SLJEDEĆI SASTANAK U SUBOTU

FOTO U Hlebinama napetost između mještana i romske manjine, načelnica Trnski: Svi se moramo potruditi, a oni trebaju prihvatiti način života mjesta u kojemu žive

U subotu 18. siječnja održat će se sastanak s predstavnicima romske nacionalne manjine, a na čelu s predsjednikom Udruge Roma Korak po korak, Franjom Horvatom.

15:00h
0
Foto: Mateo Alečković

Tog 19. prosinca, kako nam objašnjava načelnica općine Hlebine Božica Trnski, došlo je do svađe i tučnjave na hlebinskom igralištu u kojem su se djeca fizički obračunala, a upravo zbog toga jučer je u prostoru Galerije Hlebine održan sastanak čija je glavna i jedina tema bila vezana uz spomenuti događaj.


– Jedno dijete, a koje je pripadnik nacionalne manjine, nažalost je dohvatilo nekakvu sjekiru, te je došlo do sukoba trojice maloljetnika romske nacionalne manjine s dvojicom maloljetnika – objašnjava načelnica Trnski na početku našeg razgovora.

Skup je sazvala sama općinska načelnica, a u njemu su sudjelovali i ravnatelj koprivničkog Centra za socijalnu skrb, Danijel Rušak, također i Vedran Janković, voditelj Područne škole Josipa Generalića. Samom skupu prisustvovao je i predstavnik policijske uprave naše županije, Željko Šoštarić te mještani općine i predstavnici romske nacionalne manjine.

Božica Trnski // Foto: Mateo Alečković

– Ja sam između čekića i nakovnja, s jedne strane imam mještane koji su silno revoltirani ponašanjem nacionalne manjine, a s druge stane imam istu tu nacionalnu manjinu koja nije, kako bih rekla, prešutno prelazila preko očiglednog revolta – objašnjava načelnica Trnski. 

Suživot mještana u općini Hlebine, nadovezuje se Trnski, nije jednostavno objasniti.

– Ne mogu ga okarakterizirati ni kao pozitivnog ni kao negativnog. Negativno bi zahtjevalo tisuće obrazloženja zašto, s druge strane 100 posto pozitivno ne može biti jer nam se događaju situacije koje iziskuju angažman šire društvene zajednice. Ne mogu se s problemom nacionalne manjine baviti samo ja, ili netko u školi, radnik u Centru za socijalnu skrb i netko tamo iz policije, moramo se svi zajedno potruditi, a posebno nacionalna manjina. Moraju prihvatiti običaje i način života mjesta u kojem žive – govori Trnski.

Foto: Mateo Alečković

No, skup nije sazvan radi općenite situacije, već je sazvan u svrhu rješavanja postojećeg nezadovoljstva mještana zbog incidenta koji se dogodio tog 19. prosinca prošle godine na nogometnom igralištu te smo baš zato priupitali načelnicu Trnski koji su to neki drugi problemi s kojima se općina susreće, a ona je istaknula jednu bitnu činjenicu.

U čitavoj općini nema ni jednog pripadnika romske nacionalne manjine koji je radno sposoban i koji bi primao zajamčenu minimalnu naknadu (o.p. socijalnu pomoć). Već sedma godina prolazi kako se pridržavamo zakona o socijalnoj skrbi, a u kojem između ostalog stoji da općina može tražiti radno sposobne mještane da rade za opće dobro do 90 sati mjesečno. Mi smo tu zakonsku mogućnost iskoristili, redovito smo obavještavali Centar za socijalnu skrb no nitko od prijavljenih pripadnika nacionalne manjine nije se odazvao na rad za opće dobro te su tako izgubili zajamčenu minimalnu naknadu – objašnjava Božica Trnski, no dobivaju dječji doplatak i porodiljni, nadovezuje se ona.

U svakom slučaju, Trnski za kraj napominje kako se do zaključka, nakon održanog skupa, zasad nije došlo. U subotu 18. siječnja održat će se sastanak s predstavnicima romske nacionalne manjine, a na čelu s predsjednikom Udruge Roma Korak po korak, Franjom Horvatom.

– Idemo korak po korak, idemo vidjeti kako ćemo i što ćemo, sastanak je sazvao gospodin Horvat i cilj nam je vidjeti što ćemo dalje – zaključila je načelnica općine Hlebine.

Izvještava: Mateo Alečković, piše: Dragana Pandža

 

čitam...