuma, materijal je ispitan. Kroz ovakve vrijedne investicije osiguravamo bogatstvo naših šuma. Godišnje u Hrvatskoj imamo oko 20 milijuna sadnica, od toga devet miljuna sadnica Hrvatskih šuma. Ministarstvo poljoprivrede posebno investira i u privatne šume. Sve u cilju razvoja budućnosti naše industrije. Potrebne su i umjetno zasađene sadnice. Zbog klimatskih promjena mora uskočiti znanost i vrijedne ruke koje sade materijal. A kroz kvalitetu garantiramo i uspješnost sadnje – objasnio je državni tajnik Željko Kraljičak.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

On se osvrnuo na rasadnik u Drnju prigodnim riječima.

– Moderan rasadnik poput ovoga u Drnju jamac je očuvanja šuma u Hrvatskoj. Drnje je najveći pogon za proizvodnju šumskih sadnica u kontejneru u Hrvatskoj. Kvalitetne sadnice iz ovog pogona sadit će se diljem Hrvatske, ali i Europe. Kontinuirano investiramo u naše šume, jedan od naših najvrjednijih resursa i postupamo kao dobar gospodar prirodnih resursa Republike Hrvatske. Podaci Eurostata pokazuju da je u 25 godina pošumljenost Hrvatske veća za 17 posto što nas svrstava u sam svjetski vrh po rastu površina pod šumama – izjavio je državni tajnik Kraljičak.

Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma objasnio je samu proizvodnju.

– Rasadnička proizvodnja šumskih sadnica proizvedenih iz šumskog sjemena, iz autohtonih sastojina ili klonskih sjemenskih plantaža, važan je segment u pomaganju šumama da se prilagode klimatskim promjenama i ostanu zdrave i vitalne. Hrvatske šume kontinuirano ulažu u ovaj način gospodarenja našim nacionalnim blagom s ciljem specijalizacije rasadničke proizvodnje po rasadnicima, povećanja proizvodnje sadnica u kontejneru te ulaganja u nove tehnologije – rekao je Jakupčić.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Proizvodnja sadnica u kontejnerima optimalna je u našim uvjetima radi visokog postotka primitka sadnica te produživanje razdoblja sadnje. Na šumskom području kojim gospodare Hrvatske šume, godišnje se zasadi oko devet milijuna šumskih sadnica, a otvaranjem novog rasadnika za proizvodnju sadnica u kontejnerima omogućuje se povećanje kvalitete sadnog materijala, brza prilagodba potrebama te konačno izlazak na zahtjevno europsko tržište koje pokazuje poseban interes za sadnicama hrasta lužnjaka.

Mirjana Grahovac Tremski, viši stručni suradnik u odjelu proizvodnje Hrvatskih šuma objasnila je koji je krajnji cilj ovog rasadnika.

– U ovom se rasadniku danas otvorila kontejnirana proizvodnja šumskih sadnica, a ovo je ujedno i najsuvremeniji pogon te vrste u Hrvatskoj. Proučavali smo načine na koje to Europa radi i od njih učili te smo sve ovdje i primijenili. Cilj nam je da se ovdje proizvodi tri milijuna kontejniranih sadnica koje će biti dostatne za potrebe našeg tržišta, a najveći cilj je izlazak na europsko tržište s hrastom lužnjakom koji je veliki brend – zaključila je M. Grahovac Tremski.

 

čitam...