VIRTUALNA UTRKA 53NJA

FOTO U humanitarne šetnje za Petrinju uključilo se 36 Koprivničanaca te u tri dana prehodalo 249 kilometara

U ovom tjednu polazak je sa Zrinskog trga (kod sata) u 17 sati. Na rutu je potrebno donijeti isprintani startni broj. Prijave za utrku su još uvijek otvorene.

18:00h
0
Foto: S. Badalić

Ovih je dana oko nas puno brige, tuge, suosjećanja, a pojedinci su odlučili emocije pretvoriti u pokretačku energiju. Na Facebooku je s prvim danom 2021. godine pokrenuta virtualna utrka 53NJA kojoj se u tri dana priključilo 4000 ljudi. Ista će potrajati do 15. siječnja. Cilj utrke je prikupljanje pomoći za potresom pogođena područja.

– Hodajmo, trčimo, biciklirajmo za Petrinju, Sisak, Glinu i okolna mjesta. Sada! Svi!
Neka tvojih 53 kilometra bude 53 kune za 53nju! – poručuju organizatori na Facebook stranici.

U akciju se odmah s prvim danom nove godine uključila Marina Tomac-Rojčević, vlasnica Animadora, obrta za poduku bilo koje aktivnosti iz područja sporta i rekreacije te povela svoje članove u humanitarnu šetnju koprivničkim ulicama i okolicom.

U koprivničke šetnje u prva tri dana uključilo se 36 osoba i prehodalo ukupno 249,1 kilometara. Prva dva dana hodalo se po 5,3 km, a trećeg dan, u nedjelju, šetnji se priključilo 11 osoba koji su odradili dvostruku dužinu od 10,6 kilometara.

Ljudi velikog srca i ustrajnog duha širom Hrvatske ovih dana trče, bicikliraju ili hodaju, svakog dana, do 15. siječnja.

Za uključenje u akciju plaća se simbolična kotizacija, odnosno donacija u minimalnom iznosu od 53 kune.

Cjelokupni iznos bit će uplaćen za pomoć Petrinji, Sisku, Glini i okolici. Sav angažman i troškove akcije snosi Rotary Club Osijek Josip Juraj Strossmayer. Prijava se obavlja online preko aplikacije stoperica.hr.

– Može li podrška biti snažnija od potresa? Potres ruši kuće, ali gradi ljude. Svaki dan je nova prilika za sudjelovanje. Uključi se. Odaberi disciplinu. Ili više njih. Pravilo je samo jedno, dati sve od sebe. Jer, podrška mora biti snažnija od potresa – poručuju organizatori.

Nedjeljna šetnja završila je uz potok Koprivnicu

Marina Tomac-Rojčević završila je profesorski smjer na Kineziološkom fakultetu, inače profesorica fizičke kulture u koprivničkoj Gimnaziji Fran Galović, već šest mjeseci u svoje slobodno vrijeme okuplja rekreativce te ih vodi u šetnje.

Nedjeljna šetnja krenula je u 10 sati od bazena Cerine. Šetači su poljskim putevima prema Herešinu došli do Miklinovca pa nadomak Koprivničkih Bregi i na kraju se uz potok Koprivnicu vratili na polaznu točku. Zacrtanih 10 kilometara prevalili su u dva sata te izgubili 500-tinjak kalorija.

U ovom tjednu polazak je sa Zrinskog trga (kod sata) u 17 sati. Na rutu je potrebno donijeti isprintani startni broj. Prijave za utrku su još uvijek otvorene.

Ako se još uvijek pitate zašto bi ste se priključili grupi za hodanje, evo nekoliko odgovora.

– Hodanje je aktivnost pogodna za osobe svih dobnih skupina. Preporučljivo je osobama kojima je trčanje prezahtjevno, a i dalje se žele kretati i biti aktivni u grupi te na svježem zraku. Hodanje aktivira sve mišiće u tijelu kao i pojačano izlučivanje hormona endorfina i serotonina odnosno “hormona sreće”. Tijekom hodanja imate veliku energetsku potrošnju što pospješuje gubitak kilograma – objašnjava Marina.

U toku hodanja u grupi, kineziologinja vas podučava pravilnoj tehnici hoda koja utječe na pravilnu posturu tijela. Također brine i o tempu hodanja ovisno o samom cilju rute. Pruža prvu pomoć ukoliko je potrebna. Na kraju svake rute rade se vježbe istezanja mišića.

– Svaka je ruta na koju idemo prethodno provjerena, sve je isplanirano s minimalnim iznenađenjima. Uvijek je lakše savladati duže dionice u dobrom društvu i “malim razgovorima”. Ukoliko se pak ne želite previše družiti unutar same grupe, možete uzeti slušalice i uživati u glazbi po vlastitom izboru, a ipak hodati sigurno – poručuje Marina koja u toku godine, kad se stabilizira epidemiološka situacija, planira napraviti grupu za osobe oštećena zdravlja uz savjete fizioterapeuta te edukativnu grupu za djecu koja bi uključivala hodanje i razne igrice uz hodanje kao tjelesnu aktivnost i edukaciju biologa na ruti o biljnom i životinjskom svijetu koji nas okružuje.