povodom blagdana svih svetih

FOTO U staroj mrtvačnici otvoren Memorabilijar, izložba Gordane Špoljar Andrašić kojom se na poseban način odaje počast onima koji više nisu s nama

Sjajna je ovo prilika svim građanima Koprivnice da se na ovaj način prisjete svojih najmilijih i generacija koje su gradile ovaj grad, a iza kojih su ostali, ne samo živi tragovi razvoja, već uspomena utkana u kamenu za vječni spomen.

16:30h
0
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

U susret blagdanu Svi sveti danas je u prostoru stare koprivničke mrtvačnice otvorena izložba Memorabilijar umjetnice Gordane Špoljar Andrašić.

Koprivničko gradsko groblje Pri Svetom Duhu od travnja 2017. godine član je Udruge znamenitih groblja Europe. Na grobljima diljem Europe organiziraju se razna događanja, koncerti, izložbe radionice, kako bi građanima približili groblja kroz njihovu povijesnu i kulturnu važnost.

Riječ je o umjetničkoj izložbi koja predstavlja radove iz ciklusa Memorabilijar. Radovi izražavaju duboku potrebu za značenjem, za poetskom metaforom, za sentimentalnim putovanjem u prošlost, za iskrenu emotivnu zabilješku. Sjajna je ovo prilika svim građanima Koprivnice da se na ovaj način prisjete svojih najmilijih i generacija koje su gradile ovaj grad, a iza kojih su ostali, ne samo živi tragovi razvoja, već uspomena utkana u kamenu za vječni spomen.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

– Ovo je zaista poseban prostor, čim mi je predloženo odmah sam tu vidjela priču svojeg Memorabilijara kojim se dugo bavim i priredila sam dosta izložbi. Nije to uvijek ista izložba, uvijek je drugačija, ciklus Memorabilijara uvijek nadograđujem i nadovezujem, uvijek dobivate nove ideje kao umjetnik. Dirnuti ste kad uđete u ovaj prostor memorija i značenja koji ima za ljude koji su nekog izgubili. Namjera mi je da svatko tko uđe u ove prostorije zastane i zamisli se nad smislom postojanja i gdje odlazimo. Moj otac je iznenada umro, a bili smo jako vezani. Nikad nisam mogla prihvatiti njegov odlazak i razmišljala sam kako mu se odužiti i oprostiti od njega. Počela sam praviti male kolaže koje sam prekrivala s paucima  i papirom, pisala sam zabilješke na njega, te sam vidjela da puno ljudi u tome prepoznaje svoju priču, što mi je jako važno, drago mi je kad dirne i druge osobe, znate da ne radite to bezveze – rekla je autorica izložbe Gordana Špoljar Andrašić

Otvorenje je uveličala i glazbena pratnja Umjetničke škole Fortunat Pintarić, a izložbu je otvorio gradonačelnik Mišel Jakšić.