Novine za rodilje

FOTO U koprivničkom rodilištu žene od sada mogu roditi na stolčiću, Ivana Brunec: To je prirodniji položaj te bi porod trebao biti brži i bezbolniji

Prod na njemu bi trebao bili lakši i brži jer je prirodniji položaj žene, čisto zbog gravitacije jer se beba lakše spusti. No to bi trebao biti porod bez ikakvih lijekova, prirodan, bez dripa, objašnjava primalja Biserka Geršić.

10:52h
0
Edukaciju je održala primalja Erika Spirić

Koprivičke primalje i djelatnice ginekoloških ambulanti u koprivničkoj su bolnici sudjelovale na edukacije o porođaju na stolčiću, popularnoj metodi poroda zbog prirodnog položaja žene i djeteta.

Edukacija je vodila svima poznata Erika Spirić, prvostupnica primaljstva i predsjednica Vijeća Hrvatske komore primalja, poularna ‘babica’ koju su sve žene željele imati na porodu u varaždinskoj bolnici. Sada je u mirovini, no i dalje je aktivna.

– Možemo s ponosom reći da od danas sve rodilje mogu zatražiti porod na stolčiću, no preduvjet je da je trudnoća bila uredna i da nema patologije te naravno, da sam porod ide uredno – rekla nam je primalja Ivana Brunec, voditeljica koprivničkog rodilišta.

Prva bi se na stolčiću mogla naći upravo primalja Valentina Sinjeri koja je već isprobala kakav je osjećaj sjediti na ovom posebnom stolčiću.

Stolicu je prva isprobala primalja Valentina Sinjeri

– Porod na njemu bi trebao bili lakši i brži jer je prirodniji položaj žene, čisto zbog gravitacije jer se beba lakše spusti. No to bi trebao biti porod bez ikakvih lijekova, prirodan, bez dripa – objašnjava primalja Biserka Geršić.

Stoličić je drven, u obliku potkove, poresvučen skajem s rupom na sredini.

Primalje nam objašnjavaju da bolnica već dugo vremena ženama daje slobodu da se tijekom trudova kreću, hodaju, sjede na pilates lopti, okreću se u položaj koji im odgovora, no naravno, ako to okolnosti dopuštaju.

– Do sada smo prakticirali porod samo u ležećem položaju, a ovo je novina pa ćemo vidjeti kakav će biti odaziv žena i kako će to funkcionirati. Iako im dopuštamo da hodaju, sjede, rodilje to prakticiraju u prvoj fazi trudova, no kada krenu ‘žešći bolovi’ ipak im tijelo većinom traži da legnu – kazuje Biserka.

Sve o porodu na stolčiću naučile su primalje Biserka Geršić i Ivana Brunec

Jedini je nedostatak poroda na stolčiću taj što se na njemu ne može izvršiti epiziotomija, odnosno rezanje međice.

– Moramo se pohvaliti da smo rezanje smanjili za 50 posto i stvarno se trudimo čuvati međicu, no to se može vidjeti tek kad krene glavica, ne može se znati unaprijed i to je procjena babice, a ovisi o veličini ploda i rastezljivosti međice. Pa ako žena na stolčiću bez rezanja neće moći roditi, morat će u ležeći položaj – kazuje Biserka.

Dodaje kako je za vrijeme trudova dobro stavljati tople obloge, kako bi se međica raširila.

Ivana Brunec napominje da u rodilištu imaju multifunkcionalnu stolicu za porod koja omogućuje više položaja tijekom trudova i samog poroda, no do sada su koristili samo ležeći, ali uvode se novine.

Na edukaciji su sudjelovale brojne primalje

– Na stolici postoji i položaj jednak onome na stolčiću pa se može prakticirati i na njemu, možda je čak i udobniji zbog mekoće – objašnjava I. Brunec.

Na novu je metodu poroda ponosan i ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić, koji kaže da su dvije prvostupnice primaljstva na edukaciji u Rijeci gdje završavaju studij te da bolnica neprestano uvodi novine i nove metode i na taj način unaprjeđuju zdravstvenu skrb.

– Uskoro će ginekologija i rodilište dobiti svoj zajednički, veliki prostor, što će također doprinijeti kvaliteti tog sektora – kazuje Devčić.

Priznaje da uvođenje epiduralne anelgezije, koja bi rodiljama olakšala porod i smanjila bolove, nemaju u planu, zbog poznate boljke bolnice – nedostatka anesteziloga.

Pročitajte i priču o primaljama koprivničke bolnice:

FOTO Babica B. Geršić: Jedan loš komentar na naš rad daleko se čuje, a tisuću dobrih ostaje među nama

 

 

 

 

 

čitam...