Konferencija Cross-border wine routes 2

FOTO U Križevcima je predstavljen projekt kojim će se unaprijediti ponuda vinske ceste, njena prepoznatljivost i privlačenje posjetitelja

Projekt "Cross-border wine routes 2" nosi naziv "Od vinskih cesta do zajedničkog mađarsko-hrvatskog turističkog brenda-stvaranje prepoznatljivog imidža prekogranične vinske regije".

10:05h
0
Foto: Grad Križevci

U srijedu, 30. rujna, u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci održana je početna konferencija projekta “Cross-border-wine routes 2” koji sufinancira Europska unija u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., a provode ga glavni korisnik Grad Križevci i projektni partner Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft.

Glavni cilj je stvaranje prepoznatljive slike prekogranične regije Mađarska-Hrvatska kao razvoja vinske regije, pozicioniranje i brendiranje postojećih vinskih cesta Križevci-Kalnik-Orehovec i Villány-Siklós, čime se osigurava porast njihove atraktivnosti i rast turističkih kapaciteta, radi generiranja porasta broja posjetitelja u regiji, produženja njihovog boravka i povećanja potrošnje.

Projekt “Cross-border wine routes 2” nosi naziv “Od vinskih cesta do zajedničkog mađarsko-hrvatskog turističkog brenda-stvaranje prepoznatljivog imidža prekogranične vinske regije”, gdje je cilj ići korak dalje u unaprjeđenju same ponude vinske ceste te njene prepoznatljivosti u okruženju, kao i privlačenja većeg broja posjetitelja.

Najveći dio projekta odnosi se na izgradnju infrastrukture, i to ljetne pozornice i gledališta na površini oko 1.270,00 m2 koja se nalazi u dvorištu Gradske knjižnice u Križevcima, a koristit će se kao višenamjenski prostor za razna vinska događanja na otvorenom, poput  Vincekova, Martinja, prigodne izložbe vina, ali i drugih turističkih manifestacija. Uredit će se i gledalište koje će, u vrijeme kada se pozornica ne koristi, biti parkiralište osobnih automobila za građane i posjetitelje.

Osim uređenja ljetne pozornice, projektom su osigurana sredstva za održavanje i unaprjeđenje postojećih vinskih događanja u Križevcima (Vincekovo, Večer vina i čvaraka – koja je i osmišljena i prvi put održana u okviru projekta Cross-border wine routes, Martinje, vinske izložbe i natjecanja), osigurana su i sredstva za najam klizališta u sklopu adventskih programa i događanja gdje će se organizirati zimski sadržaji, i to večeri klizanja i kuhanog vina uz prigodni zabavni program.

Direktorica Turističke zajednice Grada Križevaca Olinka Gjigaš, predstavila je o Vinsku cestu Križevci-Kalnik-Orehovec i govorila o vinskom turizmu na području Kalničkoga vinogorja. Naime, Vinska cesta Križevci-Kalnik-Orehovec osnovana je prije točno sedam godina, u rujnu 2013., a u siječnju 2014. službeno je potvrđena i od strane Županijskog povjerenstva za vinske ceste.

Konferencija je završila izlaganjem pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivana Biškupa, koji je predstavio EU projekte Grada Križevaca koji su trenutno u provedbi. Istaknuo je da je Grad Križevci dvije godine za redom, 2018. i 2019., proglašen Najboljim gradom-Šampionom EU fondova, a ukupna vrijednost provedenih EU projekata iznosi preko 16 milijuna eura. Trenutno je u provedbi njih sedam, među kojima se, uz projekt “Cross-border wine routes 2”, kao najveći ističu projekti rekonstrukcije Društvenog doma u Carevdaru i Kloštru Vojakovačkom. Osim toga, značajni su i projekti Healing Places i Uspostavljanje poučne staze oko jezera Čabraji.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 399.771,57 EUR, provodi se od 1. rujna 2020. do 31. kolovoza 2022. godine.

Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci

čitam...