Razvojna udruga Ludbreg

FOTO U sklopu programa Erasmus+ mladi Ludbrežani posjetili najveći staklenik na svijetu

15:30h
0
Sudionici projekta tijekom posjeta tropskom biomu // Foto: RUL

Krajnji cilj projekta bila je izrada Crowdfunding kampanje koja je bila inspirirana upravo ludbreškim projektom #justbike! kroz koji su implementirani javni bicikli u Ludbregu.

Razvojna udruga Ludbreg sudjelovala je kao partnerska organizacija na projektu “Youth Work in the Digital Age”, koji je odobren i financiran u sklopu programa Erasmus+.

Program je najveći program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport te obuhvaća razdoblje provedbe od 2014. do 2020. godine. Obuhvaća sve europske i međunarodne programe i inicijative Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Program je usmjeren unapređivanju potonjeg, kao i jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana.

Posebno je usmjeren povezivanju obrazovanja, osposobljavanja i sektora mladih s poslovnim sektorom te je otvoren za njihove zajedničke projekte. Ukupni proračun ovog sedmogodišnjeg programa iznosi 14,7 milijardi eura.

Projektne aktivnosti održale su se od 4. do 11. studenog u sklopu Eden Project kompleksa u Cornwallu, u Velikoj Britaniji. Projekt je okupio 30 sudionika iz Velike Britanije, Bugarske, Njemačke, Italije, Poljske, Turske i Hrvatske. Stručno osposobljavanje namijenjeno je članovima partnerskih organizacija te osobama koje rade s mladima s ciljem stjecanja kompetencija i usvajanja alata neophodnih u segmentu odnosa s javnošću, korištenja socijalnih mreža te promicanju socijalnog poduzetništva.

Eden Project - tropski i mediteranski biom s okolnim vrtovima // Foto: RUL
Eden Project – tropski i mediteranski biom s okolnim vrtovima // Foto: RUL

Projektom se također željelo educirati mlade i njihove organizacije efektivnoj promociji i objavi sadržaja kroz medije. Promocijom socijalnog poduzetništva i poboljšanjem organizacijskih vještina sudionika, nastoji se unaprijediti kvaliteta rada s mladima te ih naposljetku osnažiti kao aktivne aktere svojih zajednica. Krajnji cilj ovog projekta bila je izrada Crowdfunding kampanje.

Tropski biom Eden Project koji su sudionici posjetili, nalazi se na jugozapadu Engleske te je službeno najveći staklenik na svijetu i jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Ujedinjenom Kraljevstvu koju godišnje posjeti preko milijun posjetitelja. Staklenici su podijeljeni na tropski i mediteranski biom, a s ukupnom površinom staklenika od preko tri hektara te više od 130.000 biljaka i 4.500 biljnih vrsta iz cijeloga svijeta, Eden služi i kao značajan edukacijski i istraživački centar.

Krajnji cilj ovog projekta bila je izrada Crowdfunding kampanje. Crowdfunding (eng. crowd: svjetina, ljudi; funding: financiranje) predstavlja mogućnost solidariziranog financiranja projekata u cijelome svijetu. Pojava ovog trenda relativno je recentna, ali se zbog svoje prihvatljivosti vrlo brzo širi te je iz tog razloga u svijetu trenutno registrirano preko 500 crowdfunding platformi.

Takva platforma mjesto je gdje se putem interneta nalaze načini za prikupljanje sredstava potrebnih za pokretanje ili finaliziranje originalnih, umjetničkih ili nekonvencionalnih poslovnih ideja koje bi se teško isfinancirale uz posredstvo tradicionalnih financijskih institucija.

Svaki pojedinac koji se registrira na platformi može s relativno malim iznosima, već od nekoliko dolara ili funti, financirati projekte do kojih mu je stalo te pritom dobiti razne darove ili povlastice.

 Eva Vučković, Lucija Dugalija, Branimir Radaković i Kristian Pirc u posjeti Cardiff Castleu // Foto: RUL
Eva Vučković, Lucija Dugalija, Branimir Radaković i Kristian Pirc u posjeti Cardiff Castleu // Foto: RUL

Tijekom projekta sudionicima iz Ludbrega, osobno su se predstavili Georgie Barr i Simon Walker, djelatnici najveće britanske Crowdfunding platforme koji su im približili mogućnosti svojeg poslovnog modela te pružili smjernice za izradu vlastite kampanje koju su aplicirali u sklopu projekta.

Također, sam Eden Project uz fondove Europske unije djelomično je financiran i kroz Crowdfunding kampanju u kojoj se prikupilo 1.5 milijuna britanskih funti za njegovu izgradnju.

Kako bi nam što bolje predočili ovaj model poslovanja, iz Razvojne udruge ispričali su o primjeru iz Cornwalla.

– Jedan je mladić u želji da pokrene vlastitu pekaru kroz Crowdfunding skupio dovoljna sredstva te je svaki donator koji je donirao određeni iznos u prvih godinu dana poslovanja pekare svakodnevno besplatno dobivao svježe pekarske proizvode – podijelili su s nama mladi Ludbrežani.

Krajnji cilj projekta bila je izrada Crowdfunding kampanje koja je bila inspirirana upravo ludbreškim projektom #justbike! kroz koji su implementirani javni bicikli u Ludbregu.

– Crowdfunding kampanjom JustBike nastojimo financirati javne bicikle u obližnjem gradu, Saint Austellu te ga na taj način prometno povezati s Edenom – rekao nam je Kristian Pirc iz RUL-a.

U sklopu ove kampanje snimljen je i promotivni video, a više informacija o aktivnostima udruge i raspoloživim mjestima na projektima iz programa Erasmus+ možete pronaći na poveznici.

čitam...