Estrella de la noche

FOTO U koprivničkoj uzgajivačnici na svijet su stigle tri preslatke bijele mini pudle: Potiču na igru i odlični su terapeutski psi

Izrazito su inteligentna pasima koju je vrlo lako trenirati, jer brzo uče. Vole se igrati i udovoljavati svojim vlasnicima. Tko jednom ima pudlu, uvijek teži pudlama, kaže Danijela.

12:00h
0
Pudlice
Foto: Ivan Balija

Čim smo koraknuli u dvorište Danijele Pavlović iz Koprivnice, snježnobijela ‘loptica’ crnih očiju, čvrstog nosića i svilenkaste snježnobijele dlake poželjela nam je veselu dobrodošlicu.

Ženka pudle, koja se odaziva na ime Sisi, u trenu nas je osvojila svojom slatkoćom i simpatičnošću, a društvo su joj pravili živahni terijeri i smeđa pudla. Njihova vlasnica Danijela otkriva nam da njezina ljubav prema životinjama seže još iz djetinjstva.

– Oduvijek sam okružena ‘životinjskim carstvom’ – zamorcima, hrčcima, papigama, zečevima, mačkama i psima. Kad smo kupili kuću, odlučili smo uzgajati Westy terijere koji su mi najdraža pasmina pasa. No tržište je postalo prezasićeno, pa mi je sinula ideja o uzgoju pudli – govori Danijela.

Vlasnica uzgajivačnice Estrella de la noche uzgojem bijelih mini pudli bavi se dvije i pol godine.

– Ovo je prvo leglo kontroliranog uzgoja. Ženku smo parili s mužjakom koji potječe iz najkvalitetnije svjetske uzgajivačnice Arabeska, čiste je krvne bijele linije. Vrijednost psa raste s rodovnicom koja pokazuje da je pas genetski čist, ne prenosi genetske bolesti, gdje se vidi porijeklo – napominje.

Pudlice
Foto: Ivan Balija

Društvo čistokrvnoj bijeloj pudli danas pravi njezinih troje dvomjesečnih psića koji su se, kaže Danijela, oštenili sredinom rujna. Upoznaje nas da su psi ove pasmine, inače, od 28 do 35 centimetara visine. Vole obiteljski život, društvo, igru. Po naravi su veseli psići, inteligentni, a to je osobina koja ih čini zahvalnim obiteljskim kućnim ljubimcima.

– Pudle su idealne za samce, potiču na igru, zabavu, korisne su za autističnu djecu, jer su inteligentne i djeluju umirujuće, tople su i nježne – pojašnjava koprivnička uzgajivačica.

Dva štenca su već pronašla svoj dom.

– Jedan ostaje u Koprivnici, drugi odlazi u Bjelovar, a treći ‘dečkić’ je još slobodan – kaže.

Pudlice
Foto: Ivan Balija

Danijela nam govori kako je riječ o veselim, prijateljski raspoloženim, vjernim i vrlo lako odgojivim životinjama. Sve to prezentirali su nam i psići dok su pred našim objektivom razigrano poskakivali.

Lijepa i zdrava dlaka pudle traži njegu pa zahtijeva grooming tretmane. Kako s psima odlazi i na izložbe, Danijela je završila tečaj za groomera da bi sama uređivala pse pred natjecanje.

– Ljudi misle da su pudle hipoalergene, ali to nije istina. Ako ste alergični na dlaku, vjerojatno će vam i pudle smetati, ali manje jer im je dlaka drugačija. Njihova je poput naše kose, no ona zahtjeva i posebnu brigu – pojašnjava.

Pudle su, naime, uzgajane kao psi koji love patke iz vode pa je upravo zbog te namjene nastala njihova prepoznatljiva frizura. Čuperci koji im se ostavljaju na nekim dijelovima tijela služili su za zaštitu od hladnoće, a ostali dijelovi su se brijali kako bi pudla bolje plivala.

– Treba ih češljati svakodnevno, redovno šišati i raditi frizuru. ‘Papi clip’ je standard za izložbene frizure, a što se tiče ‘domaćih’, to je volja vlasnika – govori Danijela.

Odabir hrane je prva i najvažnija odluka koju vlasnici ovakvih pasa moraju donijeti, a odabrati ‘najbolju’ nije nimalo lagan zadatak.

– Hrana koju koristim je Taste of the Wild koja se pokazala najkvalitetnijom. Od svježeg mesa smiju sirovu piletinu, govedinu, vole jabuke, one su im poslastica – napominje.

Pudlice
Foto: Ivan Balija

Pudle su nacionalna pasmina Francuske, ali je zapravo nastala u Njemačkoj prije 400 godina. Osim za lov na patke, koriste se za traženje tartufa, jer imaju istančan njuh.

– Izrazito su inteligentna pasima koju je vrlo lako trenirati, jer brzo uče. Vole se igrati i udovoljavati svojim vlasnicima. Tko jednom ima pudlu, uvijek teži pudlama – zaključila je simpatična Danijela.

Pudlice
Foto: Ivan Balija
Pudlice
Foto: Ivan Balija
Pudlice
Foto: Ivan Balija
Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW