matkina nedjelja

FOTO U Podravskim sesvetama na etno imanju Josipa Cugovčana izrađivale su se pisanice pčelinjim voskom

10:07h
0
Foto: Stjepan Jagić

Turistička zajednica područja Dravski Peski, Josip Cugovčan, HFD Sesvečice i Općina Podravske Sesvete u subotu su organizirali radionicu tradicijske izrade pisanica u Podravskim Sesvetama.


Tradicijsku izradu pisanica Ministarstvo kulture Republike Hrvatske proglasilo je nematerijalnim kulturnim dobrom, a svoju prepoznatljivost i stoljetnu tradiciju gaji u Podravskim Sesvetama. To je jedino mjesto u sjeverozapadnoj Hrvatskoj gdje se pisanice izrađuju u četiri boje, pravim pčelinjim voskom. Prepoznatljive boje sesvečke pisanice su bijela, crna, žuta i crvena, a izrađuju se batik tehnikom što znači močenje u bojama te izrada željenog ornamenta pčelinjim voskom po obojanoj ljusci jajeta.

Kao što su naveli organizatori, cilj radionice bio je očuvanje ove najstarije tehnike izrade pisanica te da se kroz druženja s umjetnicima iz drugih krajeva Hrvatske promovira tradicijska baština koja će na ovaj način i dalje živjeti.

Radionica je održana na Etno imanju Josipa Cugovčana, a u sklopu nje organizirane su i likovna te kiparska kolonija, kao i bogat kulturno umjetnički program.

Događaj su pratili mnogobrojni posjetioci, pripadnici društveno-političkog života Podravskih Sesveta i županije te Turističke zajednice županije, na čelu sa županom Darkom Korenom. Tu su bili i predstavnici Muzeja grada Koprivnice, predstavnici kulturnih, vjerskih, izvještajnih i turističkih zajednica, te načelnici susjednih općina.

Pisanica, odnosno jaje kao simbol života, mladosti, ljubavi ostaje trajni znak na zbližavanju naroda i kultura.

Matkina nedjelja u Podravskim Sesvetama imala je i poseban značaj za zbližavanje mladih ljudi, iskazivanje ljubavi, simpatija, bratimljenje, sestrenje, neizbrisiv trag koji se nosio cijeli život.

– Neka ova upaljena iskra tradicijske kulture još jače plane i ostane trajno upisana u povijesti i kulturi Podravskih Sesveta, Podravine i Hrvatske – poručuju organizatori.

Foto: Stjepan Jagić

čitam...